![]() |
Pierwsze kroki w przypadku śmierci
Jakie s***261; pierwsze kroki w przypadku ***347;mierci (bliskiej osoby z rodziny) :'(
1. Gdzie za***322;***261;twia***263; pieni***261;dze na pogrzeb (pono***263; dostaje si***281; jak***261;***347; tam kwote, ale trzeba to gdzie***347; zg***322;osi***263;) i ile na te pieni***261;dze trzeba czeka***263; 2. Czy za przew***243;z cia***322;a ze szpitala cza zap***322;aci***263; ??? Og***243;lnie chodzi jak to wygl***261;da od sprawy papierkowej ... mile widziana odpowied***378;, tylko bez ***380;adnych g***322;upich pyta***324;.... babcia mi umar***322;a (na raka w szpitalu) wi***281;c .... mile widziana szybka odpowied***378; :'( wiem ***380;e pewnie jest to na google.pl ale nie mam teraz do google.pl g***322;owy .... |
Cytat:
a jesli chodzi o papierki i koszta to tym zajmuja sie domy pogrzebowe. oni kontaktuja sie z zusem. oczywisie Ty decydujesz jaka trumna, gdzie osoba ma byc pochowana. jezeli nawet zostana jakies pieniadze to dostaja je najblizsi. |
dzisiaj mialem pogrzeb prababci..
eh |
Szczere kondolencje [']
og***243;lnie jest tak, ***380;e albo wszystko za***322;atwia dom pogrzebowy i zregu***322;y "przejadaj***261;" ca***322;y zasi***322;em pogrzebowy z ZUS'u lub za***322;atwia si***281; samemu i ma si***281; w r***281;ku ok 25 do 50% zasi***322;ku. jaki***347; czas temu umar***322;***261; babcia i wuj wszystko za***322;atwia***322; to mu zosta***322;o jeszcze na styp***281; w restauracji a dom pogrzebowy za tak***261; sam***261; us***322;uge liczy***322; 100% zasi***322;ku. |
Jeśli ktoś ma czas i zdrowie biegać samemu to zaoszczędzi. Najczęściej jednak rodzina w stresie woli zlecić to wyspecjalizowanej firmie. Ja tak zrobiłem i nie żałuję. Współczuję.
|
Witam ...
Szczere współczucie[*] A co mogę doradzić - gdybyś był z Poznania to coś niecoś bym Ci konkretnie powiedział - bo kilka lat temu pomagałem w załatwianiu Ojcu dwóch pogrzebów - akurat my korzystaliśmy z tej łatwiejszej opcji (poszliśmy do zakładu pogrzebowego, który ma umowę z ZUS'em, a równocześnie jest zarządcą cmentarza komunalnego, na którym był pogrzeb) - i akurat wtedy nie było to dużo droższe - aczkolwiek za dużo też nie zostało - jak pamiętam, chyba najbardziej przepłaciliśmy na wieńcach zamówionych u nich, z dostawą na cmentarz. Natomiast co musisz zrobić na samym początku - przede wszystkim załatwić akt zgonu - bierzesz karte zgonu od lekarza, dowód osobisty zmarłej (chyba też ew. małżonka) i udajesz się do USC (Urzędu Stanu Cywilnego) - w Poznaniu jest specjalna wydział który zajmuje się tylko zgonami - w mniejszych miejscowościach podejrzewam, że jest to razem z resztą USC. Za wydanie aktu zgonu nie płacisz - jedynie za odpisy. Pamiętaj, że jeden odpis weźmie na pewno ZUS i chyba też jeden zakład pogrzebowy. A następnie to już zakład pogrzebowy - i albo taki co ma umowę z ZUS - wtedy gotówka nie jest Ci potrzebna, albo płacisz i bierzesz rachunki. Ważną kwestią jest też na jakim cmentarzu śp. Babcia będzie pochowana - czy komunalnym, czy parafialnym - w pierwszym przypadku musisz załatwić miejsce w zakładzie pogrzebowym (lub innej instytucji), która to zarządza cmentarzem (w Poznaniu jest to właśnie największy zakład pogrzebowy, w którym my załatwialiśmy). Natomiast w przypadku cmentarza parafialnego udajesz się najczęściej do proboszcza parafii, który administruje danym cmentarzem. I to tyle co mogę Ci na szybko napisać - jak by co to pytaj - jeśli będę mógł coś jeszcze dodać to chętnie pomogę ... |
W mojej miejscowości tylko jeden cmentarz, raczej skorzysta się żeby wszystko załatwił dom pogrzebowy (do wyboru jest aż 5, a szpitali 0) ...
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:37. |