Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Mistrzostwa Świata w piłce nożnej - Niemcy 2006 (https://forum.cdrinfo.pl/f5/mistrzostwa-swiata-pilce-noznej-niemcy-2006-a-65966/)

Weron 13.07.2006 15:01

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Co to sa wiec obrazliwe slowa i jak fakt wypowiedzenia takich slow jest sprawdzany. I dalej ... jezeli tak jest jak piszesz, to dlaczego ten Wloch nie dostal zoltej, bo wszystko wskazuje na to ze uzyl obrazliwych slow ... albo jak sedzia sprawdzil ze to byly lub nie byly obrazliwe slowa ??

W takie szczegoly to juz bym sie nie wdawal. No bo wiadomo interpretacja jest rozna. Jest tak raczej domyslnie ustalone jakie slowa uchodza za obrazliwe. Dla jednego slowo obrazliwe bedzie gdy stwierdzisz o kims, iz jest on niezdara bo cos upuscil. A dla drugiego kiedy powiesz ty glupi ch...
Nie dostal zoltej kartki dlatego, ze nie bylo dowodow na to. A dowod, ze Zidan zachowal sie jak zwykly cham i bandyta byl niewatpliwie. Natomiast jesli sedzia zauwazy takie zachowanie jak ublizanie sobie, to reaguje. Z tym ,ze przewaznie takie kary sa wymierzane jesli zawodnik wdaje sie w pyskowki z sedzia. Wtedy sedzia jest w stanie wymierzyc taka kare bo jest tego swiadkiem. W innym przypadku musialby byc akurat bardzo blisko takiej sytuacji, zeby uslyszec co tez zawodnicy do siebie wolaja.

Cytat:

Napisany przez pawelblu
A fair play to znaczy uczciwa gra. Prowokowanie (podejrzewam ze jeszcze celowe) bynajmniej do uczciwej gry nie nalezy.

Oczywiscie, ze nie nalezy. Na to niestety nikt juz nic nie poradzi. To tylko zalezy od ludzi jak sie zachowuja w czasie meczu. Niemniej takie przypadki sa w kazdym meczu. Nie tylko w takim na poziomie MS ale i przecietnej lidze amatorskiej.

pawelblu 13.07.2006 14:35

Cytat:

Napisany przez Weron
Jak trudno jest je okreslic. Wszystko jest dokladnie wyjasnione. Przynajmniej dla mnie. Nie ma czegos takiego, ze dopoki walisz w pape jest ok. Obrazliwe slowa sa traktowane jako niesportowe zachowanie i za to jest odpowiednia kara np. zolta kartka. Tutaj o zadnym fair play nie ma mowy. Co do samego fair play to zaczyna sie on tylko na tym, ze gdy skopany zawodnik z druzyny przeciwnej lezy na boisku, wybije sie pilke na aut. Liczac potem, ze dostanie sie ja z powrotem. I na tym zreszta sie konczy.

Co to sa wiec obrazliwe slowa i jak fakt wypowiedzenia takich slow jest sprawdzany. I dalej ... jezeli tak jest jak piszesz, to dlaczego ten Wloch nie dostal zoltej, bo wszystko wskazuje na to ze uzyl obrazliwych slow ... albo jak sedzia sprawdzil ze to byly lub nie byly obrazliwe slowa ??

A fair play to znaczy uczciwa gra. Prowokowanie (podejrzewam ze jeszcze celowe) bynajmniej do uczciwej gry nie nalezy.

Weron 13.07.2006 09:28

Cytat:

Napisany przez pawelblu

Wszystko ma swoje granice, a w zwiazku z tym ze w przepisach trudno jest je okreslic, to sie to upraszcza - dopoki nie walisz w pape jest OK. Natomiast najgorsze rzeczy na swojego przeciwnika mozesz mowic i jest to fair play (oczywiscie nawet jak przeciwnik nie udezy to go to wytraci z rownowagi).

Jak trudno jest je okreslic. Wszystko jest dokladnie wyjasnione. Przynajmniej dla mnie. Nie ma czegos takiego, ze dopoki walisz w pape jest ok. Obrazliwe slowa sa traktowane jako niesportowe zachowanie i za to jest odpowiednia kara np. zolta kartka. Tutaj o zadnym fair play nie ma mowy. Co do samego fair play to zaczyna sie on tylko na tym, ze gdy skopany zawodnik z druzyny przeciwnej lezy na boisku, wybije sie pilke na aut. Liczac potem, ze dostanie sie ja z powrotem. I na tym zreszta sie konczy.

andrzejj9 12.07.2006 19:37

Cytat:

Napisany przez Weron
Dlaczego uwazasz, ze ja sie kloce? Blad. Dla mnie to tylko dyskusja, az tak emocjonalnie do tego nie podchodze, zeby sie klocic, wyzywac czy cos w tym stylu.

