![]() |
The Silent Hill - Movie
Własnie już się odbyła światowa premiera jednego z najlepszych horrów wszechczasów.
Zastanawiam się ile osób obejrzało ten kunszt kinematografii i się podzieli wrażeniami z filmu czy jest wart całego tego czekania, czy tez nalezy do tej paczki przereklamowanych produkcji :-) Oficjalna strona |
Mam wielka ochote przejsc sie na niego do kina (polska premiera w najbliszym tygodniu zdaje sie?)
Wczesniej jednak chcialbym uslyszec jakies opinie osob, ktore obejrzaly :) |
/niech ktos polaczy posty
Troche poprzegladalem: film zbiera swietne recenzje u widzow (szczegolnie fanow gry) :spoko: dla krytykow film ma niezrozumiala fabule i zakonczenie bez sensu wszyscy zgodni twierdza, ze film jest najlepsza adaptacja gry komputerowej (co akurat takie trudne nie bylo :P a ja doczytalem, ze premiera w Polsce nie jest w przyszlym tygodniu, tylko za miesiac :\ |
tO KIEDY ON BĘDZIE W KINACH??
|
Cytat:
|
Hmm kumpel tak zachwala***322; go, ze az zaniemowilem,podobno jest genialny. Po***322;aczyli elementy g***322;ownie SH1 i SH3 czego efektem s***261; cho***263;by dwie postacie policjantka i Allessa wi***281;cej tu jest nawi***261;za***324;. Co tu du***380;o m***243;wi***263; - tylko jakis idiotyczny stary piernik, co nigdy z grami nie mia***322; nic wsp***243;lnego mo***380;e ten wybitny obraz skrytykowa***263;.
Kilka kwestji mnie jednak wci***261;***380; zastanawia: 1.Czemu tylko ponad 50 MLN $ wydali, a nie wi***281;cej?Czy***380;by si***281; bali, ***380;e si***281; nie mo***380;e sprzeda***263; z takim "dziwnym" dla nich scenariuszem? Jak dla mnie ja bym nie oszcz***281;dza***322; na tym projekcie mo***380;e to by***322; taki test,***380;eby teraz wy***322;ozyc mase kasy na squel, kt***243;ry wiadomo ze juz powstanie jak wszyscy si***281; tym zachwalaja. 2. Hmm jesli powstanie drugi film to na jakim motywie, kt***243;rej cz***281;sci 2 czy 5? - ktorej jeszcze nie ma. |
R***243;wnie***380; wsz***281;dzie widz***281;, ***380;e film zbiera do***347;***263; pochlebne recenzje, my***347;l***281; ***380;e wart b***281;dzie zachodu, i wybrania si***281; do kina. Tymbardziej, ***380;e jestem fanem serii i na bank filmu nie odpuszcz***281;, ci***261;gle pami***281;tam jak gdzie***347; w 2000 roku graj***261;c w nocy w Silent Hill ba***322;em si***281; ***380;e w pewnym momencie b***281;de mia***322; pe***322;ne gacie :D No i jeszcze ta muzyka wprowadzaj***261;ca, yeah :D
|
gierka była genialna, po tym co widziałem film jest super poprostu!
|
po przejsciu wszystkich czesci tej wspanialej gry, znow mam ochote zaczac zabawe od nowa :)
ekranizacja Sillent Hill-a to dla mnie najwazniejsze wydarzenie kinowe tego roku juz sie nie moge doczekac :) |
Pozwolę sobie odgrzebać temat :)
Najdalej wczoraj obejrzałem SH i... uczucia mam mieszane. Z jednej strony reżyserowi udało się zachować niepowtarzalny, 'sajlentowy' klimat dwóch kontrastujących ze sobą 'światów' (dwa oblicza: czysty'/brudny w stosunku do tego rzeczywistego), wspaniała tajemnicza muzyka, żywo przeniesiona z konsolowej serii. Po.pi.eprzone, chore, powyginane stwory, jęki, krzyki etc... Z drugiej strony zbytnia dosłowność w opowiadaniu fabuły (notabene dość luźno opartej na grach - kto wie, może to i lepiej...). Zbyt żywa, zbyt... hmmm 'normalna' postać Dalhii. Zbyt łatwo to wszystko poszło naszej dzielnej mamusi (lewo, prawo, prawo, lewo i ... siup, już jesteśmy w pokoju Alessa'y). Za mała różnorodność "zwierzyny" (parę pokrak i piramidogłowy) to trochę za mało. Film mi się jawi jakoby specjalnie spłycony, aby przypadkiem nie przeciążyć umysłów przęcietnych amerykanów. Niemniej jednak, czekam na pożądny sequel (łudzę się...), a sam film uważam za krok w dobrym kierunku (@Uwe miernoto, tak się robi filmy!). Jeśli ktokolwiek jest spragniony psychodelicznych klimatów gorąco polecam. Tym bardziej w dobie tępych, bezczelnie zalewających nasze umysły, kpiących z naszej inteligencji, żałosnych produkcji kierowanych w bezmyślne masy. W takim towarzystwie SH to kawał dobrej, rzemieślniczej roboty. Na trzeźwo, dla mnie 8-/10 |
Cytat:
jedynie klimat jest fajny, reszta słaba a myślenie trzeba wyłączyć. |
I dobrze, ed :-). Biorac sie za japonskie gry lub filmy musisz zgubic za soba racjonalizm, bo tam z reguly lamie sie bariera miedzy swiatem rzeczywistym a metafizycznym. I to jest dobre moim zdaniem :-).
Z innej beczki - grupa fanow (a raczej fanatykow SH) obejrzala film i stwierdzili ze jest tak do bani, ze sami zrobiliby cis lepszego... I zrobili! Efekt ich rpacy nazywa sie Silent Hill - No Escape, mozna go pobrac za darmo (obraz plyty DVD) z sieci Torrent. Jak go znalezc? Dla googlajacych nic trudnego! |
Z tego co pamietam, No Escape powstalo przed premiera filmu SH ;)
|
W takim razie przyznaje racje - moja wiedza sprowadza sie do opisu torrenta, a nei mam podstaw by Ci nie wierzyc!
|
Poszperalem troche...
No Escape powstawal w odcinkach, ostatni ukazal sie w grudniu 2005 (czyli kilka miesiecy przed premiera filmu kinowego). Autor planowal za jakis czas rozpowszechnic calosc w wersji dvd przez siec BT - wiec to pewnie ta wersja :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:55. |