Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napêdy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Lite-On LTR-52327S -nie czyta p³yt (https://forum.cdrinfo.pl/f2/lite-ltr-52327s-nie-czyta-plyt-64989/)

krzyszko 30.04.2006 03:18

Lite-On LTR-52327S -nie czyta p³yt

Witam,
Posiadam model jak w temacie... W sumie du¿o nie nagrywa³em
Mam nagrywarke juz po 3 wymianach :/ Za ka¿dym razem cos sie wali³o... az sie gwarancja skoñczy³a... Na tej wypali³em w sumie ok 100 p³ytek... Po czasie przesta³a czytac czyste p³yty :/ Mo¿e znalaz³ sie ze 2-3 wyj±tki na 20 p³yt... i widze ¿e i nagrane, oryginalne p³yty równiez przesta³a czytaæ :(
Nie s±dze by to by³ zabrudzony laser... Bo nie korzystam z niej tak czêsto a korzysta³em g³ównie by cos wypalic na nowiutkiej czystaj p³ycie... Nigdy w niej nic nie czyta³em bo mam inny napêd do czytania... Dzis równiez zauwa¿y³em ¿e by³a pod³±czona do ta¶my chyba 40 pin :/ albo 60... no w sumie malutko by³o tych pasków... Zmieni³em ta¶me, wymieni³em soft i nic nie da³o :( Mo¿e jakies rady ? Nagrywarka wykrywana w Windzie super... jak wloze jakas plytke to chwilke pomróga na ¿ó³to i przestaje... Uruchamiam napêd to jeszcze jak by próbwa³a sprawdzic nosnik ale w gruncie rzeczy dalej go nie wykrywa :( Formatowa³em dysk, zmienia³em oprogramowanie na Unixa, zmienia³em oprogramowanie do nagrywania... Nic nic...
i cos cichutko chodzi... Jakies rady ?

Za pomoc z góry dziêkuje i Pozdrawiam,
Krzysiek

ed hunter 30.04.2006 03:32

1. wykopa***263; g***322;***281;boki do***322;ek ||

2. mo***380;e odinstalowa***263; kana***322; IDE i restart.

3. czyszczenie.

4. jak nie pomo***380;e to do tego do***322;ka z punktu 1. :D

to ***380;e nagrywarka by***322;a ma***322;o u***380;ywana mo***380;e znaczy***263; w***322;a***347;nie, ***380;e ma ***322;adnego kota z kurzu w ***347;rodku.

krzyszko 30.04.2006 15:17

1. Chyba tak zrobie :/ i tak bedzie zmiana na DVD ale chcia³bym t± naprawic jeszcze, bo zanim kupie DVD to miesi±c minie

2. Formatowa³em twardziela... instalowa³em system na nowo... Usówa³em kana³y ide i restartowa³em... Potem ich zainstalowac nie mog³em spowrotem wiec reinstalka windy ;-]

3. Czy¶ci³em... ale w ¶rodku bardzo ³adnie wygl±da³a czy¶ciutko i zadbanie... Mam ja od pó³ roku po wmianie

4. :(

Wydaje mi sie ¿e p³yty sie nie krêc±, ale niewiem jak to sprawdziæ... pod³aczyc ze zdjêta warstw± :/ Hmmm... Lite-On s± do d... :/
Mam DVD-Rom LG od 6-8 lat 12x nigdy nie mia³em z nim problemów... Zawsze dzia³a³ super... Czyta³ nawet p³yty nagrywane z prêdkoscia 52... Potrafi³ wszystko i dalej potrafi odczytac... No ale z sensem wszystko ;-)
Wiêcej nie kupie Lite-Ona nic... 1 problem nie chcia³a nagrywac po jakims czasie, psu³a wszystkie p³yty... po wymianie po 1-2 tyg. niby nagrywa³a p³yty ale póxniej ich nie czyta³a jak w kazdym napêdzie... Dopiero jak nagrywa³em 12 to by³o ok, ale zawiera³a sporo b³êdów... Pe³no plików na niej nie dzia³a³o...
G³upi nie jestem, próbowa³em zmieniac p³yty itd. nic :/
u mnie Lite-On idzie na straty... Niby kiedy¶ zaje³a 2 miejsce w testach po plextorze :/ Gdzie¶ w jakiej¶ gazetce... <Za krótko j± testowali>

No jak by by³y jeszcze jakie¶ inne sugestie to chêtnie pos³ucham

Maciej 30.04.2006 15:23

najpro***347;ciej sprawdzi***263; nap***281;d na innym komputerze...i b***281;dzie wiadomo czy to nap***281;d czy co***347; innego. Mnie to wygl***261;da na uszkodzony laser.

ed hunter 30.04.2006 15:25

akurat ten model jest jednym z najbardziej udanych w historii i nie tylko LiteOna. mia***322;em od samego pocz***261;tku jak si***281; pojawi***322; (wymiana za zwalony) i teraz ma go m***243;j siostrzeniec. jest to naprawd***281; kawa***322; dobrego sprz***281;tu...tobie trafi***322; si***281; wadliwy egzemplarz i tyle.

druga sprawa to teraz si***281; LiteOn***243;w nie kupuje.