Dlaczego..? Sam nie wiem, prawdopodobnie z powodu ostatnich dyskusji i niektórych wypowiedzi w stosunku do mnie. Jeżeli się mylę, to w porządku i cieszy mnie to.

Cytat:

Niby go nie bronisz ale jak zobaczyles w artykule co spekulanci-dziennikarze napisali o wypowiedzi Materazziego to jednak probujesz go jakos usprawiedliwic, a na dodatek sugerujesz mordobicie po meczu.
Tzn. tak - nie chcę go bronić, ani oskarżać, ponieważ nie wiem, co usłyszał. A nawet jak bym wiedział, to jedyne, co mogę powiedzieć, to to, że ja bym się tak nie zachował (lub zachował). Dalej nie chcę oceniać jego zachowania, bo to on podjął pewną decyzję i on poniesie konsekwencje z nią związane. Dla mnie po prostu cała sytuacja jest bardzo nieoczekiwana i to wszystko.

Cytat:

A juz samej wypowiedzi jego matki jakos nie poruszyles gdzie pada takie zdanie jak:...chcę, by przyniesiono mi jego genitalia na tacy...
Tej wypowiedzi nie chciałem komentować ze względu na jej poziom. Ale jeżeli rzeczywiście padła.. to takimi słowami ta kobieta sama obraża się bardziej niż zrobił to prawdopodobnie ten Włoch (jeśli w ogóle wypowiedź jej dotyczyła).

Cytat:

Nie wiem czy w ogole poruszac dalej ten cytat bo zaraz znowu przeczytam, ze jestem zle wychowany i Polactwo dochodzi do glosu. Co juz padlo u gory.
Raczej ode mnie się czegoś takiego nie spodziewaj.

A do dyskusji zawsze jestem chętny, byle byłaby to wymiana, nawet całkowicie niezgodnych, poglądów, a nie obrzucanie się błotem :)

Cytat:

No, a @demek tez ma racje bo tak w sumie troche mi tez wygladalo, ze po tej calej akcji na twarzy Zidana widac luz i pelna swobode.
Ja już się nawet zastanawiałem, czy cała ta sytuacja nie została wcześniej uzgodnodniona.. Wiem, brzmi absurdalnie, ale naprawdę trudno było mi uwierzyć, że Zidan zrobiłby coś takiego wiedząc, że to jego ostatnie minuty jako piłkarza na boisku i to w finale mistrzostw świata..

Myślałem nawet, że może zmienił zdanie i nie chce jednak kończyć kariery, a że głupio mu to tak po prostu ogłosić, to coś takiego zorganizował, przez co teraz może powiedzieć, że chce się zrehabilitować, więc jeszcze się z piłką nie żegna.. Mało prawdopodobne, ale jeszcze mniej by się dla mnie wydawało to, co się stało, gdybym sam tego nie widział..

pawelblu 12.07.2006 19:33

Cytat:

Napisany przez demek
jest jeszcze jedna kwestia - dlaczego zidane tyle zwleka zeby powiedziec co uslyszal od "materaca"?
zeby nawymyslac coby bylo wiecej na niego

I tyle dni siedzi i mysli :D ?? Wedlug tej logiki to powinien poczekac z kilka lat. Wtedy to juz takie rzeczy powymysla ze Kruk przyzna miliardowe kary kazdej telewizji ktora to zretransmituje.

Nie widze powodu dlaczego mialby sie spieszyc. To by oznaczalo ze traktuje sprawe niepowaznie. A tak, na oficjalnej konferencji prasowej powie co trzeba i bedzie po sprawie.

demek 12.07.2006 16:51

jest jeszcze jedna kwestia - dlaczego zidane tyle zwleka zeby powiedziec co uslyszal od "materaca"?
zeby nawymyslac coby bylo wiecej na niego

Weron 12.07.2006 16:24

Cytat:

Napisany przez Kristoferros
Ale Weron, jak zgwałcił jak miał 20 lat - toć się jeszcze chłop rozwijał... chodząc 100x przez ten sam park był grzeczny - wybaczyć mu... :mruga:

Napewno jeszcze zatrudniliby w tym wypadku jakiegos jasnowidza, ktory by stwierdzil, ze ofiara wysylala bodzce w stylu...wez mnie..., wez mnie.... :mruga:

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Nie mam dzisiaj ochoty na kolejne kłótnie. Ty uważasz tak, ja tak i ok.

