Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Brak kont użytkowników w Windows XP (https://forum.cdrinfo.pl/f5/brak-kont-uzytkownikow-windows-xp-65021/)

Mściciel 01.05.2006 12:08

Brak kont użytkowników w Windows XP

Mam dość dziwny problem, którego jak dotąd na oczy nie widziałem... a konkretnie:
Ogulnie na komputerze miałem 3 konta użytkowników(ADMIN; MARCIN; Wizyta)
lecz ostatnimi czasy dwa z nich usunąłem (ADMIN; Wizyta) zostało mi tylko jedno konto więc z niego korzystałem aż tu nagle któregoś dnia po włączeniu komputera na "ekranie powitalnym" nie widniało żadne konto użytkownika...
Kompletnie nie mam pojęcia o co chodzi...

Próbowałem oczywiście na oknie powitalnym nacisnąć "Ctrl+Alt+Delete" lecz po tym otwierało się okno do wpisania nazwy użytkownika. Po jego wpisaniu (i oczywiście hasła) wyskakiwał komunikat: " Twoje konto zostało wyłączone. Skontaktyuj się z administratorem komputera" <--- Problem polega na tym że to właśnie ja (konto: MARCIN) jestem jedynym Adminem komputera :(

Proszę o pomoc! Jak uruchomić mój komputer jeśli nie pojawiają mi się konta użytkowników?

kraluk 01.05.2006 12:16

Spr***243;buj wej***347;***263; w tryb awaryjny i zaloguj si***281; na u***380;ytkownika "Administrator" - o ile takie konto b***281;dzie dost***281;pne - i pow***322;***261;czaj wszystko co Ci potrzeba.

Je***347;li to nie pomo***380;e, to uruchom kompa z p***322;yty od Windowsa i uruchom "Konsol***281; odzyskiwania". Gdy Ci si***281; ju***380; wszystko za***322;aduje, wydaj nast***281;puj***261;ce polecenie: chkdsk /p
Kiedy dany proces si***281; zako***324;czy wpisz: exit.
Gdy zrobisz to co napisa***322;em, wszystko powinno wr***243;ci***263; do normy, je***347;li tak si***281; nie stanie, to pisz na forum - b***281;dziemy my***347;le***263; co z tym fantem zrobi***263;.

Mściciel 01.05.2006 13:28

Może by i pomogło ale niestety nie wiem jak wejść w tryb awaryjny :P
mógłybś mi powiedzieć jak to zrobić????

Darek_K 01.05.2006 13:38

Przed pojawieniem sie planszy informujacej o ladowaniu sie windows wciskamy F8. Wtedy odpowiednia lista sie pojawi.
Pozdrawiam

Mściciel 01.05.2006 13:49

Nie zadziałało :(

Nie wiem czy jest to częsty problem czy też ja jestem dziwny (a to możliwe:P )
ale niestety też nie wiem jak uruchomić windowsa z płyty....

cyc_pc 01.05.2006 14:17

Aby odpalić system z płytki, włóż płytkę do cd-roma od razu po włączeniu komputera. Pokaże się komunikat o wciśnięciu dowolnego klawisza to wciśnij.
Jeżeli nic takiego się nie stanie to w biosie musisz ustawić parametry bótowania, i jako pierwsze źródło wybrać cd-roma a nie dysku.

Mściciel 01.05.2006 17:36

Fajnie... jakoś nie działa....

CZY KTOŚ ZNA INNE SPOSOBY???/

ed hunter 01.05.2006 17:57

Cytat:

Napisany przez Mściciel
Fajnie... jakoś nie działa....

CZY KTOŚ ZNA INNE SPOSOBY???/

w biosie trzeba przestawić, aby najpierw bootował z płyty (a nie z hd)

do biosu wchodzi się trzymając w czasie startu wciśnięty del ;)

Mściciel 01.05.2006 19:42

Cytat:

Napisany przez ed hunter
do biosu wchodzi się trzymając w czasie startu wciśnięty del ;)

Nie to miałem na myśli że nie działa :P
Do biosu wiem jak wejść... nie działa sposób usunięcia usterki podany przez Kraluka...

