![]() |
Którą tu wybrac ?
Witam
Chce sobie zmienic karte grafiki poniewaz juz na mojej starej GeForce 2 Ti nie dziala TV Out i mam do was prosbe zebyscie pomogli mi w wyborze tych dwoch kart graficznych jak mysliscie ktora jest lepsza wydajnosciowo http://www.allegro.pl/item108902834_...g_miedzi_.html http://www.allegro.pl/item107804258_...00_poznan.html |
Cytat:
|
Tylko jak w tej karcie mam te TV-Out jako osobny scalak, a gdy wlaczam te TV to obraz ma jak by takie pionowe i poziome fale i kolory jak by sie rozjezdzaly na teksturach, mam troche kasy wiec moge w to zainwestowac, z reszta planuje kupic monitor LCD wiec wyjscie DVI mi sie przyda
|
z tych dwoch raczej MSI, ale cena troche wysokawa
ale, skoro zalezy Ci na TV-out, to czemu chcesz nVidie? przyzwyczajenie? primo - GF4 nie jest imho zbyt udanym procesorem - nie zobaczysz zbyt duzego kopa na wydajnosci, tv-out jest lepszy niz w 2, ale jednak nie to co ATI secundo - ATI ZAWSZE mialo lepszy TV-uot i to sie nie zmienilo nadal mam porownanie - osobiscie przezylem po kilka kart kazdego producenta i u siebie i w innych kompach edit: co do problemu - uzywasz TVTool? u mnie on powodowal problemy gdy uzywalem jeszcze GF2Pro, jednoczensnie bedac najlepszym programem do obslugi TV-Out na nVidii wlacz go, przelacz karte na TV-Out i WYLACZ TV-Tool - ustwienia powinny zostac (u mnie zostawaly, dzialaly takze klawisze przelaczenia spowrotem na monitor), a "falowanie" znikalo (u mnie byly to mocne "szrpniecia" obrazem w ktorkich odstepach czasu) |
No to chyba przyzwyczajenie, a na ATI to sie nie znam bo glownie stykam sie z nVidia
|
no to zobacz:
http://www.allegro.pl/13020_agp_ati_...r=t&view=gtext za te same pieniadze masz karte o pare epok technicznych do przodu sporo z pasynym chodzeniem (takiego saphira 9200 spalilem :fiu: ale byl na gwarancji ;) ) czyli ciiiiszaaaa pare nowszych technologii, no i wspanialy, cudowny TV-Out ktory jakoscia i prostota obslugi miazdzy konkurencje... |
Nie zgodze si***281; z nimalem co do tego ze ATI ma lepsze wyjscie TV bo mia***322;em sporo kart ATI i Geforce, oto moje spostrzezenia:
- od serii GF4 gdzie konwerter TV out jest wbudowany w procesor graficzny wg mnie jako***347;***263; wy***347;wietlanego obrazu na tv jest bardzo dobra - GF nie jest bardzo wra***380;liwy na zasilacz tak jak ATI i tutaj wyja***347;nienie: aby uzyska***263; obraz czysty na TV na kartach ATI (dodam ***380;e posiadam 2 letni panoramiczny 100Hz tv philipsa, oraz w innym pokoju 15 letni 21 calowy JVC, oba posiadaj***261; S-VHS in) bez ***380;adnego smu***380;enia i ***347;nie***380;enia musia***322;em albo od***322;***261;czy***263; antene od TV albo po***380;yczy***263; zasilacz od kumpla (chyba chieftec - poprawcie mnie jezeli zle pisze) sam natomiast posiadam 410 watowy zasilacz thermarkle (w ko***324;cu wymieni***322;em zasilacz ale nie uwa***380;am, ***380;e zasilacze MODECOM s***261; z***322;e, dodam ***380;e je***380;eli kto***347; z moich znajomych nie mia***322; "wypasionego" zasilacza to idealnego obrazu na wyjsciu TV na kartach ATI nie uzyska***322;, na nvidii nie widze roznicy przed i po zamianie zasilacza. By***263; mo***380;e ATI ma wi***281;cej parametr***243;w konfiguracyjnych (chocia***380; wysz***322;y nowe stery do NV z nowym control panel, mo***380;e rozszerz***261; opcje, jeszcze nie sprawdza***322;em) ale jak chcesz mie***263; spok***243;j i sie nie rozczarowa***263; jakimi***347; lataj***261;cymi pasami na ekranie to wybierz jak***261;***347; karte NV np tego MSI |
osobi***347;cie mam kart***281; ati Radeon 9000 Excalibur,mia***322;em wcze***347;niej kilka geforce,i stwierdzi***322;em,ze ati ma o wiele lepszy tv-out,z geforce cz***281;sto byly problemy lub tv-out dzia***322;a***322; kiepsko,jakie***347; pasy i inne zak***322;***243;cenia nie wiem jak to jest z tymi nowymi kartami,ale ze starymi napewno by***322;o tak.
