Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   mp"trójka" i pliki MPC (https://forum.cdrinfo.pl/f5/mp-trojka-pliki-mpc-64703/)

joujoujou 20.04.2006 22:11

Pogl***261;dy kolegi Ormianina nt. winyli popieram w ca***322;ej rozci***261;g***322;o***347;ci. :taktak:

Natomiast co do "uczty dla uszu", panowie, darujcie, uczta dla uszu w przeno***347;nym odtwarzaczu? :P

Z g*wna bata nie ukr***281;cisz, ma***322;e grajki nie s***261; (i pewnie niepr***281;dko b***281;d***261;) do tego przeznaczone. :nie!:

A je***347;li kto***347; uwa***380;a inaczej - jego sprawa. :fiu:

Ormianin 20.04.2006 13:56

Cytat:

Napisany przez Wawelski
Dziwne uszy mają Twoi znajomi. Ale pewnie tak to jest, jak myzyczka przygrywa przy imprezie, a nie jest ucztą dla uszu.
Dla przykładu w magnetofonie jak nagrywam mam możliwość w trakcie nagrywania słuchać albo tego, co dostaje magnetofon do nagrania, albo tego, co odczytuje następna głowica. Różnica nawet przy bardzo dobrych metalowych kasetach jest wyraźna. A i tak kaseta gra lepiej od dobrze zrobionej MP3.

Ale mniejsza o większość - ja różnicę słyszę (i to dużą).

Update:
Co do różnicy, to owszem, charakterystyka dźwięku też jest zmieniona. Ale to co najbardziej mi dokucza, to budowanie sceny. Przy mp3 nie potrafię tak dokładnie umiejscowić instrumentów na scenie i grają nienaturalnie.

Wszystko to rzecz wzgledna, wierz mi, mozna sobie wmowic rozne rzeczy, a szczegolnie sluchowe, dla mnie wogole ta cyfracja odbiera jakosc, nawet dla zwyklej plyty audio CD, a mp3 to zwyczajnie wygoda, sa rzeczy ktore slucham jako tlo, nie zalezy mi na rozbudowanej przestrzeni audio w rozrywce czy techno-popie uwazam ze takie mp3 VBR 320 to juz dla takiej muzyki za duzo!

wiesz gdzie naprawde czuje pelnie dzwieku i jego dynamike? na analogowej plycie winylowej, moj gramofon to kawal mechaniki, Reloop RP 1000 MK3 s z wkładką Audiotechnika 36001 i tutaj jak puszcze plyte to glosniki oddychaja, plyta audio CD nie da mi tych efektow co winyl (jesli markowy i nie zniszczony) - mam sie czym delektowac Tangerine Dream plyta Encore z 1977 - tylko winyl, mialem remasterowana audio CD ale ona brzmiala falszywie! Dla zachowania plyty winylowej zrobilem kopie na kasecie magnetofonowej i tylko TDK najwyzszy model zelaza dal mi podobny efekt (nagrywany w trybie HX Pro i dolby S z MPXem)

Jesli chodzi o magnetofon to ten model ktory posiadam ma 3 glowice, 3-silniki, dual capstan, głowice GF 45, wiec tak jak piszesz i ja mam monitor na odsluch bezposrednio z tasmy magnetofonowej, metalowe tasmy maja inna charakterystyke, przede wszytskim musze skrecac bias adiustament na wysokie tony bo mi przeszkadza ich nienaturalny dzwiek przy zapisie, dlatego wyposrodkowywalem odsluch i kupowalem tylko chromowki, lub zwykle zelaza ale z tych markowych dobrych... zreszta to bylo tak dawno temu ze magnetofon stoi juz tylko dla ozdoby, sam nie pamietam kiedy go ostatnio uruchamialem

CpU 20.04.2006 13:30

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Tylko po co? :P

Żeby lepiej wypaść w rankingach?

Kto usłyszy różnicę?

Ile FLACów, SHNów albo APE wejdzie na taką 512kę?

JEDNA płyta. :tak!:

Sztuka dla sztuki. :jezyk:

No tak fajnie tylko rzecz w tym ze mowiac o H3x0 czy H1x0 lub tez X5 mam na mysli minimalna pojemosc - 20 GB i wiecej wiec tutaj to sensu nie ma mp3 sluchac i katowac sie jak mozna sobie ladnie pieknie odpalic FLACa...

Wawelski 20.04.2006 09:48

Cytat:

Napisany przez Ormianin
nikt nie mogl sie polapac, co jest z plyty CD, kasety i mp3...

Dziwne uszy mają Twoi znajomi. Ale pewnie tak to jest, jak myzyczka przygrywa przy imprezie, a nie jest ucztą dla uszu.
Dla przykładu w magnetofonie jak nagrywam mam możliwość w trakcie nagrywania słuchać albo tego, co dostaje magnetofon do nagrania, albo tego, co odczytuje następna głowica. Różnica nawet przy bardzo dobrych metalowych kasetach jest wyraźna. A i tak kaseta gra lepiej od dobrze zrobionej MP3.

Ale mniejsza o większość - ja różnicę słyszę (i to dużą).

