![]() |
Czym skompresować avi zgrane z kamery
Zgrałem pierwszy raz film z kamery do komputera i 5 minut zajmuje mi :wow: ponad 1 GB :wow:
Nie ukrywam że jestem w tym temacie zielony i nie bardzo wiem czym to skompresować do jakiejś przyzwoitej wielkości poradźcie mi jakiego programu użyc (zgrywałem MotionDV studio) |
chyba najlepiej by***322;oby do mpeg2 a nast***281;pnie przekompresowa***263; to do xvida z dwoma przebiegami ;)
Ale mo***380;e wypowiedz***261; si***281; wi***281;ksi spece :) |
A jaki chcesz mieć format wyjściowy ?
|
Cytat:
|
No to chyba tak jak m***243;wi***281;, bo bezpo***347;rednio do divx-a/xvid-a nie warto bo mog***261; wyst***261;pi***263; jakie***347; przesuni***281;cia audio itp. niechciane efekty ;)
|
moim zdaniem najepiej zrobic sobie DVD. w koncu filmy z kamery to bedzie material archiwalny i lepiej nagrac go w jakims konkretnym standardzie. O wynalazkach typu xvid swiat moze niedlugo zapomniec (za sprawa np. x264), a poza tym kodeki stale sie zmieniaja i nieraz nowe wersje nie odtwarzaja filmow zrobionych wersjami starszymi. W przypadku DVD za 10 lat odtworzysz to bez problemow, jak dzis VHS. Nawet jesli nie bedziesz mial komputera.
Pomijam sprawe odtwarzaczy z divx, skad wiadomo ze odtwarzacze BluRay beda odtwarzac divxy? A dvd beda na pewno. btw czy ta akcja musi sie nazywac "dzieci neostrady"... ja mam neostrade i nie czuje sie jakis "internetowo niedorozwinety"... |
No fajnie może być do formatu DVD ale dalej nie wiem czym ?
|
temat rzeka... zalezy ile masz pieniedzy
gdzies TU pisalem kiedys jak to zrobic przy uzyciu darmowych programow: - AviSynth - HCEnc i QuEnc - mplex lub TMPGEnc free - DVD Styler sposob nie jest jednak najwygodniejszy, ale czytajacym o ile pamietam watek sie podobal wiec moze tez skorzystasz. :) (byly tam tez inne sposoby i programy) Powodzenia |
Polecam Pinnacle 9 lub 10
|
Banalnie prosty jest avi2dvd i używa QuEnc.
|
Do***322;***261;cz***281; si***281; do tematu.
Mam aparat Canon SD600 (Ixus 60 w Europie) i on nagrywa bardzo dobrej jako***347;ci filmiki w formacie *.avi. Chcia***322;bym jednak od czasu do czasu podes***322;a***263; co***347; nagranego przez internet, a one zajmuj***261; mniej wi***281;cej tyle, co te ze wspomnianej kamery (8 minut si***281; mie***347;ci na gigowej karcie..). Mo***380;na co prawda nagrywa***263; z mniejsz***261; rozdzielczo***347;ci***261; czy mniejsz***261; ilo***347;***263; klatek na sekund***281;, ale to jest ju***380; dla mnie zbyt drastycznie rozwi***261;zanie. Chcia***322;bym uzyska***263; efekt, kt***243;ry daj***261; np. aparaty Pentaxa. One nagrywaj***261; od razu w divx-e (chyba mpeg4) i filmiki zajmuj***261; naprawd***281; niewiele, a jako***347;***263; jest bardzo przyzwoita. Jakim programem mo***380;na by taki filmik ***322;atwo i bezproblemowo przekonwertowa***263;? Najlepiej ***380;eby by***322; darmowy. |
Cytat:
czy również skompresuje mi ten film ? |
Cytat:
od biedy, też można zastosować składnik XP - Windows Movie Maker, ale on proponuje mniejszą rozdzielczość. a najlepsza odpowiedź to pewnie jak zwykle VirtualDub http://www.virtualdub.org/ :) |
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:48. |