![]() |
Pioneer DVR-111D - wgrywać czy nie wgrywać? A jeśli wgrywać, to co?
Witam!!!
Od niedawna jestem posiadaczem nowego napędu Pioneera DVR-111D. Nero Info Tool podaje, że ma fabrycznie wgranego biosa w wersji 1.02 (06-01-17). Mam w związku z tym pytanie... Jest coś nowszego, a jeśli tak, to co? Nie mogę się niczego doszukać na stronie producenta, a chciałbym mieć pewność, że jeśli coś wgram, to będzie właśnie to. Z gówy uprzedzam: NIE INTERESUJĄ mnie, przynajmniej na razie wszelkie przeróbki, alternatywne wersje firmware czy modowanie do wyższego modelu. Chodziłoby mi o nowszy bios do TEJ nagrywarki. Aha, jeśli jest coś takiego, to co zyskuję wgrywając? Czy procedura aktualizacji w przypadku Pionków jest równie prosta jak w LiteOnach? Muszę machać taśmami przed przystąpieniem do aktualizacji? I tak przy okazji... Warto zrobić update w przypadku inych napędów, tzn. nagrywarki CD-RW LG i napędu DVD tej samej firmy? CD-RW jak w sygnaturce, tam też jest podany obecny bios. Zyskam coś po wgraniu nowszego? |
Cytat:
|
Jak mówiłem jakoś nie mogę się doszukać, a poza tym wolę mieć pewność, że to co wgrywam, to faktycznie to czego szukam, więc jeśli mozecie mi pomóc, to będę bardzo wdzięćzny - w tym przypadku komentarze w stylu "www.google.pl" są zwyczajnie nie na miejscu. :P
Poza tym tutaj mogę się też dowiedzieć, jak ten bios działa u inych użytkowników, co zmienił itp. A szukać w internecie potrafią jak się okazuje, ale czy z czytym sercem mogę wgrać TO |
|
Cytat:
|
http://www.pioneer.co.uk/uk/content/...tml#fdvdwriter
tam masz na oficjalnej stronie co do zmiany podczas flashowania to tak jak w litku odpalasz flasher i po klopocie, oczywiscie jak wybierzesz odpowiedni naped do flahu ;) co do nowych biosów to zasze coś poprawiają - dodają nowe nośniki do bazy itp. |
Ok, wielkie dzi***281;ki. :) Ju***380; mam w nagrywarce wersj***281; 1.19, zobacze jak nagrywa, gdy b***281;d***281; mia***322; co***347; do nagrania. :)
A jak wygl***261;da kwestia tych dw***243;ch LG - nap***281;du DVD i CD-RW? Nagrywarka w sygnaturce, DVD to GDR8163B |
ja zawsze mia***322;em max dwa nap***281;dy optyczne jesten na secondary master, a drugi na secondary slave, primary pozostawa***322;y dla hdd. Mam jeszcze wolne sata ale nie mam dysku ;)
|
Ale co to ma do rzeczy, je***347;li chodzi o flashowanie nap***281;du? ;)
Ja mam primaty master dla HDD, slave dla DVD-ROMu, natomiast na secondary s***261; dwie nagrywarki - Pioneer (master) i Litek (slave). :) Do tego jeszcze przej***347;ci***243;wka USB2IDE, za pomoc***261; kt***243;rej czasem podpinam nagrywark***281; CD-RW - nie cz***281;sto mi si***281; zdarza nagrywa***263; CD-R, ale je***347;li ju***380;, to wtedy wol***281; powierzy***263; to w***322;a***347;nie tej nagrywarce. :) No i bardzo si***281; przeydaje taki kabelek, ggdy przychodzi jaki***347; znajomy z dyskiem - nigdy nie lubi***322;em rozkr***281;ca***263; komputera i grzeba***263; w nim, aby podpi***261;***263; HDD na chwil***281; w celu przegrania danych. ;) SATA(n) nie mam i jak na razie nie potrzebuje. :) Zreszt***261;... gdybym potrzebowa***322;, to karta na PCI du***380;o nie kosztuje. ;) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:56. |