Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software (https://forum.cdrinfo.pl/f101/)
-   -   Uruchomić uszkodzony Dysk na SataII? (https://forum.cdrinfo.pl/f101/uruchomic-uszkodzony-dysk-sataii-64384/)

roman01 09.04.2006 12:23

Uruchomić uszkodzony Dysk na SataII?

Witam jeszc niedawno pisalem podobny topic a juz teraz jestem pewny ze cos z nim jest nie tak. To znaczy dysk wykrywany jest przez bios ale nie da sie na nim zainstalowac system,u ani nie chce odpalic przy rownolegle podpietym innym dysku z ktorego bylby odpalany system. Czy sa programy jakies ktora moga odpilic dysk w dosie ? Pozdrawiam

yahol 09.04.2006 16:20

Dysk jest, rozumiem, nowy, wiec na gwarancji = ergo serwis i wymiana na nowy.

Jezeli sa na nim jakies dane do odzyskania, i jezeli recovery nie pomogl, to ja raczej bym sobie odpuscil.
No chyba, ze sa to naprawde wazne dane (zawsze warto zapytac: ile te dane sa warte - 2000 -3000 wtedy do firmy odzyskujacej, jezeli mniej tak do 1000/1500 dac sobie spokoj, nie warto, nawet jezeli sa to bezcenne dane z imienin babci) firmowe - wtedy plakac i placic.
Kombinowanie na ogol konczy sie jeszcze wiekszym uszkodzeniem dysku/danych.
Tyle z mojej strony.

roman01 09.04.2006 16:24

Cytat:

Napisany przez yahol
Dysk jest, rozumiem, nowy, wiec na gwarancji = ergo serwis i wymiana na nowy.

Jezeli sa na nim jakies dane do odzyskania, i jezeli recovery nie pomogl, to ja raczej bym sobie odpuscil.
No chyba, ze sa to naprawde wazne dane (zawsze warto zapytac: ile te dane sa warte - 2000 -3000 wtedy do firmy odzyskujacej, jezeli mniej tak do 1000/1500 dac sobie spokoj, nie warto, nawet jezeli sa to bezcenne dane z imienin babci) firmowe - wtedy plakac i placic.
Kombinowanie na ogol konczy sie jeszcze wiekszym uszkodzeniem dysku/danych.
Tyle z mojej strony.

Zgadza się dysk jest na gwarancji tylko bardzo zalezy mi na odzyskaniu tych danych, bo jest na nim prawie 1gb roznych dokumentow z uczelni i szczerze mowiac zloszcze sie ze nie mgoe uruchomic tego dysku i myslalem zeby go odpalic w dosie jakims programem bo bios go wykrywa bez problemow tylko jak gho podlacze i chce uruchomic windowsa to sie wtedy system mi wiesza.

yahol 09.04.2006 18:09

Wloz dysk do kompa, odpal HirensBoota - watpliwe zeby zobaczyl dysk, ale jezeli dasz rade ustawic go (dysk) w BIOSie jak IDE - to moze.
Na HB sa narzedzia producenta dysku do naprawy.
-sa narzedzia do odzyskiwania
-sa narzedzia do klonowania
cale mnostwo opcji.
Moje zdanie: nic nie zrobisz, albo serwis, albo piach :)

joujoujou 09.04.2006 21:10

Cytat:

Napisany przez yahol
[...] nic nie zrobisz, albo serwis, albo piach :)

Pewności nie będzie, póki nie spróbuje. :idea:

:D

roman01 10.04.2006 13:34

Wiem ***380;e ci***281;***380;ka sprawa a je***347;li chodzi o te narzedia diagnostyczne to gdzie na stronie WD mog***281; je znale***378;***263;.

prometeusz 10.04.2006 13:54

a czy przypadkiem nie masz XP, jesli tak to najprosciej podpiac pod kompa z 2000.
XP czasami plata takie figle i nie ma to zwiazku z tym czy dysk sie wali czy jest dobry

yahol 10.04.2006 13:55

Cytat:

Napisany przez roman01
Wiem że ciężka sprawa a jeśli chodzi o te narzedia diagnostyczne to gdzie na stronie WD mogę je znaleźć.

http://support.wdc.com/download/index.asp?swid=1

roman01 12.04.2006 19:49

Hurra odzyskalem dane poprzez programy diagnostycczne WD w trybie dosowym i przy okazji przepuscilem dysk przez scanowanie dysku i znalazl i niby naprawil bledy na dysku. I tak oto teraz jest kolejny problem ale juz moge go pisac o wiele spokojniej bo odzyskalem z niego dane.
To znaczy nie wiem czemu ale bios wykrywa dysk WinXP i sie nawet system juz uruchamia gdy jest on rownolegle podlaczony, tylko jak juz sie uruchomi to syste nie widzi dysku nawet uruchamialem Partition Magic to nawet ten program nei widzi dysk ui co teraz.

yahol 12.04.2006 20:22

Zainicjuj dysk/importuj dysk = moj komputer PPM- zarzadzaj-zarzadzaj dyskami-importuj....jakos tak :)

roman01 12.04.2006 20:32

No odbra jest juz menu Zarzadzanie dyskami tylko gdzie jest opcja importuj bo ja znalazlem tylko skanuj dyski

yahol 12.04.2006 20:52

Zarzadzaj-magazyn-zarzadzaj dyskami =w dolnej czesci powinien byc widoczny dysk/dyski-PPM-inicjuj/importj, jak nie ma dysku to nie wiem :)

roman01 12.04.2006 21:07

Cytat:

Napisany przez yahol
Zarzadzaj-magazyn-zarzadzaj dyskami =w dolnej czesci powinien byc widoczny dysk/dyski-PPM-inicjuj/importj, jak nie ma dysku to nie wiem :)

jestem tutaj "Zarzadzaj-magazyn-zarzadzaj dyskami " ale nei umiem znalezc opcji inicjuj/importuj

yahol 12.04.2006 21:46

A dysk jest widoczny w gornym ekranie z okresleniem jaki to dysk i format plikow??

roman01 12.04.2006 22:17

No wlasnie tylko Bios go widzi a system nie widzi go. Dysku w tym oknie nie ma widocznego.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:07.