Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   Metal Gear Solid (PSX): problem z odpaleniem dwupłytowej gry na PS2 (https://forum.cdrinfo.pl/f106/metal-gear-solid-psx-problem-odpaleniem-dwuplytowej-gry-ps2-66070/)

M@X 16.06.2006 19:44

To ja zamkne skoro problem zostal rozwiazany... Uzytkownik ktory nie narzeka, ze ktos mu nie pomaga tylko probuje na wlasna reke rozwiazac problem moze byc przykladem dla innych - ode mnie moderatorska reputa, a temat zakonczony.

P.S. Fani MGS - www.metalgearsolid.sztab.com !!!

mastahpl 16.06.2006 14:51

Ilość załączników: 1
Problem rozwiązałem samodzielnie przy pomocy emulatora. Save w załączniku :)

Chciałbym również podziękować wszystkim, którzy mieli wystarczająco cierpliwości by mi pomóc. Special thanks to Berion.

mastahpl 15.06.2006 23:44

Save jest po zabiciu Sniper Wolf.

Z g***243;ry dzi***281;kuj***281; za przej***347;cie :)

(PS. Je***380;eli zrobisz save zanim si***281; obudz***281;, co jest zreszt***261; wysoce prawdopodobne, opublikuj save w tym topic'u, ***380;eby wszyscy mogli skorzysta***263;. Zreszt***261;, po co ja to m***243;wi***281;, taki by***322; tw***243;j plan :P )

Berion 15.06.2006 22:45

Co do 'bomby' to zwykle pomaga coś zupełnie odwrotnego :D ...

Jutro wrzucę save i obaczym. Jak będzie kompatybilny to odeślę na drugim CD. Z tym cheef grenadem to nie tak. Trzeba jeszcze pokonać niunię ze snajperką (Wolf czy jak jej było).

mastahpl 15.06.2006 12:19

Cytat:

Napisany przez Berion
A co masz na memorce co chcesz odpalać z DEV1?

Myślałem, że każdy program na z płyty muszę odpalać w trybie DEV? W takim razie jak bootować do instalacji uElfa?

W wersji uLaunchELF v3.78 nie ma już pliku BOOTC, czy w takim razie wypalić tylko BOOT?

Czy muszę do pliku dorzucać dummy, żeby 'zapchać' określoną pojemność?

OK, poprawiłem mój plik ISO, oto jego zawartość:

BOOT.ELF - z wersji uLaunchELF v3.78
SYSTEM.CNF - poprawione (PAL)
LAUNCHELF.CNF - z katalogu uLaunchELF v3.78

Link: http://effect.ovh.org/elf_new.rar

Nadal jednak nie wiem jak odpalić owy program :wow: Nigdy nie próbowałem niczego instalować na mojej PS2 (preferowałem czerpać 'czystą' przyjemność z konsoli ^_^), nie wiem więc jakiej boot method użyć...

Po wielu próbach, wreszcie udało mi się!

Rozwiązanie okazało się prostsze niż myślałem: po wystrzeleniu bomby nuklearnej w sam środek PS2 konsolka przewróciła się z pozycji pionowej w horyzontalną, co znacznie wspomogło działanie czytnika i udało się jej przeczytać płytkę z uLaunchElf'em . Save zaraz po 2 walce ze Sniper Wolf jest w załączniku (zrarowany plik zrzucony przez uLaunchElf'a). Ktokolwiek kto ma chwilę (dojście tam zajmuje 45 sekund) i ochotę, proszę, niech przejdzie dla mnie ten krótki odcinek (chaff granade do pokoju i 6m chodu :) ) i podeśle save zrobiony na samym początku (!!) CD2, byłbym BARDZO wdzięczny.

Dziękuję

Berion 15.06.2006 12:08

Cytat:

Napisany przez mastahpl
[...] Niestety nie wiem jak zdobyć ID mojego save'a (podejrzewam że wszystko stanie się jasne gdy save będzie już u mnie na hdd), czytałem poradnik i oto mój problem: [...]

