![]() |
Dlaczego polubiłem stacjonarną nagrywarkę :)
Od dawna kombinowałem jak zastąpić magnetowid przy nagrywaniu (czasem ciekawych) progsów z Canal+
Próbowałem kart TV - najpierw opartych na chipie 848 (?), a pozniej WinFasta TV2000. Uzywałem najpierw małostratnych kodeków, a potem kodowałem to do divx. Proces był dluuuugi i nie gwarantował sukcesu. Trzeba bylo usuwac przeplot - pierwsza strata jakosci), potem kompresja - druga strata. Plus "nietrzymanie" 25 klatek/s przez programy do zrzutu obrazu. Plus częste rozjazdy obrazu z dzwiękiem. No i problem z wycinaniem reklam jesli nagrywałem cos tam do mpg na TV2000. No i sama jakosc obrazu ... kiepskawa ... Sytuacja zmienila sie , kiedy kupilem stacjonarna nagrywarkę Pioneera - model 433 z HD. Wszystkie powyzsze problemy zniknely. Nie musze juz dekodera podpinac kablami do kompa przez cały pokój i wreszcie mam OBRAZ NA 5! Wycinam reklamy z dokladnoscią do 1 klatki i nie ma zadnych padów synchronizacji obrazu z dzwiekiem! Co za ulga. Tego mi bylo trzeba... Film mam zaraz po nagraniu go z dekodera. Jesli sie spoznie na poczatek, to moge zaczac ogladac pozniej, a on w dalszym ciągu bedzie sie nagrywal w tle. WRESZCIE mogę sensownie zrobic kopie starych kaset VHS. Genialna sprawa :) I to z jakoscia z jaką karty TV NIGDY tego ne zrobią. Reasumując - polecam gorąco. Nie żąłuję ani grosza wydanego na ten sprzęt. |
Ty się chwalisz czy żalisz?? :sciana:
A tak poza tym to ten temacik powinien być w Off topic napisany :taktak: |
Cytat:
IMHO lepiej się zaopatrzyć w stacjonarkę, niż męczyć się całym zrzutowo-kodującym cyrkiem. Teraz dotarło lepiej? Co do Offtopic - w końcu temat nagrywarek DVD-Video wcale nie pasuje do działu DVD-Video, prawda? |
Cytat:
|
Cytat:
To chyba już wszystko!! Aczkolwiek mogłem o czymś zapomnieć ;) |
Cytat:
Cytat:
Ale używam praktycznie 3: XP - 1h materialu na plycie, SP - 2 h na łycie LP - 4 h na plycie Zauwazalny spadek jakosci zaczyna się od LP. Uzywam tego do zrzucania długich - trzygodzinnych VHS ALE: W przypadku takim, jak opisałeś, jest jeszcze jedna opcja: Mam np. te 3h i 15 minut w trybie XP, wiec nie wlezie na plytę za cholerę. Wtedy istnieje jeszcze opcja dostosowania (w miare plynnego) jakości materiału do wielkości nośnika - w tym przypadku płyty DVD. Czyli w trakcie kopiowania materiał jest tak kompresowany, żeby wejść w miarę idealnie na te 4,5 GB Minus tej operacji: kopiowanie (i "przekodowanie") odbywa się wtedy w czasie rzeczywistym. I trzeba czekać te 3h i 15 minut. Ale na co dzien uzywam i tak bardzo dobrego trybu SP. Na TV 29 cali nie widze roznicy za bardzo miedzy oryginalem, a kopią. Cytat:
No, niby można ten obraz przechwycić, ale jest znacznie gorszej jakości. Popularne karty TV są dosyć cienkie w tym względzie. Dżii - ok 1400 zł i ciągle spada, jak sądzę... |
Cytat:
|
Cytat:
Ale jak mam nagrać coś z Canal+ to niestety nie puszcze tego przez kamerę :) Stacjonarka jest w tym momencie idealna. A jak chce coś przerobić na Divx (tak robie z niektorymi dokumentalnymi filmami), to i tak musze to rzucać na kompa i kompresować :( |
"Ale jak mam nagrać coś z Canal+ to niestety nie puszcze tego przez kamerę"
Ja wtedy korzystam z karty DVB ;) . Osobiście nie sądzę abym mógł się przerzucić na stacjonarną nagrywarkę porzucając DVB . Karta DVB oferuje tą samą prostotę (wciśnięcie guzika "record") ,dodatkowo oferuje jakość (stream) .Trudno mówić w przypadku stacjonarnej nagrywarki o jakości na "5" ,jeśli połaczenie pomiędzy dekoderem a nagrywarką jest w 100% analogowym połączeniem (jeśli się mylę poroszę poprawić) . Oczywiście względem tunerów tv nagrywarka bije na głowę takie rozwiazania ale trudno tutaj popadać az w takie zachwyty . Prawdopodobnie podobny efekt do Twojego zaoferowałby Plextor ConvertX . Do tego wszystkiego dochodzi cena stacjonarki brak możliwości głębszej ingerencji w materiał nagrywany itd. |
Cytat:
