![]() |
praca niewolnicza zagranica
Uważam że to jest przejaw nowoczesnego niewolnictwa. Lepiej zorganizowanego niż na początku 19 wieku w USA. Teraz niewolnik sam się wystawia na targ. Przedtem niewolnik był niewolnikiem ale pan zapewniał mu dach nad głową i strawę aby niewolnik nie zginął z głodu. Teraz niewolnik sam się o to ma zatroszczyć.
Wtedy jak nie było pracy to zły pan sprzedawał niewolnika innemu, zabierając ojca czy matkę dzieciom. Dzisiaj niewolnik sam odchodzi od żony czy dzieci i jedzie pracować do obcego kraju. Czasami nie wraca, a jak wraca to jako inny człowiek. Takie dwa lata na zachodzie zmieniają człowieka tak że potem po powrocie to chyba tylko rozwód; nie można się dogadać bo rodzina w kraju nie rozumie że można żyć inaczej a tego co wrócił stresuje że w Polsce nie da się żyć w taki sposób jak tam. Nowoczesnemu niewolnikowi podczas jego pracy na zachodzie jest lepiej niż było mu w Polsce. Ale czyż nie można powiedzieć tego samego o Negrze porwanym z Afryki na Amerykańską plantację? W Ameryce czekał nadzorca z batem - to prawda, ale codziennie miska ryżu była. W Afryce jak nie upolował to nie jadł (chyba że kolegę), a zamiast tego nadzorcy z batem czyhały lamparty, lwy i podobne zwierzaki które nie raniły lecz zabijały. W Afryce miał chatke z trzciny, w Ameryce zamieszkał w czworakach. Nadzorca także pędził Negrów do rzeki aby raczyli się umyć - czego w Afryce nie praktykowano, a dzięki temu myciu spadła chorowalność. Listę tą można ciągnąć i można udowodnić że niewolnictwo wcale nie było takie złe. :ysz: |
cos w tym jest....nawet dosc sporo prawdy...
tylko tobie nikt nie karze pracowac...jestes teoretycznie wolnym czlowiekiem i mozesz sam o sobie decydowac...a to sie ma nijak do definicji niewolnictwa. tylko smutne ejst to ze coraz wiecej ludzi na taki krok sie wlasnie decyduje,a pozniej jest tak jak mowisz....zachlysniecie sie zachodem i lepszym stylem zycia... nie mowie ze kazdy powinien zyc tak jak u nas w polsce-powinno byc lepiej, tylko czlowiek wolny zawsze ma wybor. |
to samo można powiedzieć o dziesięcinie i odpracowywaniu na polu pana.
chętnie bym płacił 10% podatku + nawet drugie 10% i koniec. bez VATów, ZUSów, akcyz, podatków ekologicznych itd... |
@Ormianin, jakbym siebie widzia***322;, wita Was niewolnik. http://img208.imageshack.us/img208/2029/slave1ki.gif
:mruga: |
ale z rodzina dziala tez w druga strone
jedziesz za granice, wracasz a zona w ciazy tylko nie z toba bo ciebie nie bylo pol roku.... |
Cytat:
|
Cytat:
|
Dla mnie tak samo - podstawowa różnica to tak czy inaczej wyrażona chęć tego wyjazdu i pracy za granicą. Bo przecież teoretycznie nikt nikogo do tego nie zmusza (chociaż państwo robi wszystko, żeby baaardzo zachęcić..).
A to rzeczywiście zmienia ludzi. Na kilkanaście znanych mi osób, które swego czasu pojechały do Stanów na rok na naukę, tylko ja po powrocie zostałem w Polsce. Wszystkie wróciły z powrotem do Stanów zostawiając tu oczywiście rodziny.. Ale trudno się dziwić. Poznając inny, lepszy - normalniejszy przede wszystkim świat - kto chciałby wracać na stałe do tego bagna.. |
ty... i ja...
gdyby nie choroba matki, nigdy bym tu nie wrócił. żygać się chce tym krajem, biurokracją, kumoterstwem, złodziejstwem i zawiścią wobec tych, którym się powodzi lepiej. dla przykładu - wczoraj byliśmy na teście. 5 nauczycieli, ja jako drogowiec i 3 osoby będace na praktykach. w jednym z pytań padło - ile zarabiasz. wszyscy zaznaczyli do 1000 zł brutto, tylko ja 1500-2000... chcielibyście widzieć ich wymowne miny... następnym razem zaznaczę minimum. |
Witam !
Sporo racji w tym co napisał @Ormianin - i dotyczy to nie tylko wyjazdów do pracy za granicę - ale też pracy w Polsce. Oczywiście - jak napisano - nikt nie musi pracować - ale jeść trzeba, opłaty wnieść trzeba - czasem naprawdę nie ma wyboru ...:( A źródło tego w znacznym stopniu tkwi w braku szacunku człowieka dla człowieka - rozumiem i akceptuję wolny rynek, konkurencję itd. - ale to wszystko pociągnęło za sobą egoizm, brak zrozumienia i myślenie wielu tylko o sobie - a już nie o innych ...:( To tylko takie moje parę słów w tym temacie ... Pozdrawiam ro29 |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:33. |