![]() |
Tak jak juz powiedziałem - zorientowałem sie w temacie i uważam go za zamkniety. Oryginalne Taiyou Yuden stosuja od 1988 do wyrobu Cd-r zawsze cyjanine: http://www.yuden.co.jp/e/products/ot...dia_index.html. Widac to po krawedzi płyty. Zreszta wystarczy kupic w sklepie i sie samemu przekonac.
|
Cytat:
:czytaj: |
Cytat:
Czyżby to masz "Yaruzelsky" powrócił?! ;) Pewnie nie mógł już wytrzymać bez forum i nas :D |
kolor plyty nie ma zadnego znaczenia zarowno podczas nagrywania jak i przy odczycie laser nie rozroznia kolorow wazna jest substancja jaka pokryto nagrywalna czesc plyty czyli dolna postaram sie tu napisac niebawem jakie substancje sa najlepsze tylko nie wiem czy jest sens bo w sklepie nigdy nie bedziesz wiedzial co kupujesz plyty tej samej marki i tej samej predkosci nagrywania moga sie roznic bo sa produkowane w wielu fabrykach a kazda fabryka moze produkowac jak chce
|
Już sie zorientowałem w temacie i wiem że Tayo Yuden robił od lat 80 do teraz cd-r zawsze i tylko na cyjaninie - niebieskie utrwalane srebrem i te najnowsze zielone utrwalane złotem. Takze o phylocyjaninie nie ma mowy. W tym sklepie po prostu sie nie znaja. Zreszta cyjanina jest najlepsza do audio - najmniej błedów.
|
Ilość załączników: 1
przez pudełko za cholerę nie widać :hmm:
Verbatim Pastel do niedawna miał cyjaninę typ 0 tak jak już pisałem. Generał napisał, że ma zielonkawe - to by pasowało na phthalocyjaninę typ 7, 8 albo dziewiąty - czym wyższa liczba to mniej żółte a bardziej zielone. jak mówią w sklepie, że srebrne Phthalocyjanina typ 5. jak trafisz na cyjaninę to też będzie ok. a teraz zgaduj-zagadula co tam w środku hula? :szczerb:\ moje ostatki są takie i nic na to nie poradzę ;) palą się lux. |
A ja stawiam na czerń
Jest bardzo stylowa i wyszczupla Sprecyzuje temat bo widze ze niektórzy sobie tylko posty nabijaja. Chodzi mi mianowicie o rodzaj barwnika tych płyt: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...628uwnsgk.html Czy jest to azo, cyjanina czy phylocyjanina. W sklepie poiedziano mi ze te sprzedawane luzem maja kolor niebieski co zreszta mogłem sprawdzic, nie wiem tylko jak jest z tymi w caku, a nie chce ryzykowac zeby trafic na cyjanine. W sklepie powiedziano mi ze maja one srebrnawy kolor. Prosze o konkretna odpowiedz. |
Cytat:
|
To który z tych barwników jest lepszy? I czy te z kolorem niebieskim daja sie odczytac w kazdej wiezy? Bo z tymi zielonymi nie mam problemu.
|
Cytat:
moje NEC pozwala nagrywać max 32x (napisane 52x a poprzednie 48x) i są błękitne. |
u mnie pastele od Ty jak i maxelle maja kolor lekko zielony
|
Cytat:
lekko błękitny - cyjanina typ 0 |
kolor nośników cd
Jaki w zasadzie maja kolor nośniki cd i który jest najlepszy. Spotkałem sie z zielonymi i niebieskimi. A czy istnieja srebrne, bo ja mam wszystkie srebrne a w opisach na stronach nie moge znalesc takiego barwnika. I drugie pytanie: jaki barwnik posiadaja pastele cd od Tayu Yuden?
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:32. |