Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Dylemat z 2 programami do obrazy dysków (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dylemat-2-programami-obrazy-dyskow-64257/)

IceManSpy 05.04.2006 20:15

Dylemat z 2 programami do obrazy dysków

Witam.

Tak jak w temacie. Mam dylemat ,który obraz jest lepszy?? Ghost 2003 czy Acronis True Image?? Chcę sobie zrobić backup całej partycji systemowej i nie wiem ,który program jest lepszy.
Moje wymagania to:
* łatwość w obsłudze (ale widze ,że oba są proste)
* łatwość i bezproblemowość odzyskania z poziomu bootawalnej dyskietki \ płyty CD\DVD obrazu dysku po awarii.
* nie musi być super kompresja

Które wy polecacie?? I może jakieś za i przeciw??

Maciej 05.04.2006 20:19

uzywam Acronis True Image ....:fiu:

kontestator 05.04.2006 20:25

hmm chyba juz kilka by***322;o takich topic***243;w, wi***281;c jaki jest sens robic go na nowo?? hmmm ja tam sie nie znam przeciez nie mam wcale reputek :D

andrzejj9 05.04.2006 20:46

Cytat:

Napisany przez Maciej
uzywam Acronis True Image ....:fiu:

Ja też, ale jeszcze ani razu nie wgrywałem obrazu nim zrobionego.. Myślę, że niedługo będę próbował, więc jeśli odezwę się potem, to znaczy, że działa dobrze ;)

Zelea 05.04.2006 21:32

jak pamietam ostatnie 3 topiki na temat obrazow to w kazdym goroje acronis... nie rozumiem wiec po to sa sonda... :|

yahol 05.04.2006 22:54

Prosta przewaga Acronisa nad Ghostem:
-Ghost wer.9 i 10 nie umie, robic kopii bootujacej na plycie, nie robi kopii przyrostowych, instaluje zupelnie zbednie Net.framework, powoduje potworny balagan w systemie, jak wiekszosc programow Symanteca zostal stworzony do celow wiadomych wylacznie tworcom i Panu B.

-Acronis - umie to czego Ghost nie potrafi a ponadto jest lekki, latwy i przyjemny w uzyciu i robi dokladnie to do czego zostal stworzony.
To tyle z mojej strony.

IceManSpy 05.04.2006 23:00

Cytat:

Napisany przez Zelea
jak pamietam ostatnie 3 topiki na temat obrazow to w kazdym goroje acronis... nie rozumiem wiec po to sa sonda... :|

Pytam się ,aby całkowicie się upewnić. Wiem ,że był o tym temat (o dyskach SATA).

georg 05.04.2006 23:56

Cytat:

Napisany przez yahol
Prosta przewaga Acronisa nad Ghostem:
-Ghost wer.9 i 10 nie umie, robic kopii bootujacej na plycie, nie robi kopii przyrostowych, instaluje zupelnie zbednie Net.framework, powoduje potworny balagan w systemie, jak wiekszosc programow Symanteca zostal stworzony do celow wiadomych wylacznie tworcom i Panu B.

Skoro używam Ghosta to muszę go troszkę obronić!||
Testowaliśmy w firmie różne programy do backupu i szczerze mówiąc od 3 lat jest używany tylko norton ghost jako ten najbardziej elastyczny i niezawodny.
-Ghost 9 i 10 nie robi kopi botującej na płycie bo nie ma takiej potrzeby.
-Botuje się kompa przy użyciu właśnie płyty z ghostem.
-Kopie przyrostowe oczywiście wykonuje bez problemu i może to robić automatycznie :taktak:
-Kompletny backup partycji systemowej na inny dysk około 4Giga trwa 3-4 minuty
-Przywracanie systemu z dysku 2 min, z dvd około 5 minut.
-Net Framework jest potrzebny do backupu w sieci.
-Nie powoduje żadnego bałaganu w systemie (przynajmniej u nas).
-Nigdy nie było problemu z przywracaniem systemu.
Wszystkie powyższe uwagi dotyczą Ghosta 10 w pełnej wersji zakupionej u dystrybutora a nie w jakimś sieciowym sklepiku.||