Tylko zaznaczę - ja nie staram się bronić Zidana, bo moim zdaniem także jego zachowanie było naganne. Powstrzymuję się jednak od oceny, bo przede wszystkim nie wiem, co go tak zdenerwowało, a po drugie - i tak nie potrafiłbym bym się wczuć w jego rolę w tym momencie. On najlepiej wiedział, jak ważny jest dla niego ten mecz i jakie takie zachowanie może mieć konsekwencje. Sam najlepiej też może to, co się stało ocenić.

Dlaczego uwazasz, ze ja sie kloce? Blad. Dla mnie to tylko dyskusja, az tak emocjonalnie do tego nie podchodze, zeby sie klocic, wyzywac czy cos w tym stylu.
Niby go nie bronisz ale jak zobaczyles w artykule co spekulanci-dziennikarze napisali o wypowiedzi Materazziego to jednak probujesz go jakos usprawiedliwic, a na dodatek sugerujesz mordobicie po meczu. A juz samej wypowiedzi jego matki jakos nie poruszyles gdzie pada takie zdanie jak:...chcę, by przyniesiono mi jego genitalia na tacy...

Nie wiem czy w ogole poruszac dalej ten cytat bo zaraz znowu przeczytam, ze jestem zle wychowany i Polactwo dochodzi do glosu. Co juz padlo u gory.

No, a @demek tez ma racje bo tak w sumie troche mi tez wygladalo, ze po tej calej akcji na twarzy Zidana widac luz i pelna swobode.

pawelblu 12.07.2006 16:20

Dla mnie Zidane do tej powy nie byl nikim dobrym, ale jezeli przywalil wlochowi bo ten go bezczelnie obrzal, to jestem za nim.

I prosze mi tu nie wyjezdzac z tekstami - 'nic go nie usprawiedliwia' itd. Sa pewne granice kultury osobistej po przekroczeniu ktorych trzeba liczyc sie z tym ze mozna zarobic w slynna juz pape.

Wszystko ma swoje granice, a w zwiazku z tym ze w przepisach trudno jest je okreslic, to sie to upraszcza - dopoki nie walisz w pape jest OK. Natomiast najgorsze rzeczy na swojego przeciwnika mozesz mowic i jest to fair play (oczywiscie nawet jak przeciwnik nie udezy to go to wytraci z rownowagi).

I powiem tak - moja ocena zalezy od tego co on mu powiedzial.
Jezeli powiedzial np. 'Najlepsze kasztany rosna na placu Pigal' i dostal od Zidana w pape, to dobrze ze juz Zidan kariere skonczyl, bo jest niezrownowazony.
Natomiast jezeli ten Wloch w jednym zdaniu zmiescil zenska czesc rodziny Zidana, opisy stosunkow seksualnych i spocona druzyne Wloch, to jest zwyklym smiecien i beznadziejnym cwaniakiem i dobrze ze dostal - szkoda tylko ze nie znosili go potem na noszach.

PS. zwrotu w pape uzywalem umownie - chodzi ogolnie o udezenie przeciwnika gdziekolwiek, ale w pape pisze sie latwiej ||

andrzejj9 12.07.2006 14:30

Cytat:

he he
Kończ waść... rozmawiamy o zachowaniach ludzkich... Widzę, że nie rozumiesz: chodziło o coś takiego jak "prowokacja" :czytaj:

Podobny temat już był:

http://forum.cdrinfo.pl/563371-post13.html

Więc albo zmieniłeś zdanie co do 'wspaniałych sportowców' albo zachowujesz się jak chorągiewka na wietrze...

EOT

Tak patrzyłem na ten cytat, który podałeś, ale nijak nie widzę odniesienia do tej rozmowy. Chyba, że uważasz, że staram się bronić zachowanie Zidana i udowodnić, jakim to on jest wspaniałym człowiekiem. Jeśli tak to zobacz fragment mojego postu do Werona. Tak nie jest.

