Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Kompilator (https://forum.cdrinfo.pl/f5/kompilator-66186/)

Banana Coctail 30.06.2006 01:51

@Predi tak jak ksiazki o nagrywaniu plyt lub fotografii cyfrowej - wstep to ogromne lanie wody a reszta to malo przydatne i konkretne porady.

MQs 30.06.2006 01:29

Poprostu uwielbiam te "ameryka***324;skie" ksi***261;***380;ki, gdzie ca***322;***261; stron***281; potrafi zajmowa***263; screen z samym przyciskiem "Dalej>"

Predi 30.06.2006 00:30

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail
@pawelblu wiecej stron ma ksiazka - wydaje sie powazniejsza lektura :P

przykladem moze tu byc ksiazka Heliona z serii Ksiega Eksperta "Linux" ktorej (nie)szczesliwym posiadaczem mam zaszczyt byc...
w 1000 stronicowej ksiedze trudno cokolwiek kokretnego znalezc....
przez pierwsze ok. 30 stron pisza o instalacji linuxa.... co kilka stron pojawia sie naglowek majacy zwiazek z tworzeniem i podzialem partycji, tak jakby sie autorowi cos ciagle przypominalo (z 4, 5 razy pisza o partycjach, poprzepatane instalacja samego systemu)
dalej nie wiem jak jest, bo tylko przejrzalem...

kraluk 29.06.2006 16:23

Wi***281;c zam***243;wi***322;em Symfoni***281; C++ w zestawie z Pasj***261; C++. Gdy ksi***261;***380;ki dojd***261; i troch***281; si***281; z nimi zapoznam, napewno opisz***281; na forum swoje "doznania". :)

Banana Coctail 27.06.2006 23:49

@pawelblu wiecej stron ma ksiazka - wydaje sie powazniejsza lektura :P

pawelblu 26.06.2006 00:08

Cytat:

Napisany przez Predi
ps. ta druga widze z Heliona... ja do tego wydawnicta mam osobisty uraz, wg mnie pisza trudne ksiazki

Dla mnie za duzo wodolejstwa.

Predi 25.06.2006 23:27

tej drugiej pozycji nie znam, Symfonia jest na tyle dobra, ze nie musze....
z tym Basiciem to sciema, ja zaczynalem nauke C++ kiedy umialem wlaczac programy przez start->programy i zaczynalem po dysku grzebac.....

ps. ta druga widze z Heliona... ja do tego wydawnicta mam osobisty uraz, wg mnie pisza trudne ksiazki, czego przeciwnictwem jest Grebosz, ktory pisze "jak do *****a" i ktorego ksiazke kazdy pojmie

kraluk 25.06.2006 23:22

Wracaj***261;c do nauki C++. Przegl***261;da***322;em ostatnio troch***281; pozycji przeznaczonych do tego celu i na "placu boju" pozosta***322;y Symfonia C++ Gr***281;bosza i Szko***322;a Programowania. J***281;zyk C++.
O pierwszym wydawnictwie jest du***380;o wi***281;cej informacji od czytelnik***243;w w por***243;wnaniu z drugim, ale martwi mnie jedna rzecz: ot***243;***380; w Symfonii podobno, aby porz***261;dnie j***261; zrozumie***263; trzeba zna***263; Basica. A ja mam zamiar nauczy***263; si***281; C++ od podstaw (***380;adnego innego j***281;zyka programowania nie znam - no mo***380;e opr***243;cz HTMLa i PHP, kt***243;rego s***322;abo znam, ale to zupe***322;nie inna bajka).

Wi***281;c kt***243;r***261; z tych ksi***261;***380;ek poleciliby***347;cie? A mo***380;e znacie jakie***347; lepsze sposoby, metody nauki programowania, kt***243;re sprawdzili***347;cie na sobie?
Za wszelkie odpowiedzi WIELKIE dzi***281;ki z g***243;ry.

Eliasz 22.06.2006 10:31

Cytat:

Napisany przez pawelblu
W Javie to jest jeszcze powiedzmy srednio zrobione (tzn ja tez korzystam z www + eclipse), ale niewykluczone ze ktores srodowisko javy ma to wszystko wbudowane.

