![]() |
Nec Dvd-rw Nd-3520aw
Posiadam nagrywarkę Nec Dvd-rw Nd-3520aw
http://img146.imageshack.us/img146/103/nec4zm.gif http://img98.imageshack.us/img98/3180/nec29qx.gif Czy jest sens coś zmieniać w ustawieniach oraz czy isnieje nowszy - lepszy bios do niej. Pozdrawiam. |
Z tego co mi się wydaje nie jest to oryginalny firmware Nec-a tylko firmware I-O data. Jest nowsze firmware I-O data oznaczone numerem 3.23. Jednak nie należy sugerować się numerami, gdyż od tych dwóch firmware nowsze są FW Nec-a np. 3.05, 3.06 i 3.07. Nie wiem czy Twoje FW daje możliwośc testowania jakości nagranych płyt, bo FW Nec-a od wersji 3.04 umożliwia testy. W każdym bądź razie ja wgrałbym nowsze FW. Jeżeli chcesz więcej szczegółów zobacz TU. Gdybyś jeszcze miał jakieś pytania to polecam się, bo też mam tę nagrywarkę :)
|
punisher wielkie dzieki za pomoc. Ale czy m***243;g***322; bym pro***347;ciej o troszk***281; ja***347;niejsze tzn. tak trudno mi powiedzie***263; czy orginalny czy modowany mam bios - jak zrobi***263; jesli chce teraz zmieni***263; na orginalny ten najnowszy czyli bodaj***380;e 3.07.
Jak to zrobi***263; ***347;ci***261;gno***322;em paczk***281; - 2322_FW_ND-3520A_307win.zip - w niej mam plik - NECND352_v307.exe. Po odpaleniu tego pliku dostaj***281; taki komunikat Target NEC ND-3520A is not found correctly. Co to oznaczaj. Co zrobi***263; w takim razie. Z g***243;ry dzieki za pomoc. Pozdrawiam. |
Co s***261;dzisz o FW - NEC 3.07 including Bitsetting, RPC1 and Riplock removed (Liggy)
|
Cytat:
Nie zmienisz w ten sposób firmware, ponieważ nie masz oryginalnego firmware w nagrywarce. Stąd biorą się te komunikaty. Aby wgrać firmware będziesz potrzebował programu winflash . Przy pomocy tego programu wgrasz dowolne firmware, aby tylko było w pliku z rozszerzeniem .bin. Tu znajdziesz firmware. Po rozpakowaniu wszystkiego, uruchamiasz program, wskazujesz firmware które chcesz wgrać i do dzieła. Pamiętaj o ogólnych zasadach obowiązujących przy zmianie firmware, czyli nie wyłączaniu komputera podczas aktualizacji. Jak wszystko ściągniesz sprawdź czy wszystko jest ok. Pamietaj aby firmware było od odpowiedniego modelu. Jak masz model 3520, to wgrywaj fw tylko od tego modelu!!!!! Gdybyś miał pytania, to najpierw zapytaj potem bierz się za zmianę. |
Cytat:
|
Czyli do Nec Dvd-rw Nd-3520aw mog***281; wgra***263; to NEC 3.07 including Bitsetting, RPC1 and Riplock removed (Liggy) - czy to aw ( przy nazwie nagrywarki ) ma jakie***347; znaczenie.
Jaka jest w***322;asnie r***243;***380;nica pomi***281;dzy - NEC 3.07 including Bitsetting, RPC1 and Riplock removed (Liggy) a Original NEC firmware 3.07 |
Nie wiem jakie znaczenie mają symoble "AW". Początkowo nagrywarka miała samo "A", z tego co pamietam kiedy NEC wypuścił FW 3.0x oznaczenie zmieniło się na "AW".
Różnice są następujace: oryginalny fw nie ma bitsettingu (można zmienić book type z DVR+R na DVD-ROM), RPC1 (nie ma blokady regionu), RipLocka (ograniczenie prędkości zgrywania płyt DVD). |
To nie ma znaczenia, ale od wersji 3.x nie da sie flashowac z 3 nieoryginalnej, bo pewnie miales modowanego fw do nowszej wersji, wiec albo wgrasz 1.04 albo necflasherem wgrasz sobie ten nowszy, bo chyba daja jeszcze biny (a jak nie daja to wrzuc exeka do flashera:)
|
punisher twoim zdaniem warto bawić się w ten modowany 3.07 czy w oryginalny.
|
Cytat:
@MlodyZ: warto wgrać sobie modowany, gdyż daje więcej możliwości. Zawsze można wrócić do oryginalnego. W swoim nec-u 3520 dziesiątki razy zmieniałem fw i nagrywarka dalej pracuje bez zarzutów :) Miałem przypadek, że modowany fw zawieszał mi nero, ale takie coś stało się tylko u mnie. Inni użytkowanicy tej nagrywarki z modowanym fw nie mieli takiej przypadłości. |
Dzieki dokona***322;em update do3.07 modowanego.
Ale mia***322; bym jeszcze pytanko co do tego tesotwania to co to dok***322;adniej - jak mo***380;na przetestowa***263; ( pisa***322;e***347; wy***380;ej ). Pozdrawiam. |
Ściągasz sobie program nero cdspeed. Za pomocą tego programu, możesz przestestować jakość nagranej przez siebie płyty. Poczytaj na forum, jest sporo tematów o testach. Zobaczysz wtedy co i jak. Ja specem od tego nie jestem. Na forum było też jak czytać zrobione przez nerocdspeed wykresy.
|
Nie chce zakładać nowego tematu więc tu się spytam... mam wgrany bios Liggy's 3.07 a chcialłbym wgrać Liggy's 3.04. Czy najpierw musze wrócić do 1.04 czy odrazu moge wgrywać ten starszy od Liggiego?
|
Cytat:
mam neca i biosami można mieszać jak w litku ;) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:10. |