![]() |
LITE-ON SHW-160P6S nie widać w Mój Komputer
Zakupiłem wczoraj nagrywarkę jak w temacie tj. LITE-ON SHW 160P6S.
Wydawało się nic prostszego - podpiąć pod taśmę i nagrywać (żadnych sterowników nie dołączono, tylko NERO i Power DVD). Ale.. W miejscu w którym podpiąłem do tej pory było combo Toshiby SD-R 1202 i wszystko chodziło ok. A teraz system widzi LTE-ONa w menedżeże urządzeń, ale nie widzi w Mój Komputer. Nie można otworzyć -czasmi pojawia się komunikat "Nie można otworzyć z powodu błędu urządzenia we/wy" a czasmi, gdy program ma samoodtwarzaenie to "odmowa dostępu do danego urządzenia" lub "L:\ nie jest prawidłową aplikacją systemu Win 32". Mój sprzęt to płyta ECS P4S5A/DX+, celeron1,7, ram 512, Win 20000. Sprawdzałem też na win XP na drugim HDD - efekt ten sam. Szukałem jakiś nowych sterowników do płyty głownej ale nic na stronie ECS- u nie ma. Może napęd nie współgra z tą płytą?? Czy to możliwe? Co robić?? Macie pomysła ??? Z góry dzięki za pomoc. |
A zworki ustawiles odpowiednio ?
Odinstaluj w managerze urzadzen naped i zrestartuj kompa niech zainstaluje sie jeszcze raz |
Cytat:
Odinstalowywałem i zainstalowywałem w kratorze dodawania sprzętu kilka razy - wszystko na nic. Kreator pokazuje, że urządzenie działa poprawnie. A tu taki klops. |
Sprawdz na innym kompie jak masz mozliwosc, ewentualnie sprawdz na innych tasmach, co do plyty glownej to malo prawdopodobne aby byla to jej wina, ale sprobuj przywrocic bios do ustawien fabrycznych
|
to napewno wina windowsa :taktak:
Cytat:
z tym systemem trzeba delikatnie bo czyta w myslach i kasuje pamiec || |
Sprawdzałem na innym kompie - niestety ( a może na szczęście) chodzi bezproblemowo i to też pod win 2000. Tak więc nagrywarka jest ok i system jest ok. U siebie sprawdzałem też na drugim hdd z win xp - tak gwoli przypomnienia pisałem o tym w 1 pytaniu. W biosie nie grzebałem, bo nie wiem na razie gdzie się ewent. przywraca te ustawienia fabryczne. Jak dojdę do tego, to je przywrócę. Chociaż ja nic tam nie grzebałem oprócz zmian w miejscach startu system (IDE, floppy lub cd).
Może macie jakieś inne propozycje? Dzięki na razie i za te dobre chęci choć bez efektu ;-( |
Dla zainteresowanych - finał.
Okazało się, że jeden z moich kontrolerów nie obsługuje trybu UDMA, który z kolei jest niezbędny dla prawidłowej pracy nagrywarki. Tak więc po podpięciu nagrywarki do taśmy z HDD całość pięknie chodzi. A ile ja się napracowałem, pozmieniałem taśmy, a to tylko takie małe g... Na drugiej taśmie swobodnie hula sobie combo, o którym napisałem w pierwszym poście (któremu jak się okazuje tryb UDMA nie jest potrzebny). Pozdrawiam |
sprawdz na innej tasmie, lub masz kontroler padniety, lub w biosie zmien aby mial takie same ustawienia jak "ten ktory obsluguje" ci na UDMA
|
Pogrzeb w biosie kazdy kontroler obsluguje tryb UDMA, nawet jak masz 40zylkowa tasme tez ale tylko do UDMA33 i to dla nagrywarki powinno wystarczec
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:48. |