Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   przegranie DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f13/przegranie-dvd-64918/)

misio_patysio 27.04.2006 09:16

przegranie DVD

Witam
Mam film z własnego wesela na dvd. Film podzielony jest na 5 plików (vob). Płyta jest zadrapana i jeden z vobów, tzn pierwszy (VTS_01_1.VOB) nie da się otworzyc. Próbowałem go otworzyc virtualdub i wyciąc miejsce gdzie jest zadraśnięte ale nie dało rady. Gdy przegram płytkę bez uszkodzonego vob'a to stacjonarny odtwarzacz "nie widzi" jej. Problem, jak się domyślam, pewnie tkwi w plikach ifo, które są skonfigurowane dla 5 vob'ów tak jak w oryginale a nie dla 4 tak jak w kopi.

Chciał bym przegrac płytkę tylko nie wiem jak. Mam dwie koncepcje. Pogodziłem się z myślą że uszkodzonego vob nie da się odzyska więc:
1)albo nagram płytkę dvd jeszcze raz, tylko bez uszkodzonego voba, tylko nie wiem jakim programem, żeby utorzył od początku pozostałe pliki (ifo, bup itp)
2) nagram to w formacie VCD tylko nie mam pojęcia jak. czy wystarczy przegrac tylko pliki vob, połączyc je i będzie wszystko oki? jakim programem przerobi to na VCD?

Nie wiem czy moje pomysly na przsegranie są dobre, więc jeżeli ktoś z Was ma jakiś inny i się nim ze mną podzieli to będe wdzięczny.

Z góry dziękuje za pomoc.

ed hunter 27.04.2006 09:36

p***322;yta jest zadrapana od nowo***347;ci? (zrobi***322; to wide***322;ofilmowiec?)
p***322;yta dzia***322;a na stacjonarnym odtwarzaczu?

misio_patysio 27.04.2006 09:58

p***322;yta (oryginalna) nie dzia***322;a na stacjonarnym tzn przycina si***281; na pierwszym, uszkodzonym vobie, jednak pozosta***322;e voby (odpalone ze "spisu tre***347;ci") odtwarza. plyta zosta***322;a zadrapana z czasem.

superrrmario 27.04.2006 10:08

Witajcie. Zgraj ją dvddecrypterem zaznaczając pomijanie błędów. Nie stracisz wtedy całego voba tylko fragment materiału. Struktura płyty zostanie zachowana. Pozdrawiam

ed hunter 27.04.2006 10:17

tak ustawione - Software Read Error Retries ustaw na 0 lub jeden, bo inaczej będzie to wieki trwało.
no i oczywiście Ignore Read Errors zaptaszkować

superrrmario 27.04.2006 11:58

Cytat:

Napisany przez ed hunter
tak ustawione - Software Read Error Retries ustaw na 0 lub jeden, bo inaczej będzie to wieki trwało.
no i oczywiście Ignore Read Errors zaptaszkować

Dzięki za wsparcie obrazkiem :piwo:

misio_patysio 27.04.2006 13:29

Dzi***281;ki, jak wr***243;ce do domku to sprawdze.

Ale mam takie pytanko, je***380;eli oleje ten uszkodzony vob to czy na podstawie tylko 4 pozosta***322;ych mog***281; od pocz***261;tku nagrac p***322;ytk***281;? Czy przy nagraniu mo***380;na skonfigurowac/utworzyc nowe (stare s***261; na zarysowanej p***322;ycie) pliki IFO i BUP itp?

Przepraszam za glupie pytanie ale w temacie, jak widac, jestem lamerem.

superrrmario 27.04.2006 13:41

Cytat:

Napisany przez misio_patysio
Dzięki, jak wróce do domku to sprawdze.

Ale mam takie pytanko, jeżeli oleje ten uszkodzony vob to czy na podstawie tylko 4 pozostałych mogę od początku nagrac płytkę? Czy przy nagraniu można skonfigurowac/utworzyc nowe (stare są na zarysowanej płycie) pliki IFO i BUP itp?

Przepraszam za glupie pytanie ale w temacie, jak widac, jestem lamerem.

Nie przejmuj się nie ma głupich pytań. Program nie oleje tego voba. Tak jak napisałem struktura płyty będzie zachowana. W miejscach, których nie da się skopiować będziesz miał zakłócenia obrazu i dźwięku, ale płyta będzie normalnie odtwarzana. Dobrze by było, gdybyś spróbował zgrać ten materiał nie tylko na swoim palniku. Miałem kiedyś pokaleczoną płytę, której mój litek nie chciał skopiować (straszne ilości błędów) ale zwykłym czytnikiem dvd chyba toshiba ??? skopiowałem wszystko. Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:04.