Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Problem z CDR Platinum - starość nie radość? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problem-cdr-platinum-starosc-nie-radosc-6461/)

sototh 28.02.2002 21:02

Problem z CDR Platinum - starość nie radość?

Witam!
Miałem okazję instalować kilka dni temu linuxa, którego instalkę nagrałem z jakieś 6 miesięcy wcześniej na płytkach Platinum Multispeed (szpindel 25 sztuk - opisany 16x). Jakież było moje zdziwienie, gdy po wyjęciu z pudełka okazało się iż górna powierzchnia (ta służąca do opisywania płyt) jakoś tak pożółkła... To jeszcze mogę przeżyć, ale niestety okazało się, że ostatni sektor każdej z 2 płytek instalacyjnych nie daje się odczytać...
Ja wiem, że Platinum to jedne z najtańszych płytek, ale żeby po zaledwie pół roku aż tak je wzięło? Przez cały czas przechowywałem je w oryginalnym pudełku, zamknięte w suchej szafce, w temperaturze pokojowej. Warunki chyba odpowiednie... Nagrywałem na Yamaha 8x z prędkością 6x.
Miał ktoś może podobny problem? Aż strach takie płytki kupować...

shephard 28.02.2002 21:14

Weź nie strasz, ostatnio Tylko na Platinum 24 i 32x nagrywam (z nadrukeim)!

Soulfly 01.03.2002 06:27

Mi tez po roku padlo kilka plytek platinium :((9

artoor 01.03.2002 08:46

Ach te Platinumy...
...Chyba taki ich urok.
He!

shephard 01.03.2002 20:47

Cytat:

Soulfly (01-03-2002 06:27):
Mi tez po roku padlo kilka plytek platinium :((9
Można wiedzieć jakich?

statistica 04.03.2002 08:09

No coz , musze sie wyrazic na temat plytek platinum... Sa dwa rodzaje, w osobnych pudelkach opisane jako 1 - ...16 1-24 itp...., z nimi nigdy nie bylo problemow. Natomiast z miesiac temu kupilem... platinum w spindlu 25 sztuk... nagraly sie wszystkie (teac 8x) ale z czytaniem u kilku juz po tygodniu bylo nietego .... jednym slowem platinum nigdy w szpindlu (opisane multispeed)

Ktos swego czasu wspominal ze platinum to trzej rozni producecni...wiec moze tutaj "tkwi pies pogrzebany

nara

sototh 04.03.2002 16:45

Cytat:

statistica (04-03-2002 08:09):
No coz , musze sie wyrazic na temat plytek platinum... Sa dwa rodzaje, w osobnych pudelkach opisane jako 1 - ...16 1-24 itp...., z nimi nigdy nie bylo problemow. Natomiast z miesiac temu kupilem... platinum w spindlu 25 sztuk... nagraly sie wszystkie (teac 8x) ale z czytaniem u kilku juz po tygodniu bylo nietego .... jednym slowem platinum nigdy w szpindlu (opisane multispeed)
Ktos swego czasu wspominal ze platinum to trzej rozni producecni...wiec moze tutaj "tkwi pies pogrzebany
nara
Hmm... Ja miałem platinumy w szpindlu 25 opisanie 16x... To chyba nie ten pies...

szerszen 05.03.2002 16:48

ja i moi znajomi nagrywamy na platinumach multispeed kupowanych na patyku po 25 sztuk juz od bardzo dlugiego czasu, prawie od poczatku jak sie pokazaly w sprzedazy i jeszcze zaden z nas nie mial takiego problemu, wszystkie z tymi najstarszymi wlacznie chodza bezawaryjnie po dzis dzien, moze trafil sie wam jakis badziewny sort

sototh 05.03.2002 16:57

Cytat:

szerszen (05-03-2002 16:48):
ja i moi znajomi nagrywamy na platinumach multispeed kupowanych na patyku po 25 sztuk juz od bardzo dlugiego czasu, prawie od poczatku jak sie pokazaly w sprzedazy i jeszcze zaden z nas nie mial takiego problemu, wszystkie z tymi najstarszymi wlacznie chodza bezawaryjnie po dzis dzien, moze trafil sie wam jakis badziewny sort
Możliwe. Tak samo jak to, że wy macie szczęście do tych nielicznych dobrej jakości...
Ciężko stwierdzić, których jest więcej. Jednakże ja z pewnością będę się trzymał od Platinum z daleka.
BTW. wczoraj 2 sztuki (24x) zostały skonsumowane przez LG 52x...

obar 05.03.2002 19:15

tak to wada platinumek a producent powinien za to zawisnąć ..ale cóż z moich doświadczeń wynika że paltinumki najlepiej przechowywąc nie tyle w zamkniętym pudełku ale aby to pudełko z wierzchniej strony miało papier ochronny przed światłem...tak aby płyty nie było widać z zewnątrz..osobiście mam w domu chyba dwie takie platinumki "zwalone" jedna to tak jak piszesz jest pozółkła...(jednak w tym przypadku ani jedna nagrywarka nie może sobie z nią w sposób normalny poradzić natomiast stary cdrom (zreszta uwazam ze jest na prawde neizły - radzi sobie z nią doskonale, tu rada by popróbowac w różnych napędach niekoniecznie w nagrywarkach) natomiast druga płyta jest w stanie idealnym nie ma sladów pożółknięcia ani rys... niestety nie wszystkie dane da sie z nij skopiować :( ..ja trzymam platinumki (i nie tylko) w kopertach w zaciemnionym miejscu ..hermetycznie zamknięte w namiocie tlenowym w stałej temperaturze utrzymywanej przez firmowy klimatyzator ( podobne urzadzenie stosuje Michael Jackson) - polecam :)

shephard 05.03.2002 20:33

W namiocie szybciej padną - utlenią się ;D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:12.