Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Canopus się zbiesił (https://forum.cdrinfo.pl/f13/canopus-sie-zbiesil-65999/)

Dziadeczek 16.06.2006 17:38

Cytat:

Napisany przez Reetou
Timeline za pomocą (1) możesz powiększyć do pojedynczych klatek (2) ;)

No tak, i znowu na głupka wyszedłem. Proste jak budowa cepa. Jesteś ja zwykle nie zastąpiony. A co ja się nad tym nagłowiłem - ale bez rezulatau. Kursor myszy był za duży.
Bardzo Ci dziękuję za nauki i przepraszam za zajmownie czasu. Ale tak sobie myślę, że może następny dyletant to przeczyta i głowy innym zawracał nie będzie. Generalnie, bardzo mi brakuje podręcznika!!!!!!

Reetou 16.06.2006 13:03

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez Dziadeczek
Wczoraj nie umiałem sobie dać rady z taką prozaiczną sprawą jak wycięcie kilkunastu klatek na samym końcu filmu. Ze środka "wycinanki" potrafię zrobić ale też mam problem jeśli są one maleńkie - takie na kilka klatek.

Timeline za pomocą (1) możesz powiększyć do pojedynczych klatek (2) ;)

Dziadeczek 16.06.2006 09:32

Cytat:

Napisany przez Edson
Widzę Dziadeczku, że idziesz zgodnie z programem nauczania. Przychodzi taki moment, że każdy videofilmowiec amator przechodzi z Pinnacle lub Ulead Video Studio na coś poważniejszego. Premiere to potężne narzędzie, życzę miłej nauki i samozaparcia w doskonaleniu sztuki montażu, gdzieś po roku pewnikiem nieśmiało odpalisz też After Effectsa, polecam zaopatrzyć się w podręczniki do jednego i drugiego, będzie łatwiej.

Pozdrawiam.

Kochany Mistrzu i Nauczycielu mój, z Premiere walczę już od 3 miesięcy i bardzo mi brakuje jakiegoś podręcznika. Wszystko co jest (Biblia i nieco mniejsze) dotyczą wersji 6.5 a ja mam 7-kę Pro i nic pisanego po polsku nie mogę "zdybać". Wczoraj nie umiałem sobie dać rady z taką prozaiczną sprawą jak wycięcie kilkunastu klatek na samym końcu filmu. Ze środka "wycinanki" potrafię zrobić ale też mam problem jeśli są one maleńkie - takie na kilka klatek. Nie wiem jak takie maleństwo zaznaczyć - kursorem myszy nie daje się bo kursor jest za duży Hi Hi. Ale nic to, jakoś może pomału.... Najgorsze jest to, że filmów robię mało i jak na coś wpadnę to potem mija miesiąc i nie wiem jak to zrobiłem - zapisywać pewno trzeba. Pozdrawaiam i kłaniam się.

Edson 15.06.2006 20:49

Widzę Dziadeczku, że idziesz zgodnie z programem nauczania. Przychodzi taki moment, że każdy videofilmowiec amator przechodzi z Pinnacle lub Ulead Video Studio na coś poważniejszego. Premiere to potężne narzędzie, życzę miłej nauki i samozaparcia w doskonaleniu sztuki montażu, gdzieś po roku pewnikiem nieśmiało odpalisz też After Effectsa, polecam zaopatrzyć się w podręczniki do jednego i drugiego, będzie łatwiej.

Pozdrawiam.

Dziadeczek 15.06.2006 17:57

Cytat:

Napisany przez Pio321
A ja miałem to samo.
Canopus chce aby przy dwóch przebiegach plik wejściowy i wyjściowy znajdował się w tym samym folderze.
Poprawiłem i komunikat przestał się pojawiać.

To też cenna uwaga. Dziękuję. A reasumując to wygląda tak:
1.Użyłem do przechwytywania i wstępnej obróbki ("wycinanki", napisy początkowe i końcowe) Adobe Premiere.
2.Dalej robiłem już 2 przebiegi w Canopusie - bez zacięć i do końca
Czyli dobry plik wejściowy avi i pronlemów 0. A Pinnacle idzie zdecydowanie w odstawkę.
Jeszcze raz dziękuję za ukierunkowanie mnie.

