![]() |
Rasizm w UK ;)
Siema!
Pracuje juz dobry miesiac w angielskiej cafe - wydaje jedzenie i picie... jest nas tam dokladnie 8 - sami polacy... anglicy sa tylko SuperVisorami... ostatnio cala nasza 8 dostala list ostrzegawczy - final warrning - za gadanie w jezyku polskim... w przeciwnym wypadku zostaniemy zwolnieni z pracy... postaram sie zeskanowac list i podeslac go na forum jak tylko bede mial gdzie... Co o tym myslicie bo my osobiscie olalismy sprawe ale przeciez to nazywa sie dokladnie rasizm i raczej jest niezgodne z prawem! Nikt ze tak powiem nie ma prawa zakazac nam mowienia w ojczystym jezyku... |
Cytat:
|
Kierownictwo moze sie bac tego, ze dogadujecie klientowi w jezyku polskim. Troche glupie, ale mozliwe.
|
zbignieff - no to niezle klimaty w tym cafe...
co Wy tam tak krzyczycie do siebie? :D moze klienci sie boja, ze sie zaraz pobijecie ? :D |
co to za Cafe :P moze gatk± w języku polskim odstraszacie sobie klientów ??
|
a moze nie wiedza co znaczy to ciagle "k***" :D
|
powiedz, ze po polsku gadacie wtedy gdy brakuje wam odpowiednich slow zeby sobie cos wyjasnic ... :P
|
Powiem tyle, że jak byłem w Stanach i spędzałem czas z koleg± z Polski, to - jak byli¶my w towarzystwie Amerykanów, lub też po prostu w ich pobliżu, to nie rozmawiali¶my po polsku. I to nie dlatego, że tak nie można, czy co¶. Po prostu sami stwierdzili¶my, że jest to trochę nie w porz±dku.
|
Cytat:
|
Nie tyle rasizm, co dyskryminacja. :taktak:
Przyk***322;ad z irlandzkiego podw***243;rka: Kole***380;anka pracuje w kuchni, wraz z ni***261; kucharz (anglik) dw***243;ch nigeryjczyk***243;w i jeszcze jedna Polka. Cholerny angol nie ma nic przeciwko temu, ***380;e nigeryjczycy co***347; tam mi***281;dzy sob***261; banglaj***261;, natomiast piekli si***281;, gdy dziewczyny co***347; do siebie po polsku brz***281;kn***261;. :| Jednak dziewczyny olewaj***261; go***347;cia i nic. :P |
Pracuj***281; ju***380; 8 lat w polskiej firmie, jaki***347; czas temu by***322;a delegacja zagraniczna.
I musia***322;em z nimi rozmawia***263; po angielsku - zastanawiam si***281; czy to nie rasizm czy prowokacja? W ko***324;cu w polsce tylko po polsku. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:44. |