Update:
Co do różnicy, to owszem, charakterystyka dźwięku też jest zmieniona. Ale to co najbardziej mi dokucza, to budowanie sceny. Przy mp3 nie potrafię tak dokładnie umiejscowić instrumentów na scenie i grają nienaturalnie.

Ormianin 20.04.2006 00:48

Cytat:

Napisany przez Wawelski
Naprawdę nie słyszysz różnicy? Ja słyszę i na swoich głośnikach komputerowych (Teac Power Max 2000) i na słuchawkach (Sennheiser HD 500).

Robilem kiedys eksperyment, zaprosilem znajomych (meska impreza i piwo), podlaczylem domowego wzmaka - MARANTZ SR 4500 + DV6500 i 2 dodatkowe zrodla (deck Sony 3 glowicowy) i drugi jakis okazjonalny stacjonarny DVD z odczytem mp3

lecial ten sam utworek (cos z kolekcji Arcana - The Ascending of a New Dawn) na 3 zrodlach - powiedzmy zsynchronizowane... przeskakiwalem zrodla na pilocie: CD => kaseta magnetofonowa (nagranie wysokoprofilowe analogowe, dolby S) => mp3 i losowy wybor

i nikt nie mogl sie polapac, co jest z plyty CD, kasety i mp3... ktos w pewnym momencie wyczul kasete... i mial racje, bo deck pozostawial charakterystyczny szum (ale tylko tyle i trzeba bylo sie wsluchac) natomiast CD i mp3 (VBR 320 kbps) byly nie do odroznienia

ja rozumiem ze sa super mega audiofile, ktorzy odroznia wszystko od CD i innych formatow... ale takich pewnie ze swieca szukac,... mysle ze oni wcale nie sluchaja muzyki tylko charektyrystyki dzwiekow a to nie o to chodzi

joujoujou 19.04.2006 21:46

Nie, nie s***322;ysz***281;, jestem starym fanem Heavy Metal, wi***281;c to akurat nie powinno Ci***281; dziwi***263;. :nie:

Do przeno***347;nego grajka wystarczy mi mp3/wma/ogg, na kompie FLAC/SHN/APE mo***380;e by***263;. Nie dajmy si***281; zwariowa***263;. :P

Wawelski 19.04.2006 21:40

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Kto usłyszy różnicę?

Ile FLACów, SHNów albo APE wejdzie na taką 512kę?

Naprawdę nie słyszysz różnicy? Ja słyszę i na swoich głośnikach komputerowych (Teac Power Max 2000) i na słuchawkach (Sennheiser HD 500). W autku nie słyszę, bo nie mam na czym odpalić Flaca (ale i radyjko i dobrze nagrana kaseta i dyskmen kasuje dobrze zrobione MP3 z Motoroli A925 na głowę).

A co do pojemności to X5 ma min 20GB (a max 60).

joujoujou 19.04.2006 21:04

Tylko po co? :P

***379;eby lepiej wypa***347;***263; w rankingach?

Kto us***322;yszy r***243;***380;nic***281;?

Ile FLAC***243;w, SHN***243;w albo APE wejdzie na tak***261; 512k***281;?

JEDNA p***322;yta. :tak!:

Sztuka dla sztuki. :jezyk:

CpU 19.04.2006 17:59

Cytat:

Napisany przez Wawelski
Jak od niedawna? Od samego początku.

Od niedawna bo od poczatku to potrafil tylko FLACa a teraz APE,WV,ALAC itd

Wawelski 19.04.2006 17:17

Cytat:

Napisany przez CpU
iAudio X5/X5L od niedawna potrafi praktycznie to samo

Jak od niedawna? Od samego początku.

Piterniel 19.04.2006 14:36

Google > Fraza "mpc mp3" > Zwyciestwo!

FatAlbert 19.04.2006 14:31

Cytat:

Napisany przez Diabolique
jakiej marki to mptrojka?

tylko że omega :p tylko żę dopiero bedzie , głównie chodzi mi o to żeby muze odtwarzał , a skoro @piterniel musiałbym sie sporo napocić to mam inne pytanie , znacie moze jakis konwerter do plików MPC>>>mp3 ?? THX za odpowiedzi :D

CpU 19.04.2006 13:33

Moj iRiver H320 z Rockboxem odtwarza:
WAV,AIFF,FLAC,Shorten,Wavpack,APE,ALAC,TTA - takie z bezstratnych
iAudio X5/X5L od niedawna potrafi praktycznie to samo
Na czas odtwazania nie narzekam - bateria 2200mAh daje mi 28 h ciaglej pracy przy sluchaniu mp3 --alt-preset-standard -h :)

A z innych ktore daja sobie rade z FLAC to mamy:
Rio Karma
iAudio 6
iAudio A2
iRiver H1x0

Jabba the Hutt 19.04.2006 13:24

Te***380; widzia***322;em odtwarzacze czytaj***261;ce pliki flac. Problem w tym,***380;e u nas i na binarkach najpopularniejsze s***261; pliki ape. Odtwarzacza z ape nie widzia***322;em

pops 19.04.2006 12:01

Cytat:

Napisany przez ed hunter

Cytat:

Sugerowana cena detaliczna Polskiego importera to 1199 zł.
:rotfl:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:03.