![]() |
Podpis elektroniczny - ANKIETA
Witam, koncze wlasnie 3 rok studiow licenciackich i potrzebuje do swojej pracy mala ankiete na temat podpisu elektronicznego w Polsce. Pytanko brzmi: Czy spotkałes sie z uzyciem podpisu elektronicznego/sam uzywales go.
|
Zagłosowałem...
A z wyników ankiety chyba da się wywnioskować na co :szczerb: |
j.w. ;)
|
Zagłosowałem, ale też się nigdy jeszcze nie spotkałem z podpisem elektronicznym.
|
ja si***281; spotka***322;em z podpisem elektronicznym - certyfikat***243;w dla serwer***243;w ;p
|
U***380;ywam dla poczty email - GPG
|
W Lotus Notes podpisane s***261; elektronicznie maile/zmiany w projektach na ***380;ycznienie.
|
Mo***380;e ma***322;o os***243;b wie ale bardzo ***322;atwo sfa***322;szowa***263; emaila w dzisiejszych czasach. Nawet jak jest autoryzacja SMTP || ;)
|
Spoptkalem sie, sam uzywalem przez chwile, ale to dziadostwo i nie uzywam.
|
Cytat:
Z bezpiecznym podpisem elektronicznym (w rozumieniu Ustawy) - tylko w TV jak Kwaśniewski podpisywał elektronicznie ustawę o podpisie elektronicznym. |
w necie mozna sie z tym zapoznac, jest duzo materialow, a swoja droga mialem z tym do czynienia, uwazam to za dziadostwo, ale moim zdaniem jest potrzebne, jednak musza to dopracowac
|
Z wynikow ankiety da sie dosc sporo wywnioskowac, m.in. to czy w ogole cos takiego u nas funkcjonuje, czy wprowadzilismy to tylko bo byl to wymog unii. Bo niby jest, ale tak naprawde malo osob go stosuje, bo nawet jak sie kupiu urzadzenie to i tak nie da sie z niego skorzystac, bo w US nie maja jak potwierdzic itp rzeczy. czyli wynika z tego ze mamy jeszcze jeden martwy przepis prawny, kosztujacy kupe kasy. W usa ludzie tez sa sceptycznie do tego nastawieni.
|
slyszalem, widzialem gdzieniegdzie (raz czy dwa w zyciu!) potwierdzania uslug w ten sposob... krotko mowiac jest to mozliwosc tylko teoretyczna, z mojego punktu widzenia jakby jej nie bylo to bym nie zauwazyl
podkreslam ze raz czy dwa widzialem mozliwosc zastosowania podpisu elektronicznego, ale nigdy nie spotkalem sie z jego uzyciem (orpcz podpisania ustawy co transmitowala tv :rotfl: ) wiec zaznczam NIE |
Glos oddany :)
|
dzieki:)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:46. |