![]() |
Padł LG 4165B czy zamienić na NEC ND-3540?
Właśnie drugi raz podpadł (a właściwie padł na amen) mój prawie nieużywany kilkumiesięczny napęd LG.
W sklepie dostałem propozycję wymiany na 4167B lub NEC 3540. Poradzcie co zrobić - nie chciałbym "wejść z deszczu pod rynnę". Krótki opis zdarzenia. Kasowanie pełne przy użyciu NERO. Pojawił się komunikat błędu (niestety nie zapisałem) i tacka już się nie otwarła. Płytę z wnętrza musiałem wyciągnąć manualnie. Po restarcie nic się nie zmieniło - napęd szybko miga diodową kontrolką, nie słychać dzwięków mechanizmu, tacka się nie wysuwa. Windows wyświetla "brak płyty w napędzie" nawet jak ją manualnie włożę. Po naciśnięciu eject tylko mruga dioda, żadnych innych reakcji napędu. Jutro mam dokonać wymiany... Pozdrawiam. |
Nie wiem czy wpadniesz "z deszczu" bo nigdy nie miałem LG 4167 ale na pewno nie wpadniesz "pod rynnę" bo miałem NEC'a 3540 i wiem że był to całkiem dobry napęd. Parę dni temu wymieniłem go na 4570 i narazie okazuje się że 3540 nagrywał lepiej. Oczywiscie 4570 jest dopiero na początku swojej drogi a 3540 na końcu ale myślę że nie będziesz żałował.
|
Dziękuję za komentarz. Ja nie jestem tak jednoznacznie przekonany do NEC'a.
Model LG 4167 rzeczywiście nie jest zachwalany (od 4163 jest coraz gorzej), ale z NEC'ami od czasu 3500 także jest nienajlepiej. Niestety opcji wymiany na BENQ'a 1650 nie mam, a to byłoby optymalne rozwiązanie. Na razie, zostawiam to co mam, ponieważ brak osób chętnych do rozwiania wątpliwości. Ubolewam także nad brakiem testów LG 4165B - ma ktoś jeszcze ten napęd poza mną?? Pzr. |
Co do Nec 3540A to osobiscie wlasnie sie pozbylem. Nagrywa super ale odczyt pozostawia troszke do zyczenia. Teraz chce kupic albo BebQ albo Pionera. Pozdro
|
Cytat:
:D |
Autor dyskusji zglosil nieprawidlowy post Vizzarda (nie na temat - slusznie), ale skoro juz tu jestem, to zamykam ten temat. Opinie na temat napedow znajduja sie w temach dotyczacych poszczegolnych modeli ORAZ w temacie ogolnym - przyklejonym: jaka nagrywarke kupic. Tam tez polecam sie udac i ew. po raz tysieczny zadac pytanie z cyklu "jaka nagrywarka" lub nieco zmodyfikowane "czy bede zadowolony z NECa 3540", choc jestem pewien ze informacje ktore pomoga odpowiedziec na oba pytania znajduja sie juz na forum.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:07. |