Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Inna karta dzwiekowa godna polecenia niz SB (https://forum.cdrinfo.pl/f5/inna-karta-dzwiekowa-godna-polecenia-niz-sb-64707/)

REi 19.04.2006 14:56

przy pustym 1 porcie PCI i karcie w 5 powinno byc OK - a powodem szumow sa: zle uzmiemiona obudowa/karta lub kiepski zasilacz

Ormianin 19.04.2006 10:57

Cytat:

Napisany przez scalak77
Witam
być mozę te piski s± zwi±zane z tym że karta dżwiękowa ma to samo przerwanie co graficzna lub z przerwaniem innej karty lub portów USB, pomóc może zmiana slotu karty dżwiękowej, inna alternatywa żeby zwolnić zasoby to wyłaczenie portów COM jak i LTP w biosie (jesli ich nie urzywasz) - w ten sposób zaoszczędisz 2-3 przerwania które zostan± przydzielone na potrzeby kart rozszerzeń lub potrów USB, to samo dotyczy kontrolerów IDE SATA, je¶li czego¶ nie urzywasz to możesz spokojnie wyłaczyć w biosie (np. Stacja Dyskietek) lub je¶li masz dyski SATA i CDROM na 1 kanale IDE to drugi kanał IDE ożesz wył±czyć, to samo dotyczy SATA, jak masz tylko napedy i dyski na IDE to kontroler SATA możesz wył±czyć itd..

Tak mozna bylo pod windowsem 9x/Me.
Pod windowsem 2000/XP/2003 mozesz sobie zwalniac przerwania :) system windows korzystajac z ACPI i tak przydzieli Ci wszystko na jednym przerwaniu bedzie to IRQ 9 albo 11 :)
Oczywiscie kontrolery IDE /SATA oraz USB, COMy, LPT bedzie mialo swoje osobne przerwania pod kazdym windowsem

scalak77 19.04.2006 10:41

Witam
by***263; moz***281; te piski s***261; zwi***261;zane z tym ***380;e karta d***380;wi***281;kowa ma to samo przerwanie co graficzna lub z przerwaniem innej karty lub port***243;w USB, pom***243;c mo***380;e zmiana slotu karty d***380;wi***281;kowej, inna alternatywa ***380;eby zwolni***263; zasoby to wy***322;aczenie port***243;w COM jak i LTP w biosie (jesli ich nie urzywasz) - w ten spos***243;b zaoszcz***281;disz 2-3 przerwania kt***243;re zostan***261; przydzielone na potrzeby kart rozszerze***324; lub potr***243;w USB, to samo dotyczy kontroler***243;w IDE SATA, je***347;li czego***347; nie urzywasz to mo***380;esz spokojnie wy***322;aczy***263; w biosie (np. Stacja Dyskietek) lub je***347;li masz dyski SATA i CDROM na 1 kanale IDE to drugi kana***322; IDE o***380;esz wy***322;***261;czy***263;, to samo dotyczy SATA, jak masz tylko napedy i dyski na IDE to kontroler SATA mo***380;esz wy***322;***261;czy***263; itd..

Ormianin 19.04.2006 10:11

Cytat:

Napisany przez tompol
A sprobuj pokolei wylaczac kazde z urzadzen dzwiekowych w kompie (mikrofon, wej¶cie liniowe itd.) zarowno dla odtwarzania jak i nagrywania. Sprobuj tam na koncu tez calkowicie wylaczyc dzwiek (wycisz wszystkie)...
Moze w ten sposob dojdziesz co zakloca...
Ale oczywiscie jest mozliwe ze to karta dzwiekowa jest kichowata.
Sprobuj tez posluchac czy sa te zaklocenia w sluchawkach. Bo przyczyna tez moga byc kiepskiej jakosci kable laczace kompa z wzmacniaczem...

