Cytat:
Napisany przez chris996
Dlatego update do pobrania ze strony nero.com byłby znacznie lepszy.
Jest nowa wersja to jest też update do niej i uniknie się problemów z Nero ProductSetup :)
|
Prawie mnie przekonałeś ale wczoraj nie mogłem zasnąć i w nocy posprawdzałem kilka rzeczy. W związku z tym mam pewną teorię na temat tego w jaki sposób działa ta aktualizacja za pomocą Nero ProductSetup.
Oczywiście to wyłącznie wyniki moich obserwacji i mogę się mylić.
Zacznijmy od początku. Instalujemy pełną wersję Nero 7 na dysku. Wg informacji które pojawiają się w Dodaj/usuń programy
Nero 7 zajmuje 818 MB na dysku. Można sprawdzić na rysunku w załączniku.
Jeżeli sprawdzimy
Program files\Nero to jego rozmiary to ok
360 MB. Jak powszechnie wiadomo Nero zostawia "śmieci" w folderze
Documents and Settings\Nazwa uzytkownika\Ustawienia lokalne\Temp. Po sprawdzeniu wychodzi na to, że jest tam folder o nazwie
NeroDemo9936 (numer na końcu pewno się zmienia). Rozmiar tego folderu to ok
540 MB a zawartość wygląda na kopię plików instalacyjnych pakietu (sporo cabów i plików instalatora). Łącznie wychodzi ok 900 MB czyli nieznacznie więcej niż to co widać na rysunku z załącznika. Za różnicę odpowiadają faktycznie śmieci które powstały przy instalacji.
Moim zdaniem metoda działania Nero ProductSetup jest taka, że program sprawdza na serwerach jakie pliki (caby) się zmieniły - pewno porównuje sumy kontrolne. Następnie dociąga nowsze wersje do
Documents and Settings\Nazwa uzytkownika\Ustawienia lokalne\Temp. Kolejny krok to odinstalowanie posiadanej wersji Nero. Później rozpoczyna się instalacją nowej wersji z plików znajdujących się w
Documents and Settings\Nazwa uzytkownika\Ustawienia lokalne\Temp. Stąd końcowa część aktualizacji wygląda tak samo jak instalacja z pliku pobranego ze strony producenta czy z płyty CD.
Wynika z tego, że zawartość folderu
Documents and Settings\Nazwa uzytkownika\Ustawienia lokalne\Temp jest
niezbędna do poprawnego działania Nero ProductSetup. W przypadku gdy skasujemy zawartość tego folderu może być tak, że Nero ProductSetup nie będzie działać albo ściągnie 500 MB... Niestety nie testowałem i nie wiem jak to wygląda w praktyce. Jeżeli komuś się chcę pobawić to będę wdzięczny za informację.
Rozwiązanie aktualizacji on-line zaproponowane przez Nero jest banalnie proste ale wg mnie użytkownik powinien być uprzedzony o tym, że poza samym programem dodatkowe 500 MB zajmują pliki niezbędne do działa aktualizacji on-line. Niestety nie zauważyłem aby tak właśnie było.
Zastanawiam się czy nie dało się tego rozwiązać inaczej - tzn tak jak napisał
Chris996... Wydaje mi się jednak, że nie ma takiej możliwości. Należy bowiem pamiętać, że Nero 7 można zainstalować w dowolnej konfiguracji wybierając w instalatorze tylko te składniki które są nam potrzebne. Dlatego nie da się przygotować jednego uniwersalnego patcha dla wszystkich wariantów instalacji. Jeżeli się ktoś uprze to takim uniwersalnym patchem jest plik instalatora który możemy pobrać ze strony Nero.
Poza tym dochodzi jeszcze jeden problem o którym pisał Maciej_Sz w komentarzu do
wzmianki o nowej wersji Nero. Poniżej pozwoliłem sobie zacytować interesujący fragment.
Cytat:
Tradycyjnie pobrałem plik i tradycyjnie mam ten sam problem.
Po odpaleniu instalki otrzymuję komunikat, że instalacja nie jest zgodna z tą na komputerze i najpierw muszę odinstalować poprzez panel sterowania poprzednią wersję Nero. Gdy już zainstalowałem pakiet nie ładuje się InCD - pojawia się błąd. Jedynym wyjściem jest odinstalowanie pakietu i zainstalowanie ponowne, ale nie poprzez panel sterowania (jak sugerują), a przy pomocy narzędzi ze strony Nero.
|
Narzędzie o którym wspomina Maciej_Sz to
Nero General CleanTool. Program pozwala na dokładne odinstalowanie pakietu Nero oraz usunięcie wpisów do rejestrów.
Być może to właśnie dlatego pojawiają się problemy z instalacją tego co pobiera Nero ProductSetup.
Na koniec przypominam, że to moje przemyślenia i mogę się mylić...