Pio321 14.06.2006 10:23

A ja miałem to samo.
Canopus chce aby przy dwóch przebiegach plik wejściowy i wyjściowy znajdował się w tym samym folderze.
Poprawiłem i komunikat przestał się pojawiać.

Dziadeczek 14.06.2006 09:33

Cytat:

Napisany przez Edson
Swego czasu parę lat temu miałem ten sam problem. Wina leżała po stronie Pinnacle Studio, źle renderował plik wynikowy DV. O ile się nie mylę używasz właśnie PS. Nie pamiętam już za dobrze ale chyba pomogła reinstalacja PS i systemowego kodeka DV (Mainconcept). Dodatkową przypadłością wynikowego pliku DV był komunikat o niewłaściwym formacie pojawiający się na końcu po obejrzeniu materiału w Windows Media Pleyerze. Ciekawostką było to,że CCE bez problemu "łykał" materiał.

Pozdrawiam.

Twoja diagnoza jest strzałem w 10. Istotnie używam PS i stwierdzam, że to już ostatni raz. Program w założeniu dobry ale w działaniu fatalny!!!. Mam go dość.

Cytat:

Napisany przez Reetau
Obstawiam uszkodzony plik wejściowy - spróbuj wyciąć z niego kawałek i to wrzucić do Canopus'a.

Bardzo dziękuję- diagnoza jak u znakomitego lekarza. Twoje sugestje potwierdzają się w 100%, to Pinnacle robi bałagan. Zdecydowanie nikomu już nie polecę tego programu a przetestowałem parę jego wersii - to nie jest stabilny i solidnie zrobiony program.

Edson 13.06.2006 23:59

Swego czasu parę lat temu miałem ten sam problem. Wina leżała po stronie Pinnacle Studio, źle renderował plik wynikowy DV. O ile się nie mylę używasz właśnie PS. Nie pamiętam już za dobrze ale chyba pomogła reinstalacja PS i systemowego kodeka DV (Mainconcept). Dodatkową przypadłością wynikowego pliku DV był komunikat o niewłaściwym formacie pojawiający się na końcu po obejrzeniu materiału w Windows Media Pleyerze. Ciekawostką było to,że CCE bez problemu "łykał" materiał.

Pozdrawiam.

Dziadeczek 13.06.2006 17:39

Cytat:

Napisany przez Reetou
Obstawiam uszkodzony plik wejściowy - spróbuj wyciąć z niego kawałek i to wrzucić do Canopus'a.

Oczywiście, że dokonam takiej próby ale zastanawia mnie to, że jak pisałem wyżej materiał po wrzuceniu do TMPGEnc "wychodzi" idealnie ale to trwa. Dlatego Canopusem jestem nadal zainteresowany ale co z tego - kicha.

Reetou 13.06.2006 16:52

Obstawiam uszkodzony plik wej***347;ciowy - spr***243;buj wyci***261;***263; z niego kawa***322;ek i to wrzuci***263; do Canopus'a.

Dziadeczek 13.06.2006 15:11

Widzę, że nikt nie chce się tym problemem zainteresować - tracę powoli cierpliwość do Canopusu, choć bardzo lubiłem ten program. W uzupełniniu przesyłam screen ekranu po pierwszym przebiegu czyli wtedy gdy wszystko się wywala. Nie umiem sobie z tym dać rady. Reinstalacja nic nie pomogła. Bardzo proszę, Mistrzowie napiszcie coś.:'(http://www.lublin.mm.pl/%7Esp8bwr/canopus.JPG

Dziadeczek 12.06.2006 08:57

Canopus się zbiesił

Witam. Nie wiem co się dzieje z moim Canopusem. Przed końcem pierwszego przebiegu (na pasku postępu jest 50%) działanie programu zostaje zatrzymane i wyświetla się komunikat o treści: Nieprawidłowy format pliku. Cała robota na nic. Niczego w ustawieniach nie zmieniałem. I nie wiem czy ten komunikat odnosi się do Windowsa, który ma coś przeciw plikom m2v ale chyba nie?? Ponieważ nic nie mogłem robić dalej - zaprzągłem do roboty TMPGEnc ale tu wszstko trwa strasznie długo (30 mni = ponad 2godziny) Napiszecie coś???

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:00.