Co do mojej wypowiedzi wtedy to uważam ją za najbardziej aktualną. Ale nawet gdybym od tego czasu zmienił poglądy, to nie widziałbym w tym nic złego. Całe życie się zmieniam i zmienia się również moje nastawienie do niektórych spraw.

demek 12.07.2006 14:01

jakie zdenerwowanie? przeciez on sypnal z byka z usmiechem na ustach i rznal glupa za chwile - rownie dobrze mogl nie wytrzymac presjii spotkania i tego, ze nie moga wlochom bramki strzelic
pozniej sobie powie, ze materazzi mu cos powiedzial i mu wybacza - takie cos jest rowniez mozliwe

Kris 12.07.2006 13:58

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
No cóż.. jeżeli dla ciebie porównanie piłki nożnej z gwałtem jest zabawne, to może rzeczywiście nie dyskutujmy..

he he
Kończ waść... rozmawiamy o zachowaniach ludzkich... Widzę, że nie rozumiesz: chodziło o coś takiego jak "prowokacja" :czytaj:

Podobny temat już był:

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
(...) bo można być wspaniałym sportowcem i ochydnym człowiekiem. (...)
To jednak, mimo, że patrząc przez pryzmat sumienia jest wystarczającym usprawiedliwieniem, nie może nim być w państwie prawa, w którym prawo powinno dotyczyć wszystkich w takim samym stopniu (nawet jeśli to tylko mrzonka)..

http://forum.cdrinfo.pl/563371-post13.html

Więc albo zmieniłeś zdanie co do 'wspaniałych sportowców' albo zachowujesz się jak chorągiewka na wietrze...

EOT

andrzejj9 12.07.2006 13:45

Cytat:

Każdy to po swojemu zinterpretuje. O twoim poczuciu humoru nie będę dyskutował.

No cóż.. jeżeli dla ciebie porównanie piłki nożnej z gwałtem jest zabawne, to może rzeczywiście nie dyskutujmy..

Kris 12.07.2006 13:34

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
@ Kristoferros

To ostatnie porównanie jest już głupie. Jeśli to miał być żart, to mało śmieszny..

Każdy to po swojemu zinterpretuje. O twoim poczuciu humoru nie będę dyskutował.

andrzejj9 12.07.2006 13:26

Cytat:

Napisany przez Weron
Czyli jak ktos raz na 100 meczy walnie komus z glowki. To nie ma zadnego problemu. Swietnie.
Dobra do tego nie bede sie czepial bo zaraz napiszesz, ze to tylko taki przyklad i takie tam.OK zostawiam to chociaz to tez jest ciekawy poglad.
Ale to szczegolnie jest dobre:
....Ale tobie chyba umyka fakt, że to było te 12 czerwonych kartek i kilka głupich zachowań (w tym większość na początku kariery, kiedy jeszcze rozwijał się zarówno jako piłkarz, jak również jako człowiek) na kilkaset albo i więcej meczy w jego karierze!

Luty 2004 rok rewanżu półfinału Pucharu Króla wylatuje za uderzenie przeciwnika łokciem
Kwiecien 2005 rok podczas meczu ligowego z Villarreal takze czerwona kartka.

To tylko te dwie ostatnie.
To znaczy do kiedy on sie ma rozwijac? Do lat 50.
Nie bede wspominal juz o tych sytuacjach z 2000 roku kiedy mial lat 27 wyrzucony z boiska takze za uderzenie glowa. Chociaz w tym wieku czlowiek sie niestety wedlug mnie juz nie rozwija. To nie jest dziecko. Chociaz kto wie moze Zizou rzeczywiscie jest jakis opozniony i nadal sie rozwija. :)

A na tamten temat co niby mial powiedziec i jaka powinna byc reakcja Zidane to nie ma sesnu sie wypowiadac bo po pierwsze nikt nie stwierdzi co rzeczywiscie padlo z usta Materazziego, a to gdybanie to mnie tylko smieszy.

Nie mam dzisiaj ochoty na kolejne kłótnie. Ty uważasz tak, ja tak i ok.

Tylko zaznaczę - ja nie staram się bronić Zidana, bo moim zdaniem także jego zachowanie było naganne. Powstrzymuję się jednak od oceny, bo przede wszystkim nie wiem, co go tak zdenerwowało, a po drugie - i tak nie potrafiłbym bym się wczuć w jego rolę w tym momencie. On najlepiej wiedział, jak ważny jest dla niego ten mecz i jakie takie zachowanie może mieć konsekwencje. Sam najlepiej też może to, co się stało ocenić.

@ Kristoferros

To ostatnie porównanie jest już głupie. Jeśli to miał być żart, to mało śmieszny..

Kris 12.07.2006 13:09

Ale Weron, jak zgwa***322;ci***322; jak mia***322; 20 lat - to***263; si***281; jeszcze ch***322;op rozwija***322;... chodz***261;c 100x przez ten sam park by***322; grzeczny - wybaczy***263; mu... :mruga:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:44.