Natomiast fajnie jest to zrobione w C#, bo w VS wszystko jest od razu pod reka.

Ja do javy uzywam w miare prostego i szybko uruchamiajacego sie JCreatora. Moze male mozliwosci, ale narazie wystarcza.
Mam tez NetBeansa 5 - to to juz jeden z konkretniejszych kombajnow :) zainstalowalem gdy bawilem sie z progsami pod komorke. Wszystko fajnie, tylko gdyby sie jeszcze szybciej uruchamial :/

A w C# to narazie skompilowalem "Hello world" hahaha no moze troche wiecej :) ale narazie nie ruszam tego -moze przez wakacje

pawelblu 22.06.2006 09:17

Cytat:

Napisany przez Eliasz
sorry, oczywiscie tak mialo byc, chodzilo o warningi. Przypomniala mi sie mina wykladowcy jak to napisal kawalek kodu na wykladzie. Kompiluje, a tu walek :) efekt calkiem inny niz zamierzony ^_^ a koles jest w najnowszych standardach obcykany :)

No i wlasnie taka jest JAVA. Pelna dokumentacja na www, mozna przejrzec co dziedziczy z czego, jakie jest uzycie itd. itp.
===update===
znalazlem linka :)http://java.sun.com/j2se/1.5.0/docs/api/index.html

W Javie to jest jeszcze powiedzmy srednio zrobione (tzn ja tez korzystam z www + eclipse), ale niewykluczone ze ktores srodowisko javy ma to wszystko wbudowane.

Natomiast fajnie jest to zrobione w C#, bo w VS wszystko jest od razu pod reka.

Eliasz 21.06.2006 23:47

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Jak wywala errory to sie nie kompiluje, jak wywala warningi to sie kompiluje.

A standardy ze znanych mi z uzycia sa 2: albo brak standardow, albo zestaw standardowych standardow :) (juz nie pamietam jaka to jest opcja kompilatora gcc), ktora polega m.in. na tym ze deklaracje sa tylko na poczatku blokow i jeszcze kilka smiesznych zasad.

sorry, oczywiscie tak mialo byc, chodzilo o warningi. Przypomniala mi sie mina wykladowcy jak to napisal kawalek kodu na wykladzie. Kompiluje, a tu walek :) efekt calkiem inny niz zamierzony ^_^ a koles jest w najnowszych standardach obcykany :)

Cytat:

Napisany przez pawelblu
[...]
Ja mam osobiscie wrazenie, ze obecnie dobre programowanie coraz bardziej sie ogranicza do obeznania z bibliotekami, a nie do znajomosci jezyka i algorytmicznych trickow.

No i wlasnie taka jest JAVA. Pelna dokumentacja na www, mozna przejrzec co dziedziczy z czego, jakie jest uzycie itd. itp.
===update===
znalazlem linka :)http://java.sun.com/j2se/1.5.0/docs/api/index.html

pawelblu 21.06.2006 22:54

Cytat:

Napisany przez Eliasz
Z roznic miedzy gcc a borlandem mozna jeszcze dodac zachowanie sie wzgledem standardow np. w jednym cos sie kompiluje pomimo ze standard mowi ze sie nie powinno (ewentualnie wywala tylko jakies errory i sie kompiluje) a w drugim sie nie kompiluje, i odwrotnie -zreszta to zalezy od wersji kompilatora.

Jak wywala errory to sie nie kompiluje, jak wywala warningi to sie kompiluje.

A standardy ze znanych mi z uzycia sa 2: albo brak standardow, albo zestaw standardowych standardow :) (juz nie pamietam jaka to jest opcja kompilatora gcc), ktora polega m.in. na tym ze deklaracje sa tylko na poczatku blokow i jeszcze kilka smiesznych zasad.

Cytat:

Napisany przez Eliasz
Wszyscy chwala te ksiazke :) o ile dobrze pamietam to chyba napisana przez Eckela :) I wersja oryginalna (angielska) jest podobo lepsza od tlumaczenia. Przyznam sie ze nie mialem okazji przyjrzec sie dokladniej zadnej z wersji tej ksiazki.