Mialem DVD, ale żeby odczytać zakodowane progsy - musiałbym je łamać (jaki sens, skoro byłem abonentem) albo zaopatrzyć się w czytnik karty Canal, a to juz byłoby nieco kłopotliwe (i chyba drogie) Cytat:
Cytat:
Poza tym "głębiej" można pogrzebać później na kompie. Stacjonarne nagrywary są dla ludzi, którzy niekoniecznie mają do czynienia z kompami, a już w ogóle nie mają do czynienia z obróbką video. Co do analogu - oczywiście nie mylisz się - faktycznie każda "kwantyzacja" pociąga za sobą straty, ale tutaj są one minimalne. Podtrzymuję swoje zdanie na temat organoleptycznie zbadanej jakości :) Niemniej jednak trzeba dodać, że sama transmisja Canal+ jest z lekka do dupy. Przy szybkich scenach wyłażą czasem makrobloki (fajnie to widać na wzburzonym morzu i transmisjach z meczy). Wiec jesli nawet przechwycisz stream (czyli 100% tego, co nadają) , to i tak nie jest to jakość DVD ;) - ale to już nie jest wina użytkowników i używanego sprzętu. BTW - DVB zrzuca Ci do mpg? Na ile precyzyjnie jesteś w stanie usunąć np. reklamy? Jak często rozmieszczone są klatki kluczowe? |
"Mialem DVD, ale żeby odczytać zakodowane progsy - musiałbym je łamać (jaki sens, skoro byłem abonentem) albo zaopatrzyć się w czytnik karty Canal, a to juz byłoby nieco kłopotliwe (i chyba drogie)"
Czytnik kart - 30zł (zwykły programator Phoenix) .W zależności od rodzaju karty (Polsat ,Cyfra+) - odpowiednia wtyczka programowa PoorMansCAM. "DVB zrzuca Ci do mpg? Na ile precyzyjnie jesteś w stanie usunąć np. reklamy? Jak często rozmieszczone są klatki kluczowe?" DVB to stream ,czyli orginalne dane wysyłane przez danego providera . Jednym słowem MPG2 ,w rozdzielczościach preferowanych przez dane kanał (wiadomo iż różne pakiety nadają z różnymi rozdziałkami i z różnym bitrate) . Jednym słowem to co np. Cyfra wyśle ,to znajde na twardym dysku .Nie ma to nic wspólnego z capturingiem - łapaniem klatek .Ten proces można bardziej porównać z kopiowaniem pliku z płyty czy z sieci . Co do wycinania - najprościej : MPEG2Cut (z dokładnością z 1kl) . "Niemniej jednak trzeba dodać, że sama transmisja Canal+ jest z lekka do..." Są gorsze - chociażby Polsat ,są też lepsze chociażby D+ czy TPS . "Wiec jesli nawet przechwycisz stream (czyli 100% tego, co nadają) , to i tak nie jest to jakość DVD" Oczywiście ,że nie (różnica dotyczy ograniczeniu bitrate) ale : Jeśli przechwycę coś z kanłów HDTV - to bije jakością DVD na głowę . Zapraszam na stronę główną do działu artykuły ,gdzie w czasach kiedy DVB jeszcze raczkowało napisałem kilka zdań na temat tej karty. |
Co do nagrywarki stacjonarnej DVD to ju***380; wole kupi***263; sobie kart***281; video do komputera z wej***347;ciem analogowym, kosztuje conaimniej po***322;ow***281; ceny nagrywarki DVD, w granicach 500-600z***322; kupisz ju***380; dobr***261; kart***281; do kompa a na dodatek posiadaj***261;c***261; jak sie nie myl***281; kompresj***281; mpg2 w locie (sprz***281;towa) a przynaimniej materia***322; mam odrazu na dysku
|
No, DVB mnie przekonuje, ale propozycja Scalaka77 ... No nie wiem. Problem nie tkwi chyba w sprzętowej kompresji, bo przy wspolczesnych kompach mozna to zrobic programowo z zapasem mocy. Chodzi raczej o sam chip, który zajmuje się kodowaniem. Na mojej DOSYĆ DOBREJ karcie TV2000 daleeeko jeszcze bylo do jakosci z Pioneera. Inna rzecz, że może są lepsze karty, a ja ich po prostu nie widzialem w akcji.
Janusz - nie wiesz skad mozna pociagnac jakas próbkę HDTV? Chcialbym zobaczyc jak to wyglada na ekranie kompa. (Widzialem kiedyś w Media na telewizorze - OPAD KOPARY!!) |
W Google znajdziesz sporo plików w formacie HDTV.
Z mojej strony mogę zaproponować dosłownie 2s HDTV (przyciąłem plik aby jego rozmiar - 8MB był strawny). http://www.jaro-rybnik.neostrada.pl/hdtv.zip Plik został zgrany na DVB, przy 3% obciążeniu procesora ,oczywiście jego odtwarzanie zabiera sporo więcej zasobów. |
Cytat:
Mam dzwiek, ale zero obrazu :( |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:13. |