![]() |
Problem Z Połączeniem Internetowym
Wczoraj ujawniłem na swoim kompie ( system XP NOME ), że gdy wyłączę internet, to już go nie mogę odpalić. Po kliknięciu na ikonę dotyczącą połączenia internetowego pokazuje się komunikat, że wyszukiwane jest IP, a po jakimś czasie pojawia się komunikat, iż połączenie jest aktywne. Pomimo tego nie mam internetu ponieważ jak zauważyłem system zmienia moje IP na jakieś swoje awaryjne zaczynające się 169............... . Nadmieniam, że jestem połączony modemem do sieci kablowej - osiedlowej gdzie jak wynika z instrukcji operatora wszystko powinienem mieć ustawione na wyszukiwanie automatyczne - zastosowałem wszystkie polecenia i nic.
Aby mieć dostęp do internetu muszę obecnie instalować obraz systemu, który zrobiłem przy użyciu GOHST-a. Zaraz po odpaleniu systemu ( po zainstalowaniu obrazu ) internet działa lecz gdy go wyłączę, to jw. Nadmieniam, że nie mam możliwości naprawienia połączenia internetowego - gdy próbuję to zrobić wykorzystując komendę systemową, to naprawa zacina się na "odświeżaniu IP" po czym otrzymuję komunikat, że na tym naprawa utknęła. BARDZO PROSZĘ O POMOC - PODPOWIEDŹ !!! Mój operator też na chwilę obecną jest zakręcony. |
Mozliwe ze ktos sie pod ciebie podpiol jesli twoja siec jest typu DHCP czyli przydziela adresy IP wedlug adresow MAC karty sieciowej czy tez modemu i czy masz zainstalowany service pack 2 ?
Mozliwe tez ze masz jakiegos syfa w kompie |
Witaj,
Jakie znowu "automatyczne"? Też takie mam, tylko hub za moją kanapą leży :). Piszesz: - konfiguracja ręczna - dhcp - off - netbios - off (koniecznie, bo Cię w trzy dni osiedle okradnie i dysk Ci sformatuje) potem: IP {Twoje przydzielone} Subnet: 255.255.255.0 Brama domyślna: 192.168.1.1 (zwykle w sieciach kablowych, ale sprawdź z Umową) Ot i wszystko. Pozdrawiam |
Cytat:
SP2 nic do tego nie ma, poza szpiclem on-line w nim zawartym. Odradzam ten śmieć. "Po MACu" to w latach 90-tych przydzielali admini. Obecnie dyskieteczka i minutka i masz nowy MAC. Nie wiem czy jest jeszcze (może przed laty stawiana i biedna) konfigurowana "na MAC" w dobie FLASHy. Spotykane jest za to (głównie Mazowsze) coraz częściej kodowanie 128-bit sygnału na linii użytkownik-dostawwca, bo notorycznie robili odboczki i kradli. Trudno jest zabezpieczyć kabel na klatce schodowej. Kodowanie obsługuje sprzęt, bez potrzeby naszej ingerencji. Pozdrawiam |
mam serwis packa 2.
Nie wiem Gomez za bardzo o czym ty m***243;wisz - wed***322;ug admina ja mam mie***263; ustawienia auto. Ja si***281; na tym za bardzo nie znam i nadal nie wiem co konkretnie zmieni***263; w ustawieniach. Pomimo to dzi***281;ki. |
to link do strony mojej telewizji kablowej: http://www.ltv.pl/
tam w***322;a***347;nie podaj***261; konfiguracj***281; ***322;***261;cza. |
Cytat:
Zaś w Konfiguracji połączenia wpisz na twardo te dane, które masz w Umowie (musisz ją mieć). Po kolei: IP (NAT) 192.168.xxx.xxx Subnet (Maska Podsieci): 255.255.255.0 Brama Domyślna: z formularza umowy - podałem najczęstszą wyżej Zamknij Połączenia Sieciowe, powinien się pojawić "dymek" "Połączenie (nazwa karty) ustanowione" na chwilkę. Potem już przy każdym starcie sieć będzie "wstawała" sama. Musisz jedynie dalej się poduczyć: firewall (ICF to śmieć), itd. Dojdziesz pewnie i do tego czym jest SP2 :) Powolutku.. Najpierw skonfiguruj łącze. Pozdrawiam |
http://www.ltv.pl/mac.html
Nie sugeruj się "przepisem" dla ME - to jest inna epoka. Faktycznie, możesz mieć "po MACu" - to jakaś stara sieć :( Ale gdyby nawet - musi na "twardych" adresach pójść, tylko wpisz je bez błędu, cyfry, kropki itd. Bardzo uważnie. Autokonfiguracja, czasem preferowana, to najlepsza recepta na problemy. Poproś, jeśli nie masz o stałe dane Twego łącza - obowiązkiem każdego providera jest Ci je dostarczyć. Tu "tajemnic" być nie może. Edit: Jest faktem że może zakładajacy już adresów sami nie pamiętają w gąszczu puszek po klatkach i piwnicach. Niech sobie przypomną (lapek plus programiki), a nie zwalają czarną robotę na Ciebie. Przypomina mi to tepsę :(. Pozdrawiam |
dzi***281;ki Gomez - spr***243;buj***281;.
