Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Pierwsze kroki w przypadku śmierci (https://forum.cdrinfo.pl/f5/pierwsze-kroki-przypadku-smierci-66017/)

mgit 12.06.2006 20:21

Pierwsze kroki w przypadku śmierci

Jakie s***261; pierwsze kroki w przypadku ***347;mierci (bliskiej osoby z rodziny) :'(
1. Gdzie za***322;***261;twia***263; pieni***261;dze na pogrzeb (pono***263; dostaje si***281; jak***261;***347; tam kwote, ale trzeba to gdzie***347; zg***322;osi***263;) i ile na te pieni***261;dze trzeba czeka***263;
2. Czy za przew***243;z cia***322;a ze szpitala cza zap***322;aci***263; ???

Og***243;lnie chodzi jak to wygl***261;da od sprawy papierkowej ...

mile widziana odpowied***378;, tylko bez ***380;adnych g***322;upich pyta***324;.... babcia mi umar***322;a (na raka w szpitalu) wi***281;c .... mile widziana szybka odpowied***378; :'(

wiem ***380;e pewnie jest to na google.pl ale nie mam teraz do google.pl g***322;owy ....

malaczarna 12.06.2006 20:27

Cytat:

Napisany przez mgit
Jakie są pierwsze kroki w przypadku śmierci (bliskiej osoby z rodziny) :'(
1. Gdzie załątwiać pieniądze na pogrzeb (ponoć dostaje się jakąś tam kwote, ale trzeba to gdzieś zgłosić) i ile na te pieniądze trzeba czekać
2. Czy za przewóz ciała ze szpitala cza zapłacić ???

Ogólnie chodzi jak to wygląda od sprawy papierkowej ...

mile widziana odpowiedź, tylko bez żadnych głupich pytań.... babcia mi umarła (na raka w szpitalu) więc .... mile widziana szybka odpowiedź :'(

wiem że pewnie jest to na google.pl ale nie mam teraz do google.pl głowy ....

przykro mi z powodu babcii:( wspolczuje

a jesli chodzi o papierki i koszta to tym zajmuja sie domy pogrzebowe.
oni kontaktuja sie z zusem. oczywisie Ty decydujesz jaka trumna, gdzie osoba ma byc pochowana. jezeli nawet zostana jakies pieniadze to dostaja je najblizsi.

Smartek 12.06.2006 21:34

dzisiaj mialem pogrzeb prababci..
eh

Igloo 12.06.2006 22:49

Szczere kondolencje [']
og***243;lnie jest tak, ***380;e albo wszystko za***322;atwia dom pogrzebowy i zregu***322;y "przejadaj***261;" ca***322;y zasi***322;em pogrzebowy z ZUS'u lub za***322;atwia si***281; samemu i ma si***281; w r***281;ku ok 25 do 50% zasi***322;ku.
jaki***347; czas temu umar***322;***261; babcia i wuj wszystko za***322;atwia***322; to mu zosta***322;o jeszcze na styp***281; w restauracji a dom pogrzebowy za tak***261; sam***261; us***322;uge liczy***322; 100% zasi***322;ku.

superrrmario 12.06.2006 22:56

Jeśli ktoś ma czas i zdrowie biegać samemu to zaoszczędzi. Najczęściej jednak rodzina w stresie woli zlecić to wyspecjalizowanej firmie. Ja tak zrobiłem i nie żałuję. Współczuję.

ro29 12.06.2006 23:12

Witam ...

Szczere współczucie[*]

A co mogę doradzić - gdybyś był z Poznania to coś niecoś bym Ci konkretnie powiedział - bo kilka lat temu pomagałem w załatwianiu Ojcu dwóch pogrzebów - akurat my korzystaliśmy z tej łatwiejszej opcji (poszliśmy do zakładu pogrzebowego, który ma umowę z ZUS'em, a równocześnie jest zarządcą cmentarza komunalnego, na którym był pogrzeb) - i akurat wtedy nie było to dużo droższe - aczkolwiek za dużo też nie zostało - jak pamiętam, chyba najbardziej przepłaciliśmy na wieńcach zamówionych u nich, z dostawą na cmentarz.

Natomiast co musisz zrobić na samym początku - przede wszystkim załatwić akt zgonu - bierzesz karte zgonu od lekarza, dowód osobisty zmarłej (chyba też ew. małżonka) i udajesz się do USC (Urzędu Stanu Cywilnego) - w Poznaniu jest specjalna wydział który zajmuje się tylko zgonami - w mniejszych miejscowościach podejrzewam, że jest to razem z resztą USC.
Za wydanie aktu zgonu nie płacisz - jedynie za odpisy. Pamiętaj, że jeden odpis weźmie na pewno ZUS i chyba też jeden zakład pogrzebowy.
A następnie to już zakład pogrzebowy - i albo taki co ma umowę z ZUS - wtedy gotówka nie jest Ci potrzebna, albo płacisz i bierzesz rachunki.
Ważną kwestią jest też na jakim cmentarzu śp. Babcia będzie pochowana - czy komunalnym, czy parafialnym - w pierwszym przypadku musisz załatwić miejsce w zakładzie pogrzebowym (lub innej instytucji), która to zarządza cmentarzem (w Poznaniu jest to właśnie największy zakład pogrzebowy, w którym my załatwialiśmy). Natomiast w przypadku cmentarza parafialnego udajesz się najczęściej do proboszcza parafii, który administruje danym cmentarzem.

I to tyle co mogę Ci na szybko napisać - jak by co to pytaj - jeśli będę mógł coś jeszcze dodać to chętnie pomogę ...

mgit 13.06.2006 16:10

W mojej miejscowości tylko jeden cmentarz, raczej skorzysta się żeby wszystko załatwił dom pogrzebowy (do wyboru jest aż 5, a szpitali 0) ...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:37.