![]() |
TEAC 24x - o tym jeszcze nie było..;(
Coś mnie podkusiło ostatnio ,żeby wymienić TEAC 16x na 24x. Używam NERO 5.5.6.4. Na 16x TEAC płytki wypalały się w overburningu bez problemów - 730 na 700 bez mrugnięcia nawet ;). Wprawdzie teraz czasy są ok - około 3 do 3,5 minuty przy prędkości 24x, ale nawet 703 mega już się nie chce nagrać - tylko te standardowe 702. Nagrywarka ma fabrycznie bios 1.0b .Mój sprzęt to:
Abit KR7a raid, DVDToshiba, CDR TEAC 24x, A1200,256DDR,GF2Ti, HDD MAXTOR 40Gb. Nagrywarka jest podpięta na IDE nie na raid ,ma włączone DMA. Czy ktoś się z tym spotkał ,że po konfiguracji nero "Zezwalaj na overburning " i ustawienie czasów ta nagrywarka nie chce wypalać więcej niż standard ? |
No...czasem na człowieka najdzie ciemna chwila:) Po prostu zapomniałem z Track at Once zmienić na Disc at Once - teraz wypala 730 MB na 700 :) - czas wzrósł niepokojąco do 4,5 minuty hehe ;)
|
Ja też mam TEAC 24* i nagrywanie płyty 650MB 24* zajmuje ok 10 minut !? Co to może być? Czy to może być wina Virtual Cd-Rom?
|
Widzę , że tak jak na TEAC można było zawsze liczyć ( mam już czwartą sztukę) to coś ta 24x nie wyszła - strasznie dużo ludzi ma z nią problemy. Może pozostaje nam czekać na nowy BIOS ? Bo to też jest dziwne ,że z najnowszym nero 5.5.7.8 prędkość przy 24x spadła z 3 minut do 4,5 minuty po zmianie z wersji 5.5.6.4. Może CDRinfo jakoś dojdzie do tego i ...naświetli nam sprawę ,skąd takie problemy i jak je ewentualnie rozwiązać - bo z TEAC 16x to szczerze mówiąc nie miałem ani jednej płytki zniszczonej i żadnych problemów - zaczynam powoli żałować tej zmiany ,bo przy 24x teraz wypala się dłużej niż na tamtej przy 16x ...
|
Poprostu renomowana firma to nie wszystko :) . Nie zawsze swiadczy ona o jakosci produktu
|
Ja tam jestem zdania że to wina złej konfiguracji...
Jak qpowałem swojego to wzieliśmy z bratem 2, jak się później okazało oba z biosem 1.0b (jeszcze nie wiedziałem jak to się ma do SD2), przy czym, jego była z napisem na tacce, a moje bez wczesniej jakoś nie zauważyliśmy ;) ) - ani u mnie, ani u niego żadnych problemów, wszystko od początku działa oki. Ludzie na liscie wyskakują z takimi problemami, jakie ja widziałem jedynie na sprzetach które spadły z pierwszego piętra... Jakoś nie chce mi się wierzyć że to wina nagrywarek... No chyba że naprawdę instalowali te nagrywarki w cementowniach, albo po upadku ;D Dlaczego zwalamk winę na człowieka? Proste: jak kupowałem nagrywarkę do sklepu przyszedł facet z (o zgrozo) takim własnie teac'iem! Wytłumaczył że nagrywarka ****ała mu W2K po tym jak zainstalował sterowniki... Oczywiście o ASPI nie słyszał... Na płytce z BOX'em rzeczywiście są drivery... do w95, nt4 i os2... I co tu sie dziwić że się kaszani jak ludzie nawet instrukcji przeczytac nie umieją (a jest wyraxnie napisane...)... |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:40. |