|
mam 5-letnigo 300Watowego Modecoma :D kabel s-video ma 3 metry i jakosc jest perfekcyjna
a tv to roczny 32" 100Hz panoramka Pasikonika, wiec ma bardzo dobry obraz ;) i mozna zobaczyc roznice ;) czyli to raczej nie to moze miales pecha ja mam dokaladnie odwrotne doswiadczenia, kilku kolegow takie same - moze my mielismy szczescie do ATI? :D |
No widać doświadczenia mamy różne:D może prąd mamy inny co?? <żart> (przypomniał mi się post na onecie w którym to ktoś przekonywał do gorszej jakości prądu bo komp mu muli, jak kupił go to był szybki a teraz muli - wina gorszego prądu:D:) być może mam pecha do ATI, a do NV nie, ale teraz w sumie TV out mnie nie obchodzi w kompie bo mam streaming na PS2 i divixy oglądam właśnie z konsoli przez sieć. Tutaj dopiero jest perfekcyjny obraz, bije na głowę karty ATI i NV, szczególnie - jeżeli ktoś tak jak ja ma kabel RGB od konsoli do TV (sorry za mały offtop)
Tak więc Bródka radzę Ci sprawdzić karty ATI i NV, pozyczyc od kogoś i przetestować, wybierz tą która oferować będzie dla Ciebie lepszą jakość obrazu na Twoim TV myślę że w to będzie najlepsze rozwiązanie, choć ja polecam tą kartę MSI GF 4 TI4200. Pod względem wydajności Radek 9200 nie dorasta tej karcie do pięt. Pozdrawiam |
Jednak wybralem http://www.allegro.pl/item108902834_...g_miedzi_.html i udalo mi sie spuscic troche z ceny a mianowicie koszty przesylki, owszem to grosze ale zawsze cos
Dziekuje wszystkim za pomoc i Pozdrawiam |
Problem z TV-OUT
No i tak jak koledzy wczesniej mowili mam problem z tv-out, otoz karta ma wyjscie 9pinowe takie jak w vivo ale vivo nie ma, posiada dekoder TV Philipsa 7104, dostalem takze przejsciowke na chinch ale ona posiada tylko 8 pinow i mam pytanko czy kupowac 9 pinowa przejsciawke czy moze cos zle robie bo w programie tvtool jak i w sterach karty w trybie klonowania jak i dualview nie ma obrazu, testowalem na karcie TV Avermedia BT878 jak i na telewizorze, wie ktos moze co z tym fantem zrobic, bede wdzieczny za wszelka pomoc
|
chcialo by sie na pisac: a nie mowielm... :(
w komplecie do karty powinna byc odpowiednia przejsciowka jesli jej nie dostales to reklamuj niestety ja Cie nie poratuje, bo od GeForca (ktory lata do dzis, ale juz nie u mnie) zostala mi przejsciowka 6pin + 7na obwodzie, wiec jeszcze inaczej :D to sa uroki NV... a ATI masz zlacze svideo odrazu na karcie i ewentualnie mozesz sobie wczepic przejsciowke na video (w komplecie z karta i do kupienia za grosze w kazdym sklepie z kablami) a wracajac do tematu - reklamuj - jesli dal Ci zla przejsciowke, to niech wymieni, jesli dal dobra to wyjsice jest walniete nie ma obrazu oznacza brak sygnalu jak mniemam? a nie jakis tam czarny ekran na tv? |
Rozmawialem ze sprzedawca, dal mi przejsciowke z ATI Radeona 9800pro ktora ma 8 pinow a nie 9, nie bede tego reklamowal bo koszt takiej przejsciowki to jakies 8zl czyli tyle co przesylka, facet zapewnial ze tv-out dziala, jutro kupie te 9 pinowa przejsciowke to sie przekonam czy dziala tv-out
|
A bezposrednio nie mozesz podpiac kabla s-video?? O ile pami***281;tam to w jednej z moich kart by***322;o takie dziwne wielobolcowe wejscie, ale pasowa***322;o do niego zwyk***322;e s-video bez problem***243;w. No ale to wszystko zale***380;y od producenta i rodzaju wej***347;cia. Mam nadziej***281; ***380;e nie b***281;dziesz mia***322; wi***281;cej problem***243;w.
Pozdrawiam! |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:39. |