ID to poprostu dokładna jego nazwa.

Cytat:

[...] Po odpaleniu konsoli w trybie DEV (trójkąt +1reset) i wciśnięciu select konsola pisze: "Install failed". Jeśli znajdziecie chwilkę czasu, przejrzyjcie ten plik ISO i ewentualnie zdiagnozujcie problem :). [...]
A co masz na memorce co chcesz odpalać z DEV1?

Cytat:

[...] VMODE = PAL/NTSC ) [...]
Zmień na PAL lub NTSC

Cytat:

[...] USBD.IRX (er... ściągnięty z eMule :) ) [...]
Nie jest potrzebny do wersji uLELFa nowszej niż 3.41r

Jak uruchomisz uLELFa z płyty. Przekopiuj go do katalogu mc0:\boot\ i teoretycznie będziesz mógł go odpalać z memorki. Teoretycznie, bo na moim Ripperze nie działa :/

uLELFem, wchodzisz na memorkę od PSXa i podglądasz jej zawartość. Tam masz napisane ID każdego save'a. Jest to coś w rodzaju: BxDATA_XXX.XXyyyyy.

mastahpl 15.06.2006 12:02

hmm

@szczuru

Próbowałem twojej metody, tej z diagnosis, nie zadziałało (po włożeniu do konsoli w trybie PSX 1cd wywala mi "Please insert a Playstation or Playstation 2 format disc.").

@Berion

Niestety nie wiem jak zdobyć ID mojego save'a (podejrzewam że wszystko stanie się jasne gdy save będzie już u mnie na hdd), czytałem poradnik i oto mój problem:

Zbudowałem plik ISO:
http://effect.ovh.org/elf.rar
Po odpaleniu konsoli w trybie DEV (trójkąt +1reset) i wciśnięciu select konsola pisze: "Install failed". Jeśli znajdziecie chwilkę czasu, przejrzyjcie ten plik ISO i ewentualnie zdiagnozujcie problem :).

Komponenty pliku ISO:
uLaunchELF_v3.61
LAUNCHELF.CNF (z katalogu wyżej wymienionej wersji uLaunchELF'a)
SYSTEM.CNF (mojej roboty, zawartość
BOOT2 = cdrom0:\BOOT.ELF;1
VER = 1.00
VMODE = PAL/NTSC )
USBD.IRX (er... ściągnięty z eMule :) )

Dziękuję pięknie.

Berion 15.06.2006 11:30

Cytat:

Napisany przez mastahpl
??

niestety instrukcję do mojej PS2 zostawiłem w mieszkaniu, teraz jestem w domu na wsi...

Trójkąt w browserze i wybierasz diagnostic, ale nie wiem czy to pomoże.

To najdalej w niedzielę wyślę Ci mojego save'a. Powinien 'pasować'. Jedyny mankament to taki, że będziesz mieć już stealth i bandane.

A co do save'a to poczytaj na głównej (kCDRi) stosowny tutorial. Osobiście zalecam Pendrive'a.

BTW: podaj mi ID swojego save'a.

@szczuru
Nie używam, więc nie wiem. To była moja luźna myśl.

mastahpl 15.06.2006 11:10

??

Cytat:

Napisany przez szczuru
2.Włączasz Tryb "Diagnostic"

??

niestety instrukcję do mojej PS2 zostawiłem w mieszkaniu, teraz jestem w domu na wsi...

szczuru 15.06.2006 11:01

Cytat:

Napisany przez mastahpl
(zakładając, że będzie kompatybilny...)

O to już się nie martw ;)

Cytat:

Napisany przez Berion
Nie gram w gry na PSX na PS2. Sam mam Rippera 2 i z tego co kojarzę to bootuje gry z PSX po dwóch resetach, być może dlatego nie chce 'zakręcić' CD2.

Ale on bootooje 1CD, 2x Resetami, dochodzi do końca 1 Płytki i Pisze "Please Insert CD2" i w tym Momencie wysuwa tacke i wkłada drugą płyte i ja zasuwa konsoli wtedy się NIE resetuje.