Maciej 30.04.2006 17:57

Cytat:

Napisany przez ed hunter
akurat ten model jest jednym z najbardziej udanych w historii i nie tylko LiteOna. mia³em od samego pocz±tku jak siê pojawi³ (wymiana za zwalony) i teraz ma go mój siostrzeniec. jest to naprawdê kawa³ dobrego sprzêtu...tobie trafi³ siê wadliwy egzemplarz i tyle.

druga sprawa to teraz siê LiteOnów nie kupuje.

Zgadzam siê, to bardzo udany napêd. Mam i dzia³a bez problemu do dzisiaj.

krzyszko 30.04.2006 18:01

Zdjo³em wierzchnia warstwe... Podpio³em pod komputer... Napêd stoi boczkiem
Wk³adam p³yte... Z sekunde sie zakrêci i stop po 2-3 sekundach ponownie i dalej stop... to koniec... Próbowa³em wk³adaæ rózne p³yty, oryginalne... czyste, nieu¿ywane... Ka¿de... Zawsze jest tak samo :/ Mo¿e co¶ silniczek nie chce ich krêciæ ? A mo¿e to normalne zachowanie po w³o¿onej p³ycie ? Mi sie wydaje ¿e powinna sie pokrêcic troszke d³u¿ej ni¿ sekunde góra 2sek.
Da sie co¶ z tym jeszcze zrobiæ ?

Maciej 30.04.2006 18:17

mialem takie same objawy w LTR-32123S ...pad***322; laser.

krzyszko 30.04.2006 20:10

Da sie to jakos zrobi***263; ? Mo***380;na gdzie***347; laser zakupic do tego modelu i podmieni***263; ? Nagrywarka juz bez gwarancji... Czy mo***380;e sie do kosza nadaje ?? :/ ?

Prezesik 30.04.2006 21:34

musz***281; przyzna***263;, ***380;e masz pecha, bo ja mam ten sam model i s***322;u***380;y mi ju***380; bardzo d***322;ugo i nie zanosi si***281; na to, ***380;eby mia***322; przesta***263; mi s***322;u***380;y***263;...

krzyszko 01.05.2006 00:58

Cytat:

Napisany przez Prezesik
muszê przyznaæ, ¿e masz pecha, bo ja mam ten sam model i s³u¿y mi ju¿ bardzo d³ugo i nie zanosi siê na to, ¿eby mia³ przestaæ mi s³u¿yæ...

No ja wczesniej mia³em inne modele LiteOn... Z tamtymi to by³y dziwne problemy :/ W tym modelu widac pad³ laser :( :/ Za czêsto nie korzysta³em a pad³... W sumie nagranych ok 100 p³ytek... Mo¿e mniej

Da sie co¶ z tym laserkiem jeszcze zrobiæ ? Mo¿e gdzie¶ zakupiæ taki sam ? Czy nagrywarka nadaje sie juz do kosza bez szans ?? :(

Wacholek84 27.05.2006 21:29

Owszem pobawiæ sie nim mo¿na. Najwazniejsz± rzecz jest taka, ¿e jak zdejmiesz obudowe i popatrz na soczewke od góry. Jak zamniesz tacke bez p³yty to na chilwe powinno b³ysn±æ ma³y czerowny bardzo ciemny punkcik w ¶rodu soczewki. Jak tak jest to jest nie¼le. Jak Ci sie bedzie chia³o to mo¿esz sie teraz pobawiæ laserem. Po prostu trzeba podkrêciæ mu moc. Nic nie tracisz a mo¿esz zyskaæ. To ze akurat nagrywarka sta³a to by³o jej nieszczê¶ciem. By³a ca³y czas w kompie i sie laser zakurzy³. Po zatym jak sie nie wygrzewa go (nie urzywa) to sie osadza t³uszcz z powietrza zawarty w parze wodnej. Napêd powinien byæ w ci±g³ym urzyciu. Je¿eli to wszystko nie pomorze to nalezy wyczy¶ciæ ca³± g³owice. Potem update firmware i jak wtedy nic nie pomo¿e to mo¿na wykopaæ do³ek. Do tej pory jest du¿a nadzieje. Pozdrawiam!!!

ed hunter 28.05.2006 00:27

a moc najlepiej sprawdza siê przyk³adaj±c oko do soczewki - jak siê o¶lepnie, znaczy ok ||

t³uszcz zawarty w parze wodnej jest kolejn± spraw± dla archiwum x :D

napêdu nie wolno wy³±czaæ nawet jak nie ma pr±du. :rotfl:

joujoujou 28.05.2006 00:33

Cytat:

Napisany przez ed hunter
[...]

napêdu nie wolno wy³±czaæ nawet jak nie ma pr±du. :rotfl:

Zw³aszcza wtedy! :tak!:

:haha: ^_^

Koledze Wacholek84 z ca³ym szacunkiem radzê czê¶ciej zagl±daæ do s³ownika ortograficznego, przez chwilê siê zastanawia³em, co to po polsku znaczy
Cytat:

czerowny
urzywa
pomorze
Co ma Pomorze do nagrywania? :hmm:

Ju¿ wiem! :idea:

Rycho tam mieszka! :spoko:

Prezesik 28.05.2006 01:41

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Co ma Pomorze do nagrywania? :hmm:

Ju¿ wiem! :idea:

Rycho tam mieszka! :spoko:

Rycho mieszka na zachodnim pomorzu, tam gdzie ja, wiêc samo pomorze niewiele pomo¿e :P

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:35.