Ja slyszalem ze to wygladalo tak. Gosc napisal Thinking in C, potem przeprawil kod i opisy i wydal Thinking in C++, potem przeprawil kilka przykladow i wyszlo Thinking in Java itd.
Ja mam osobiscie wrazenie, ze obecnie dobre programowanie coraz bardziej sie ogranicza do obeznania z bibliotekami, a nie do znajomosci jezyka i algorytmicznych trickow.

Eliasz 21.06.2006 21:24

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Chcialbym sie dowiedziec jak mierzy sie wygode obslugi kompilatora, bo mierzenie 'lepszosci' jakos jestem sobie w stanie wyobrazic (optymalizacje?).

Z moich dotychczasowych doswiadczen wynika ze obsluga KOMPILATORA polega na wywolaniu programu z odpowiednimi argumentami.
[...]

No wlasnie, troche zeszlismy z kompilatorow na srodowisko programistyczne. :taktak: a tu mialo byc o kompilatorach.

A wiec wracajac do tematu :) do celow ze tak powiem rekreacyjnych -czyli niewielkie programiki, to chyba nie robi roznicy pod czym kompilujemy i szczerze mowiac ja bym sie tym nawet nie interesowal || skoro mam jakies srodowiska programistyczne, do tego jest podpiety automatycznie kompilator i na dodatek wszystko dziala, wciskam tylko F9 i mam skompilowane i uruchomione:)

Inna sytuacje jest gdy juz wiemy czego chcemy, i piszemy cos wiekszego :) wtedy tak jak juz napisales kompilujemy z wiersza polecen i dopisujemy interesujace nas argumenty.

Z roznic miedzy gcc a borlandem mozna jeszcze dodac zachowanie sie wzgledem standardow np. w jednym cos sie kompiluje pomimo ze standard mowi ze sie nie powinno (ewentualnie wywala tylko jakies errory i sie kompiluje) a w drugim sie nie kompiluje, i odwrotnie -zreszta to zalezy od wersji kompilatora.

Cytat:

Napisany przez @ndy
Jako książkę polecam Thinking In C++. Kosztuje ok 70zł.

Wszyscy chwala te ksiazke :) o ile dobrze pamietam to chyba napisana przez Eckela :) I wersja oryginalna (angielska) jest podobo lepsza od tlumaczenia. Przyznam sie ze nie mialem okazji przyjrzec sie dokladniej zadnej z wersji tej ksiazki.

A z polskich to chyba Symfonia c++ - Grębosza. Przegladalem ja jako material pomocniczy :) nie czytalem wszystkich 3 tomow.
Dla poczatkujacych to chyba nawet ksiazka, chociaz tez sa pewne "myki" i nie do konca wyjasnione tak jak to powinno byc. Dostepna w necie :D + przyklady z ksiazki sa przepisane do osobnych plikow cpp

Cytat:

Napisany przez Predi
[...] w pamieci utkwil mi taki przyklad:
mialem wersje A deva, chcialem skompilowac jakis prosty programik [..]

Mialem podobnbe sytuacje, chcialem skompilowac kod od kolegi ktory siedzial obok na kompie, ta sama wrersja deva i... wałek :) czasami pomagalo calkowite zamkniecie deva i wlaczenie jeszcze raz.

Kolejny wal z ktorym mialem problem (podczas robienia zadan z opss.safo.biz :) -moze ktos jeszcze robil?) to liczby long long. Dev traktuje je jako zwykle long'i , zeby miec long longa trzeba bylo to jakos specjalnie zapisac. Zreszta bardziej to moze wina kompilatora dolczonego do deva(?).

A moja wersja dev'a to 4.9.9.2 :)

kraluk 21.06.2006 13:37

Cytat:

Napisany przez kubislaw
A ktoś wie na czym polega rekompilacja?Bo nie moge tego pojąc.

Proszę ;)
http://helionica.pl/index.php/Rekompilacja

andy 21.06.2006 13:13

Jako ksi***261;***380;k***281; polecam Thinking In C++. Kosztuje ok 70z***322;.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:13.