@mastahpl, Spróbuj odpalic 1CD w Trybie "Diagnosctic" (Info znajdzie w Instrukcji, ale rób tak:
1.2xReset Konsoli (Bez Płyty w Napędzie) żeby włączyć PSX Mode
2.Włączasz Tryb "Diagnostic"
3.Wchodzisz Do "Browser'a" i Wkładasz 1CD MGS'a i Zasuwasz Tacke (NIE RESETUJESZ KONSOLI).
4.Jak się wczyta to w menu wybierasz Płytke PSX'a.

mastahpl 15.06.2006 10:21

Zwyk***322;y Metal Gear Solid w wersji US NTSC. Je***380;eli jest jaka***347; prosta metoda (wykorzystuj***261;c np. pendrive) do szybkiego zgrywania save'***243;w z karty pami***281;ci PS1 w konsoli PS2, to zaraz mog***281; ci podes***322;a***263; m***243;j save (zak***322;adaj***261;c, ***380;e b***281;dzie kompatybilny...)

Berion 15.06.2006 10:17

A jaką masz wersję MGSa? "Zwykłą" czy VR Missions? niedługo będę grać w mojego Japana, więc mogę podesłać 'spreparowany' save (zapewne masz PAL lub NTSC US).

mastahpl 15.06.2006 10:15

Dzi***281;kuj***281; za szybk***261; odpowied***378; Desden.

Sprawdzi***322;em obraz ECCRegen'em w wersji 1.41, nie znajduje ***380;adnych b***322;***281;d***243;w.

Czy znasz mo***380;e jakie***347; inne popularne strony z save'ami do gier ni***380; gamefaqs.com? Osobi***347;cie znalaz***322;em jeszcze kilka z save'ami do MGS, ale tylko takie w stylu 'new game + all weapons' etc., nic co tyczy***322;oby si***281; mojego problemu...

Berion 15.06.2006 09:41

@mastahpl
Nie gram w gry na PSX na PS2. Sam mam Rippera 2 i z tego co kojarzę to bootuje gry z PSX po dwóch resetach, być może dlatego nie chce 'zakręcić' CD2.

Jedyna rada to save na początku drugiej płyty.

Niestety na gamefaqs takiego się nie dopatrzyłem. :(

@desden
Co ty piłeś? ^_^

Desden 15.06.2006 01:14

Ano jesli tak jest jak piszesz:
konczysz CD1 gra prosi o CD2 ty wk***322;adasz CD2 i nie dzia***322;a, to mozesz uzyc winylowej plytki :d - joke
Ja t***261; gre przechodzi***322;em kilka lat temu, wiec twoj przypadek jest dziwny bardzo,ale jest pewne rozwi***261;zanie:
1.Zr***243;b kopie CD2 raz jeszcze na jakims extra nosniku i koniecznie przeskanuj plyte w poszukiwaniu b***322;ednych sektor***243;w, jesli takie wyst***261;pi***261; naprawisz sw***243;j "obraz"-ISO w programie ECCRegen i wypalisz. Opis jest >tutaj<
2.Mie***263; sejwa z pocz***261;tku z CD2 i grac dalej, sk***261;d go wzi***261;***347;***263;? od kolegi, z gamefaq.com itp. jak wgrac? jest poradnik na naszym serwisie konsolowym -
http://konsole.cdrinfo.pl/
3. Odradzam zastosowanie tego chyba, ze desperacja nieudanych pr***243;b mocno cie zdeterminuje...
Musisz poprostu wy***322;***261;czy***263; chipa...i sie pobawi***263; w swapowanie za pomoca trigger disca przy uzyciu "metody odpalania kopii psx'a na swapie"..tez opis znajdziesz na naszym serwisie -ale musisz wczesniej miec tego triggera - google w d***322;o***324; ;)

Takze odradzam szczegolnie uzywanie metody 3, zw***322;aszcza ze mozesz uzyc do podmiany "winyla" - oryginalnej plytki mgs-CD2, albo zastosowac sie do metod 1 i 2 ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:10.