Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nośniki optyczne (https://forum.cdrinfo.pl/f28/)
-   -   Jak wyjąć płytę z zawieszonego napędu bez resetu? (https://forum.cdrinfo.pl/f28/jak-wyjac-plyte-zawieszonego-napedu-bez-resetu-64519/)

Herbi 13.04.2006 08:58

Jak wyjąć płytę z zawieszonego napędu bez resetu?

Witam
Mam pewien kłopot, który urósł do rangi szeroko zakrojonego śledztwa. Nagrywam dość dużo płyt i raz na kilka...dziesiąt przypadków zdaża się że Nero zawiesza nagrywanie. Program mogę wyłączyć w menadżerze lecz płyta w napędzie nie zatrzymuje się, napęd nie reaguje na polecenia słowne ;-) a nawet wciskanie guzika eject. Czy jest możliwe aby otworzyć napęd, wyjąć CD/DVD i korzystać zeń (nagrywać kolejne płyty) dalej bez restartowania komputera. Zaznaczam że użycie druta jest dość inwazyjne i nie rozwiązuje mojego problemu. Napęd to LiteOn SOHW-1673S, Nero 6.3.1.20 a to wszystko na XP.
Dziękuję
Pozdrawiam

Popielaty 13.04.2006 09:04

A możesz napisać dlaczego odpada zwykłe ponowne uruchomienie komputera ?

georg 13.04.2006 09:21

Jak miałem kiedyś litka, któremu też zdarzało się zawiesić to w moim przypadku pomagało uruchomienie programu clone cd z opcją kopiuj płytę. Po odczytaniu płyty z napędu następowało samoczynne otwarcie szuflady litka przez clony. Oczywiście uprzednio wyłącz program nero. Może w Twoim przypadku też to zadziała? ||

Herbi 13.04.2006 09:23

Cytat:

Napisany przez Popielaty
A możesz napisać dlaczego odpada zwykłe ponowne uruchomienie komputera ?

Rzecz dzieje się w zakładzie pracy i z mojej przestrzeni dyskowej (konkretnie z danych na niej zawartych) przez cały czas korzysta pare osób. To powód dla którego wolałbym nie zamykać systemu.

Herbi 13.04.2006 09:33

Cytat:

Napisany przez georg
Jak miałem kiedyś litka, któremu też zdarzało się zawiesić to w moim przypadku pomagało uruchomienie programu clone cd z opcją kopiuj płytę. Po odczytaniu płyty z napędu następowało samoczynne otwarcie szuflady litka przez clony. Oczywiście uprzednio wyłącz program nero. Może w Twoim przypadku też to zadziała? ||

HAHA Działa! byłem sceptyczny a tu proszę :) . Szkoda tylko, że takie czary mary. Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś pomysły proszę o nie.
Dzięki za dobrą radę

bennyone 13.04.2006 09:33

wiec tak - wylacz naped w menadzeze urzadzen - pozniej odepnij tasme - a na koncu sprobuj odpiac prad podpiac go spowrotem i powinien eject zadzialac

nastepnie odpinasz prad wlaczasz tasme i prad i wlaczasz naped w menadzeze urzadzen - tak mi kiedys z teac dzialalo - na w98 freezowalo system ale na w2k dalo rade, troche dzika metoda...ale chciales bez resetu:)

ps widze ze CloneCd pomogl, to bardzo dobry soft iz zawsze pomagal w wypadku zaciecia sie napedu ( zawsze zyskiwal sobie do niego dostep)

pawelblu 13.04.2006 12:17

A w windowsie prawy na napedzie i klik na wysun nie pomaga ??

ed hunter 13.04.2006 12:47

jak si***281; nie kr***281;ci to drucik ||

kontestator 05.05.2006 12:33

a ja myśłe, że szkoda Ci tracić kolejki w emule :>
:piwo:

Gentelmen 05.05.2006 12:38

faktycznie, cloneCD będzie pomocny w tej sprawie

Cytat:

Napisany przez kontestator
a ja myśłe, że szkoda Ci tracić kolejki w emule

dokładnie o tym samym pomyślałem :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:27.