![]() |
TEAC W58E i duzy problem (czy ktos wie ?)
Witam wszystkich
Mam nastepujacy problem ze swoja nagrywarka, podczas nagrywania danych (duzy plik ok 400Mb) na 30% byfor nagle spada do 50%, a pozniej po 1-2 % do 0 :( czy ktos moze okreslic usterke ? Nagrwarka na 10 miesiecy, wypalam srednio 5-10 plyt tygodniowo. Pozdrawiam Andrzej |
Cytat:
|
Defragmentacje robie dosc czesto i nigdy nie mam uruchomionych prog. w tle. Odniose do reklamacji zobaczymy co powiedza.
Pozdrawiam Andrzej |
A masz wlaczone DMA?
|
Reinstall Windows i będzie OK!
|
DMA mam wylaczone. Dzis przeinstaluje system i zobaczymy.
|
A jak masz podlaczone tasmy?
|
dysk mam podlaczony na jednej tasmie i nagrywarke na jednej. wczesniej bylo ok. po zmianie systemu tak sie zaczelo dziac.
|
a jaki masz system?
|
win 98
|
To napewno nie jest wina systemu. Sam jadę na win98 i nie mam problemów z paleniem. Sądzę że to kwestia ustawień. Zaznacz wszystkie DMA i sprubój raz jeszcze. Pozdr.
|
A ile masz ramu i jaki procek? Bo bufor moze spadac przy zbyt slabym sprzecie
|
sugeruje sprawdzić lub zmienić czas dostępu do pamięci operacyjnej , jeżeli masz ustawione "latency time 2" ustaw na 3.jest to ustawiane w biosie miałem taki sam problem też przy zgrywaniu plików z hdd.poprawiłem i jest ok ,jezeli to jest to o czym mówię to postawienie systemu od nowa nic nieda (sprawdziłem na sobie)
|
szukając usterki sprawdzałem na włączonym i wyłączonym dma ,wymieniłem wszystkie taśmy i przetrenowałem wszystkie możliwe podłączenia nagrywarki,spierniczyłem przy tych testach jakieś 10 płyt,
bo niepomyślałem o CDRW. pozdowienia |
Przede wszystkim wlaczyc DMA , zadnych antywirusów , wypiac sie z netu (w win 98 czesto siedza trojany i inne badziewia zupelnie niewidoczne dla zwyklego uzytkownika) , to powinno pomoc...
u mnie taki numer zdarza sie po "blue screen" (czyli padzie systemu).... wystarczy przejechac scan dyskiem i powinno pomoc..., no i wypadaloby sprawdzic powierzchnie dysku ...moze sa uszkodzone sektory ? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:06. |