Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Prawo pracy - pytanie. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/prawo-pracy-pytanie-64203/)

andy 04.04.2006 14:52

Prawo pracy - pytanie.

Witam, czy jeżeli jestem zatrudniony w jakiejś firmie na okres próbny 3 miesięcy ( umowa o prace) to czy przysługuje mi urlop?

Air 04.04.2006 14:59

Cytat:

Napisany przez @ndy
Witam, czy jeżeli jestem zatrudniony w jakiejś firmie na okres próbny 3 miesięcy ( umowa o prace) to czy przysługuje mi urlop?

Tak, za każdy miesiąc 1,5 dnia.

andy 04.04.2006 15:37

@Air a je***380;eli nie zamierzam zosta***263; na sta***322;e to firma albo ma mnie wys***322;a***263; na urlop albo zap***322;aci***263; za niego. Dobrze rozumuje ?

Air 04.04.2006 15:45

Cytat:

Napisany przez @ndy
@Air a jeżeli nie zamierzam zostać na stałe to firma albo ma mnie wysłać na urlop albo zapłacić za niego. Dobrze rozumuje ?

Tak, za niewykorzystany urlop dostajesz ekwiwalent.

- Deckard - 06.11.2009 11:33

Witam.

Mam BIG problem, jestem zatrudniony w firmie XXX na dziale printing [drukarnia] na stanowisku Technolog Druku = Przygotowalnia Procesów Druku i mam z tym stnowiskiem podany zakres obowiązków no i magiczny punkt - 'wykonywanie polecen przełożonego'

I teraz moje pytanie czy mogę odmówić pracodawcy wykonania polecania polegającego na rozładowaniu Tira który odbywa się na innym dziale ? Nie jestem magazynierem ani pracownikiem magazynu !!!!!!!!!!

Proszę o pomoc , z góry dzieki .

romanesco 06.11.2009 11:47

Cytat:

Napisany przez - Deckard - (Post 1057354)
[...]
I teraz moje pytanie czy mogę odmówić pracodawcy wykonania polecania polegającego na rozładowaniu Tira który odbywa się na innym dziale ? Nie jestem magazynierem ani pracownikiem magazynu !!!!!!!!!!
Proszę o pomoc , z góry dzieki .

Czy masz na piśmie zakres obowiązków na Twoim stanowisku pracy? Najczęściej na końcu figuruje zapis o mniej więcej takiej treści:
"Wykonywanie innych czynności zleconych przez Pracodawcę" (kierownika, dyrektora). Przeczytaj uważnie swój zakres. Jeśli nie ma takiego zapisu, to moim zdaniem Pracodawca nie może Cię zmusić do niczego, poza Twoim normalnym zakresem obowiązków. Może Cię co najwyżej poprosić ale Ty masz prawo odmówić. Jeśli ww. zapis jest w zakresie, to tylko ewentualne przeciwskazanie lekarskie do np. dźwigania, obroniłoby Cię. Sądzę jednak, że tutaj chodzi po prostu o zwykłą pomoc i dlatego zwrócono się do Ciebie.

- Deckard - 06.11.2009 12:00

Cytat:

Napisany przez romanesco (Post 1057355)
Czy masz na piśmie zakres obowiązków na Twoim stanowisku pracy? Najczęściej na końcu figuruje zapis o mniej więcej takiej treści:
"Wykonywanie innych czynności zleconych przez Pracodawcę" (kierownika, dyrektora). Przeczytaj uważnie swój zakres. Jeśli nie ma takiego zapisu, to moim zdaniem Pracodawca nie może Cię zmusić do niczego, poza Twoim normalnym zakresem obowiązków. Może Cię co najwyżej poprosić ale Ty masz prawo odmówić. Jeśli ww. zapis jest w zakresie, to tylko ewentualne przeciwskazanie lekarskie do np. dźwigania, obroniłoby Cię. Sądzę jednak, że tutaj chodzi po prostu o zwykłą pomoc i dlatego zwrócono się do Ciebie.

ta zwykłą pomoc , ty chyba nie znasz firm holenderskich, w tej gdzie pracuję od początku zwolniło się z 50fizycznych pracowników około 15 , no i oczywiście obowiązki tych 15stu rozłożono pozostałym , czasami jest tak że ktoś pracuje na 2 stanowiskach na raz , za podstawową pensję , jak dobrze że po nowym roku będę otwierał coś własnego :taktak:

romanesco 06.11.2009 12:09

Cytat:

Napisany przez - Deckard - (Post 1057358)
ta zwykłą pomoc , ty chyba nie znasz firm holenderskich, w tej gdzie pracuję od początku zwolniło się z 50fizycznych pracowników około 15 , no i oczywiście obowiązki tych 15stu rozłożono pozostałym , czasami jest tak że ktoś pracuje na 2 stanowiskach na raz , za podstawową pensję , jak dobrze że po nowym roku będę otwierał coś własnego :taktak:

No to czego na początku nie pisałeś ;) To zmienia postać rzeczy. Obce firmy to wyzyskiwacze. Choćby te słynne "Biedronki" przypomnę. Ale uważam, że i tak powinni przestrzegać przepisów. Właściwie, to w tej sytuacji nie wiem co Ci doradzić... Jedynie to, co wcześniej napisałem. Może przetrzymaj jeszcze jakoś te dwa miesiące i kopnij ich w dupę...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:36.