Czy ktoś zna inny sposób na mój pierwszy problem??

aeiouy 01.05.2006 21:18

Cytat:

Napisany przez Mściciel
Mam dość dziwny problem, którego jak dotąd na oczy nie widziałem... a konkretnie:
Ogulnie na komputerze miałem 3 konta użytkowników(ADMIN; MARCIN; Wizyta)
lecz ostatnimi czasy dwa z nich usunąłem (ADMIN; Wizyta) zostało mi tylko jedno konto więc z niego korzystałem aż tu nagle któregoś dnia po włączeniu komputera na "ekranie powitalnym" nie widniało żadne konto użytkownika...
Kompletnie nie mam pojęcia o co chodzi...

Próbowałem oczywiście na oknie powitalnym nacisnąć "Ctrl+Alt+Delete" lecz po tym otwierało się okno do wpisania nazwy użytkownika. Po jego wpisaniu (i oczywiście hasła) wyskakiwał komunikat: " Twoje konto zostało wyłączone. Skontaktyuj się z administratorem komputera" <--- Problem polega na tym że to właśnie ja (konto: MARCIN) jestem jedynym Adminem komputera :(

Proszę o pomoc! Jak uruchomić mój komputer jeśli nie pojawiają mi się konta użytkowników?

Witam

Miałem podobny problem i udało mi się go rozwiązać.

Przyczyną jest (przynajmniej u mnie było) zaimportowanie złych zasad zabezpieczeń lokalnych i wystarczyło tylko 1 raz źle wpisać hasło, żeby konto się zablokowało.

Rozwiązanie

Wejść do trybu awaryjnego. MNożliwe, że znów nie będą widoczne konta. nic nie szkodzi wcisnąć kompbinacje klawiszy kilka razy ctrl +alt + del. powinno się ukazać okienko gdzie można wpisać login i hasło.
Należy się zalogować jako Administrator!!

po uruchomieniu trybu klikamy prawy klawisz na ikonkę Mój komputer a następnie klikamy polecenie Zarządzaj, lub w panelu sterowania otworzyć folder Narzędzia administracyjne i kliknąć polecenie Zarządzanie komputerem. (w obu przypadkach otworzy się to samo okno dialogowe Zarządzanie komputerem.
Rozwijamy polecenie Uzytkownicy i grupy lokalne i klikamy katalog Uzytkownicy. Powinny być obydwa konta klikamy dwa razy lewym klawiszem najpierw na pierwsze i odznaczamy pole wyboru Konto jest zablokowane. Czynności nalezy powtórzyć również z drugim kontem, jeżeli ma zostać właczone. Jeżeli bawiłeś się zasadami zabezpieczeń lokalnych radzę zaimportować zasady z pliku setup security.inf

Pozdrawiam

Update:
Jeżeli udało się Tobie wywołać okno dialogowe logowania to znaczy ze nie musisz przechodzić do trybu awaryjnego. Jednak Jeżeli nie znasz hasła do konta "Administrator" nie znam sposobu, żeby naprawić ten problem

kraluk 02.05.2006 15:32

Cytat:

Napisany przez Mściciel
nie działa sposób usunięcia usterki podany przez Kraluka...

Napisz jaśniej co zrobiłeś. Odpaliłem konsolę odzyskiwania?

Cytat:

Napisany przez aeiouy
Jednak Jeżeli nie znasz hasła do konta "Administrator" nie znam sposobu, żeby naprawić ten problem

Hasło można bardzo łatwo zresetować - na forum już nieraz o tym było.

Mściciel 02.05.2006 15:55

Wkońcu się udało:jupi:
Dzięki chłopaki za pomoc... Znacie sie na rzeczy;) :spoko:

aeiouy 02.05.2006 15:57

@Mściciel brawo:)

@kraluk
Nie wiedziałem, że można zresetować hasło ... biegnę o tym poczytać:)

ed hunter 02.05.2006 15:59

Cytat:

Napisany przez aeiouy
@Mściciel brawo:)

@kraluk
Nie wiedziałem, że można zresetować hasło ... biegnę o tym poczytać:)

zresetować, ominąć... było :taktak: :D

Kasprzak 02.05.2006 19:12

a ja mam pytanie:
Jak stworzyc ukryte konto Administratora i potem jak sie wlacza okno logowania (zeby normalnie nie bylo widoczne, a byl jakis skrot po ktorym wyswietlalo sie inne okno logowania)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:33.