![]() |
Pogl***261;dy kolegi Ormianina nt. winyli popieram w ca***322;ej rozci***261;g***322;o***347;ci. :taktak:
Natomiast co do "uczty dla uszu", panowie, darujcie, uczta dla uszu w przeno***347;nym odtwarzaczu? :P Z g*wna bata nie ukr***281;cisz, ma***322;e grajki nie s***261; (i pewnie niepr***281;dko b***281;d***261;) do tego przeznaczone. :nie!: A je***347;li kto***347; uwa***380;a inaczej - jego sprawa. :fiu: |
Cytat:
wiesz gdzie naprawde czuje pelnie dzwieku i jego dynamike? na analogowej plycie winylowej, moj gramofon to kawal mechaniki, Reloop RP 1000 MK3 s z wkładką Audiotechnika 36001 i tutaj jak puszcze plyte to glosniki oddychaja, plyta audio CD nie da mi tych efektow co winyl (jesli markowy i nie zniszczony) - mam sie czym delektowac Tangerine Dream plyta Encore z 1977 - tylko winyl, mialem remasterowana audio CD ale ona brzmiala falszywie! Dla zachowania plyty winylowej zrobilem kopie na kasecie magnetofonowej i tylko TDK najwyzszy model zelaza dal mi podobny efekt (nagrywany w trybie HX Pro i dolby S z MPXem) Jesli chodzi o magnetofon to ten model ktory posiadam ma 3 glowice, 3-silniki, dual capstan, głowice GF 45, wiec tak jak piszesz i ja mam monitor na odsluch bezposrednio z tasmy magnetofonowej, metalowe tasmy maja inna charakterystyke, przede wszytskim musze skrecac bias adiustament na wysokie tony bo mi przeszkadza ich nienaturalny dzwiek przy zapisie, dlatego wyposrodkowywalem odsluch i kupowalem tylko chromowki, lub zwykle zelaza ale z tych markowych dobrych... zreszta to bylo tak dawno temu ze magnetofon stoi juz tylko dla ozdoby, sam nie pamietam kiedy go ostatnio uruchamialem |
Cytat:
|
Cytat:
Dla przykładu w magnetofonie jak nagrywam mam możliwość w trakcie nagrywania słuchać albo tego, co dostaje magnetofon do nagrania, albo tego, co odczytuje następna głowica. Różnica nawet przy bardzo dobrych metalowych kasetach jest wyraźna. A i tak kaseta gra lepiej od dobrze zrobionej MP3. Ale mniejsza o większość - ja różnicę słyszę (i to dużą). Update: Co do różnicy, to owszem, charakterystyka dźwięku też jest zmieniona. Ale to co najbardziej mi dokucza, to budowanie sceny. Przy mp3 nie potrafię tak dokładnie umiejscowić instrumentów na scenie i grają nienaturalnie. |
Cytat:
lecial ten sam utworek (cos z kolekcji Arcana - The Ascending of a New Dawn) na 3 zrodlach - powiedzmy zsynchronizowane... przeskakiwalem zrodla na pilocie: CD => kaseta magnetofonowa (nagranie wysokoprofilowe analogowe, dolby S) => mp3 i losowy wybor i nikt nie mogl sie polapac, co jest z plyty CD, kasety i mp3... ktos w pewnym momencie wyczul kasete... i mial racje, bo deck pozostawial charakterystyczny szum (ale tylko tyle i trzeba bylo sie wsluchac) natomiast CD i mp3 (VBR 320 kbps) byly nie do odroznienia ja rozumiem ze sa super mega audiofile, ktorzy odroznia wszystko od CD i innych formatow... ale takich pewnie ze swieca szukac,... mysle ze oni wcale nie sluchaja muzyki tylko charektyrystyki dzwiekow a to nie o to chodzi |
Nie, nie s***322;ysz***281;, jestem starym fanem Heavy Metal, wi***281;c to akurat nie powinno Ci***281; dziwi***263;. :nie:
Do przeno***347;nego grajka wystarczy mi mp3/wma/ogg, na kompie FLAC/SHN/APE mo***380;e by***263;. Nie dajmy si***281; zwariowa***263;. :P |
Cytat:
A co do pojemności to X5 ma min 20GB (a max 60). |
Tylko po co? :P
***379;eby lepiej wypa***347;***263; w rankingach? Kto us***322;yszy r***243;***380;nic***281;? Ile FLAC***243;w, SHN***243;w albo APE wejdzie na tak***261; 512k***281;? JEDNA p***322;yta. :tak!: Sztuka dla sztuki. :jezyk: |
Cytat:
|
Cytat:
|
Google > Fraza "mpc mp3" > Zwyciestwo!
|
Cytat:
|
Moj iRiver H320 z Rockboxem odtwarza:
WAV,AIFF,FLAC,Shorten,Wavpack,APE,ALAC,TTA - takie z bezstratnych iAudio X5/X5L od niedawna potrafi praktycznie to samo Na czas odtwazania nie narzekam - bateria 2200mAh daje mi 28 h ciaglej pracy przy sluchaniu mp3 --alt-preset-standard -h :) A z innych ktore daja sobie rade z FLAC to mamy: Rio Karma iAudio 6 iAudio A2 iRiver H1x0 |
Te***380; widzia***322;em odtwarzacze czytaj***261;ce pliki flac. Problem w tym,***380;e u nas i na binarkach najpopularniejsze s***261; pliki ape. Odtwarzacza z ape nie widzia***322;em
|
Cytat:
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:03. |