Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   NAWIGACJA GPS W Samochodzie - Ktokolwiek widzial ktokolwiek wie... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/nawigacja-gps-samochodzie-ktokolwiek-widzial-ktokolwiek-wie-65626/)

rembrant 26.05.2006 11:52

NAWIGACJA GPS W Samochodzie - Ktokolwiek widzial ktokolwiek wie...

Witam

Poniewaz zbliza sie czas wakacji, temat jest calkiem na czasie.

Czy ktokolwiek z was korzysta z GPS w samochodzie, interesuje mnie jeden z modeli TomTom 300, 500 lub 700 a moze inny alternatywny zastanawiam sie nad tym, ktory model jest odpowiedni do przemierzania Europy wzdluz i wszerz bez tradycyjnego atlasu, jak zwykle chodzi o to zeby nie przeplacac, mozna zrobic upgrade map, ale nie wiem tak na prawde jak to sie robi, i co jest potrzebne do tego.

Wiem ze wielu z nas to fachowcy w roznych dziedzinach i licze na profesjonalna pomoc z Waszej strony.

Pozdrawiam

Piterniel 26.05.2006 12:09

Ilość załączników: 1
Zdecydowanie globalny system pozycji jest Ci potrzebny :spoko:

rembrant 26.05.2006 12:13

Cytat:

Napisany przez Piterniel
Zdecydowanie globalny system pozycji jest Ci potrzebny :spoko:

Znowu sie pogubilem :P

nimal 26.05.2006 12:38

troche na granicy, ale czy masz zamiar kozystac z orginalnych map?
jesli roznie to kuknij na portale torrentowe i poczytaj komenty przy relach map
niekiedy aktualizacja moze nie byc mozliwa w ten sposob
na szczescie ceny kart pamieci bardzo spadly i 2GB to nie jest wiekszy problem - a jeszcze rok temu w przypadku niektorych map to je wykluczalo
niestety sam sie dokladnie nie orientuje, wiec tylko odsylam

daj znac co wybrales i dlaczego - sam niedlugo bede sie przymiezal do takiej zabawki, ale raczej mysle o module do laptopa albo jakiegos mda - zalezy kiedy i zalezy za ile...

rembrant 26.05.2006 12:47

Cytat:

Napisany przez nimal
troche na granicy, ale czy masz zamiar kozystac z orginalnych map?
jesli roznie to kuknij na portale torrentowe i poczytaj komenty przy relach map
niekiedy aktualizacja moze nie byc mozliwa w ten sposob
na szczescie ceny kart pamieci bardzo spadly i 2GB to nie jest wiekszy problem - a jeszcze rok temu w przypadku niektorych map to je wykluczalo
niestety sam sie dokladnie nie orientuje, wiec tylko odsylam

daj znac co wybrales i dlaczego - sam niedlugo bede sie przymiezal do takiej zabawki, ale raczej mysle o module do laptopa albo jakiegos mda - zalezy kiedy i zalezy za ile...

Sklaniam sie do TomToma 710 ma mapy calej europy UK i IE, nie doczytalem o polsce, ale w nowym oprogramowaniu jest 26% kraju ( nie wiem co toznaczy :)) Ma 2,5GB dysku no i jak opisuja bardzo czula antene, choc podobno przy przyciemnianych szybach konieczna jest dodatkowa zewnetrzna antena. Dodatkowo ladowarka samochodowa inne drobiazgi. Cana jest bardzo atrakcyjna, nie mialbym problemow z mapami jak piszesz wyzej mialbym wszystko odrazu. Mam nadzieje ze ktos juz z tego korzysta i powie co i jak na co zwrocic uwage. Takie urzadzenia ciagle nie sa tanie choc juz dostepne. Pozdrawiam.

epol 26.05.2006 17:48

Z tego co wiem o GPSie to sa chyba 3 generacje. Druga generecja w tunelach itp w Polsce potrafi sie troszke "zgubic".

adbok 26.05.2006 18:26

Cytat:

Napisany przez epol
Z tego co wiem o GPSie to sa chyba 3 generacje. Druga generecja w tunelach itp w Polsce potrafi sie troszke "zgubic".

w polsce nawet bez GPS mozna sie zgubic ;) az stach pomyslec co bedzie z GPSem :rotfl:

rosol 26.05.2006 19:01

Cytat:

Napisany przez adbok
w polsce nawet bez GPS mozna sie zgubic ;) az stach pomyslec co bedzie z GPSem :rotfl:

:rotfl: chyba nie bardzo zrozumiales co napisal epol :haha:
Przeczytaj jeszcze raz post epola bo nie widze powiazania miedzy Twoim postem a jego:P sorry ze sie czepiam ;p

Smartek 26.05.2006 19:38

Od kilku miesiecy tata uzywa GPSa w PDA Mio 168 z AutoMapa - dziala idealnie i bardzo czesto sie przydaje w terenie :D
pozdro

rembrant 27.05.2006 00:22

Cytat:

Napisany przez epol

No to nie problem, bo jeszcze nigdy nie zbladzilem w tunelu ;)

legion 27.05.2006 16:41

ja bym sie wstrzymal bo nie dawno polecial nowy satelita bardziej dokladnym GPSem ale wakcje juz niedlugo wiec mysle ze TomTom 300 ci styknie :)

rembrant 28.05.2006 12:11

Cytat:

Napisany przez legion
ja bym sie wstrzymal bo nie dawno polecial nowy satelita bardziej dokladnym GPSem ale wakcje juz niedlugo wiec mysle ze TomTom 300 ci styknie :)

Czy do tego tomtoma moge wgrac mapy, jakiekolwiek chce? Pomijajac ograniczenia kart pamieci. Pozdrawiam

legion 28.05.2006 16:35

Cytat:

Napisany przez rembrant
Czy do tego tomtoma moge wgrac mapy, jakiekolwiek chce? Pomijajac ograniczenia kart pamieci. Pozdrawiam

Mio 180 dziala bardzo ladnie jego koszt to 929 zl wgrywanie mapek przez usb mysle ze z tomtome tez nie bedzie problemu z wgrywanie wystarczy znalesc dobra oraz dokladna mape i tyle :D

rembrant 28.05.2006 18:26

Cytat:

Napisany przez legion
Mio 180 dziala bardzo ladnie jego koszt to 929 zl wgrywanie mapek przez usb mysle ze z tomtome tez nie bedzie problemu z wgrywanie wystarczy znalesc dobra oraz dokladna mape i tyle :D

Wybor jest prosty, mam tomtom 310 nowy model albo 700 starszy ale z 2.5gb dysku i cala europa wgrana te dwa modele w tej samej cenie 310 jest drozsza?

I gdzie tutaj ten prosty wybor?

Kris 29.05.2006 07:55

M***243;j kupel jest przedstawicielem handlowym, u***380;ywa czego***347; takiego:

http://www.allegro.pl/item106832633_...ps_cf_256.html

Zdaje egzamin.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:45.