![]() |
Plextor rzuca palenie ;)
Ilość załączników: 2
Witajcie, sorry za ogólny temat, ale nie byłem w stanie znaleźć lepszego wyróżnika dla tego problemu. :)
Dziś pogniewałem się z moim Plextorem PX-716A. Dziś przeinstalowałem system (XP), a potem chciałem wypalić parę rzeczy na cd tak jak to czasem w przypadku takich porządków bywa. Wtedy zauważyłem, że mój Plextor odmawia współpracy i w trakcie palenia płytki wyrzuca mi błąd. Paliłem na Verbatimach (cd). Powtórzyłem próbę palenia kilka razy, również z innymi plikami i zauważyłem, że przy prędkości 32x i 24x błąd wyskakuje zawsze, przy 16x okazyjnie a przy 8x chyba wcale. :) Postanowiłem jednak spróbować na innej płytce i wyjąłem jakieś szitowe nołnejmy za 48 i 49 groszy (normalnie nie palę na tym w moim Plextorze, bo to aż strach, bo z tych płytek to nawet farba złazi czasem ;)), więc proszę nie sugerować że rozwaliłem sobie sprzęt złymi płytami) i o dziwo udało mi się nagrać coś z prędkością 24x. Szczerze mówiąc to zastanawiam się czy ten caly mój wywód o prędkościach ma sens i czy przypadkiem sprawa nie jest po prosut losowa, że czasami pali a czasami nie. Pytanie brzmi - dlaczego i co robić? Sprzęt jest na gwarancji door2door ale przecież byłoby nie dobrze odesłać im sprzęt do diagnozy a wyjdzie, że akurat jest OK i potem płacić jakieś opłaty z tytułu nieuzasadnonej reklamacji. ;) Służę dodatkowymi informacjami. Może dla porządku załączę 2 przykładowe logi. |
proponuje zainstalowac aspi ! ze strony adaptec.
i upgrade firmware na 1.09 --- + instalacja plextools !!! |
i jeszce co***347; z tym zrobi***263;, aby nie by***322;o off
=== Scsi-Device-Map === CdRomPeripheral : PLEXTOR DVDR PX-716A atapi Port 0 ID 0 DMA: On DiskPeripheral : IBM-DTLA-307060 atapi Port 0 ID 1 DMA: Off jak jest w FAQ |
Cytat:
|
Poza tym zalecałbym odinstalowanie Nero 7.0.0.0
Wyczyszczenie dostępnymi Nero Clean Toolami :> I jeżeli koniecznie chcesz używać nero z serii 7.x.x.x To proponuję najnowsze 7.2.0.3b :taktak: Czasem to pomaga Ponadto zastosować wskazówki z postów powyżej :czytaj: :mruga: |
Czyli pocieszacie, że problem nie jest jednak sprzętowy tylko softowy?
Wiem, ze dysk i nagrywarka na jednej tasmie to nie jest dobry pomysl, ale niestety pozostale tasmy są zajete przez dodatkowe dyski i ogolnie mam juz caisno w obudowie. Jak wrócę do domu to pokombinuję z ASPI i nowym firmware, ale zastanawia mnie to, że przed reisntalacją systemu wszystko śmigało OK. |
Cytat:
Jak Lepper i Giertych zostali ministrami? :> :D |
Cytat:
|
Cytat:
To to! Jak nic! :czytaj: :matrix: |
Ilość załączników: 1
Z ciekawości sprawdziłem jeszcze na Windows 98, zeby upewnić się czy to przypadkiem nie wina XPków. I wniosek jest taki, ze bywa tak że płyta wypali sie bez problemu na 32x, jednak bardzo bardzo czesto jest tak, ze w trakcie palenia wyskakuje wspomniany błąd. Co ciekawe gdy tą niedopaloną plyte wsadze jeszcze raz do nagrywarki i rozpocznę wypalanie z predkoscia 8x to plyta wypala sie do konca i do tego działa. Sam nie wiem co o tym sądzić. Załączam jeszcze jednego loga. Tym razem ze spalonej płytki z dysku z Windows 98.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:27. |