REi 06.04.2006 01:58

Cytat:

Napisany przez georg
Skoro używam Ghosta to muszę go troszkę obronić!||
Testowaliśmy w firmie różne programy do backupu i szczerze mówiąc od 3 lat jest używany tylko norton ghost jako ten najbardziej elastyczny i niezawodny.
-Ghost 9 i 10 nie robi kopi botującej na płycie bo nie ma takiej potrzeby.
-Botuje się kompa przy użyciu właśnie płyty z ghostem.
-Kopie przyrostowe oczywiście wykonuje bez problemu i może to robić automatycznie :taktak:
-Kompletny backup partycji systemowej na inny dysk około 4Giga trwa 3-4 minuty
-Przywracanie systemu z dysku 2 min, z dvd około 5 minut.
-Net Framework jest potrzebny do backupu w sieci.
-Nie powoduje żadnego bałaganu w systemie (przynajmniej u nas).
-Nigdy nie było problemu z przywracaniem systemu.
Wszystkie powyższe uwagi dotyczą Ghosta 10 w pełnej wersji zakupionej u dystrybutora a nie w jakimś sieciowym sklepiku.||

fajnie ze wymieniles zalety ghosta ale.... Acronis ma to i jeszcze wiecej :P

Zetoxa 06.04.2006 08:40

... ostatni dobry Ghost to 8.0 lub 2003, potrafi to czego nie potrafi mój ulubiony True Image; wypalić bootowalny obraz partycji bezpośrednio na płycie DVD.

georg 06.04.2006 11:09

Cytat:

Napisany przez REi
fajnie ze wymieniles zalety ghosta ale.... Acronis ma to i jeszcze wiecej :P

Nie wymieniłem wszystkich: :P
Opis najważniejszych funkcji ze strony producenta:

Umożliwia odzyskiwanie systemu i danych nawet w przypadku, gdy nie można ponownie uruchomić systemu operacyjnego.

Automatycznie sporządza wstępny harmonogram tworzenia kopii zapasowych oparty na konfiguracji komputera.

Automatycznie wykrywa urządzenia pamięci masowej, analizuje system i wyświetla w trakcie instalacji porady dotyczące tworzenia kopii zapasowych oparte na najlepszych wzorcach postępowania.

Tworzy przyrostowe kopie zapasowe w celu maksymalnego wykorzystania miejsca na dysku i oszczędzania czasu.

Automatycznie monitoruje i optymalizuje miejsce na dysku przeznaczone na kopie zapasowe.

Tworzy kopie zapasowe na bieżąco bez ponownego uruchamiania komputera.

Zapisuje kopie zapasowe na nośnikach niemal wszystkich typów, w tym dyskach CDR/RW i DVD+-R/RW, urządzeniach USB i FireWire® (IEEE 1394) oraz napędach Iomega® Zip® i Jaz®.

Inicjuje tworzenie kopii zapasowych w przypadku ważnych zdarzeń, np. instalacji nowych programów lub logowania się użytkowników.

Wykonuje nowe kopie zapasowe na żądanie po naciśnięciu jednego przycisku ***8222;Backup Up Now***8221; (Utwórz kopię zapasową teraz).

Szyfruje kopie zapasowe w celu zapewnienia ich ochrony.

Interfejs oparty na zadaniach ułatwia zarządzanie i monitorowanie.

Wyświetla w jednym wygodnym widoku wszystkie zaplanowane terminy tworzenia kopii zapasowych oraz stopień ochrony kopii zapasowych dla poszczególnych dysków w komputerze.

Jednoetapowy kreator konfiguracji ułatwia i przyspiesza instalowanie i konfigurowanie.

Rozpoczyna tworzenie kopii zapasowych na dyskach zewnętrznych firmy Maxtor po kliknięciu jednego przycisku.

A co do tego, który program jest lepszy to już trzeba samemu ocenić i lepiej żeby to nie odbyło się za pomocą prób i błędów...||

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:12.