Ta karte SB Live mam juz dlugo, dawniej mialem aureal vortex 2 i bardzo sobie chwalilem to byla super karta, szkoda tylko ze nie zrobili juz sterow na winde 2000/XP wiec zmienilem na SB Live... tyle tylko ze nie podlaczalem ja jak dotad na dobrej jakosci wzmacniacz i jakos sobie tam grala czasem w tle na glosnikach creative 2+1... oczywiscie nie mam dobrych jakosciowo kabli jak sugerujesz, z drugiej strony audiofilem nie jestem i pozlacane koncowki mnie nie interesuja, mysle ze te kable transmisyjne od karty dzwiekowej do wzmacniacza sa na tyle przyzwoite ze nie generuja same z siebie zaklocen... w "play control" wylaczylem co sie dalo i wlaczylem losowo - eksperymentalnie, jak zupelnie dzwiek wycisze swiergot ledwo, ale zauwazalny jest niestety

tompol 19.04.2006 09:46

Cytat:

Napisany przez Ormianin
w "play control" audio CD mam odznaczone... a dzwiek wentylatora na procesorze przebija mi sie na karte dzwiekowa... albo bubel ta moja karta ze nie filtruje komputerowego szumu, albo zaklocenia sa tak znaczne

A sprobuj pokolei wylaczac kazde z urzadzen dzwiekowych w kompie (mikrofon, wej¶cie liniowe itd.) zarowno dla odtwarzania jak i nagrywania. Sprobuj tam na koncu tez calkowicie wylaczyc dzwiek (wycisz wszystkie)...
Moze w ten sposob dojdziesz co zakloca...
Ale oczywiscie jest mozliwe ze to karta dzwiekowa jest kichowata.
Sprobuj tez posluchac czy sa te zaklocenia w sluchawkach. Bo przyczyna tez moga byc kiepskiej jakosci kable laczace kompa z wzmacniaczem...

Ormianin 19.04.2006 09:20

Cytat:

Napisany przez tompol
Ja mam plyte asusa ze zintegrowana karta dzwiekowa, dzwiek jest super ale takie zaklocenia tez sa. A dokladniej sa wtedy jak w "regulacji glosnosci" nie mam wyciszonego dzwieku AudioCD. Jak zaznacze odp. pole i wycisze odtwarzacz CD to mam praktycznie calkowita cisze. (mowa oczywiscie o sytuacji kiedy to zadne urzadzenie ani program nie generuje zadnego dzwieku)

w "play control" audio CD mam odznaczone... a dzwiek wentylatora na procesorze przebija mi sie na karte dzwiekowa... albo bubel ta moja karta ze nie filtruje komputerowego szumu, albo zaklocenia sa tak znaczne

tompol 19.04.2006 09:05

Ja mam plyte asusa ze zintegrowana karta dzwiekowa, dzwiek jest super ale takie zaklocenia tez sa. A dokladniej sa wtedy jak w "regulacji glosnosci" nie mam wyciszonego dzwieku AudioCD. Jak zaznacze odp. pole i wycisze odtwarzacz CD to mam praktycznie calkowita cisze. (mowa oczywiscie o sytuacji kiedy to zadne urzadzenie ani program nie generuje zadnego dzwieku)

Kris 19.04.2006 08:56

Kup te***380; porz***261;dny kabel karta-wzmacniacz i sprawd***378;...

Poza tym ca***322;y komputer jest ***378;r***243;d***322;em zak***322;***243;ce***324; (zasilacz etc.).

Ormianin 19.04.2006 08:51

Inna karta dzwiekowa godna polecenia niz SB

Podlaczylem swojego kompa pod porzadny wzmacniacz a dalej na duze glosniki... mam karte SB Live 1024, dotad spisywala sie wyjatkowo ok jak na moje potrzeby, ale niestety na wzmacniaczu i glosnikach, slysze takie "ppppiiii¶¶¶¶rrrr¶¶¶¶¶¶ppppiiiiirrrrr¶¶¶¶¶¶¶rrrrrr ¶¶¶¶¶", szlag mnie trafia,

czy ktos zna moze zrodlo tych zaklocen? albo jest w stanie polecic mi inna karte niz SB? Oby tylko nie za droga! :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:39.