|
jeszcze jedno:
czasami przy dhcp zdazaja sie problemy ze nie moze pobrac dobrego adresu. Wtedy musisz wudac komend z okna ms-dos Recznie odnawiasz adres IP: ipconfig /renew potem sama ipconfig sprawdzisz czy pobral wlasciwy |
Aha, zapomniałem o DNS - to może być powód - jeśli masz także zewnętrzy adres (a chyba masz, czytam o tym kablu teraz) szuka Twojej nazwy. WINSy zostaw puste a w serwery DNS (dwa) wpisz to co masz w umowie, lub np. - powinny zadziałać, free:
---------- 194.204.159.1 194.204.152.34 ---------- albo (jako pierwszy) 80.50.50.50 ---------- Ja za NATem jestem, DNS ma u mnie znaczenie tylko przy szukaniu "na zewnątrz". U Ciebie może być inaczej. Pozdrawiam |
Sieci DHCP istnieja bo u mnie w katowicach nie jedna siec z tego kozysta i nie tylko w katowicach np w dobrowie gorniczej tez nazw nie bede wymienial, pytalem o SP2 bo w SP1 byl problem z zawieszajacym sie odnawianiem adresu IP
P.S. co do umowy to kolega monmar1 wcale nie musi miec podanej konfiguracji sieci w umowie czy gdziekolwiek indziej jesli admin ustawil automatyczne pobieranie adresu IP Niech admin ci zresetuje lacze, a najlepiej niech zalorzy nowy IP wew. i sprawdz czy nie masz jakis smieci na kompie |
Cytat:
Myślisz, że bawiliby się (koszty) w kablu z DHCP? Przyjałem, że nie, na ich stronie nic nie znalazłem, zresztą wogóle są jacyś niezwykle oszczędni w informowaniu :( Ale może i jest adres zewnętrzny. Wtedy masz zupełna rację. Ja stawiam na błąd we wpisie albo na problemy z DNS (np. przereklamowany Energis - stale padający). Przy okazji wrzucam aktywne serwery DNS które znam (może się komuś przydadzą): ------------------------ 80.50.50.10 ns-pl.tpnet.pl 80.50.50.50 ns.tpnet.pl 80.50.50.100 ns1.tpnet.pl 80.50.50.200 ns3.tpnet.pl 194.204.159.1 dns.tpsa.pl 194.204.152.34 dns2.tpsa.pl 212.191.132.126 dns4.tpsa.pl 193.59.201.29 szeloba.nask.waw.pl 212.51.192.5 oberek.man.lodz.pl 217.11.129.8 rokita.zigzag.pl 217.11.129.11 dnsmain.zigzag.pl 213.173.209.70 ns1.tele2.pl 217.98.63.164 dns.wanadoo.pl 213.218.113.81 cns2.energis.pl ------------------ Pozdrawiam |
Ta sieć podobnie zresztą jak i moja działa na zasadzie automatycznego pobierania ip, no chyba że wykupiłeś dodatkowo stały adres ip.
Sprawdź we właściwościach połączenia/protokół internetowy(TCP/IP)/właściwości czy masz ustawione, jeżeli nie to zaznacz: - uzyskaj adres ip na automatycznie - uzyskaj adres serwera dns na utomatycznie - automatyczny adres prywatny :) Edit: Przed sprawdzenie odłącz na chwilę modem od sieci!!! |
Cytat:
Mam spory wpływ na konfigurację sieci z której sam obecnie korzystam i poza "ucięciem natki", ale też na rzecz sztywnego przypisania zewnętrznego IP nie pakowałbym się w inne technologie.. Pozdrawiam |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:16. |