Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Problem Z Połączeniem Internetowym (https://forum.cdrinfo.pl/f5/problem-polaczeniem-internetowym-66196/)

monmar1 20.06.2006 23:05

Problem Z Połączeniem Internetowym

Wczoraj ujawniłem na swoim kompie ( system XP NOME ), że gdy wyłączę internet, to już go nie mogę odpalić. Po kliknięciu na ikonę dotyczącą połączenia internetowego pokazuje się komunikat, że wyszukiwane jest IP, a po jakimś czasie pojawia się komunikat, iż połączenie jest aktywne. Pomimo tego nie mam internetu ponieważ jak zauważyłem system zmienia moje IP na jakieś swoje awaryjne zaczynające się 169............... . Nadmieniam, że jestem połączony modemem do sieci kablowej - osiedlowej gdzie jak wynika z instrukcji operatora wszystko powinienem mieć ustawione na wyszukiwanie automatyczne - zastosowałem wszystkie polecenia i nic.
Aby mieć dostęp do internetu muszę obecnie instalować obraz systemu, który zrobiłem przy użyciu GOHST-a. Zaraz po odpaleniu systemu ( po zainstalowaniu obrazu ) internet działa lecz gdy go wyłączę, to jw.
Nadmieniam, że nie mam możliwości naprawienia połączenia internetowego - gdy próbuję to zrobić wykorzystując komendę systemową, to naprawa zacina się na "odświeżaniu IP" po czym otrzymuję komunikat, że na tym naprawa utknęła.

BARDZO PROSZĘ O POMOC - PODPOWIEDŹ !!!

Mój operator też na chwilę obecną jest zakręcony.

Bródka 20.06.2006 23:42

Mozliwe ze ktos sie pod ciebie podpiol jesli twoja siec jest typu DHCP czyli przydziela adresy IP wedlug adresow MAC karty sieciowej czy tez modemu i czy masz zainstalowany service pack 2 ?
Mozliwe tez ze masz jakiegos syfa w kompie

Gomez47 20.06.2006 23:47

Witaj,

Jakie znowu "automatyczne"? Też takie mam, tylko hub za moją kanapą leży :). Piszesz:

- konfiguracja ręczna
- dhcp - off
- netbios - off (koniecznie, bo Cię w trzy dni osiedle okradnie i dysk Ci sformatuje)

potem:
IP {Twoje przydzielone}
Subnet: 255.255.255.0
Brama domyślna: 192.168.1.1 (zwykle w sieciach kablowych, ale sprawdź z Umową)

Ot i wszystko.

Pozdrawiam

Gomez47 21.06.2006 00:01

Cytat:

Napisany przez Bródka
Mozliwe ze ktos sie pod ciebie podpiol jesli twoja siec jest typu DHCP czyli przydziela adresy IP wedlug adresow MAC karty sieciowej czy tez modemu i czy masz zainstalowany service pack 2 ?
Mozliwe tez ze masz jakiegos syfa w kompie

Witaj,
SP2 nic do tego nie ma, poza szpiclem on-line w nim zawartym. Odradzam ten śmieć. "Po MACu" to w latach 90-tych przydzielali admini. Obecnie dyskieteczka i minutka i masz nowy MAC. Nie wiem czy jest jeszcze (może przed laty stawiana i biedna) konfigurowana "na MAC" w dobie FLASHy.
Spotykane jest za to (głównie Mazowsze) coraz częściej kodowanie 128-bit sygnału na linii użytkownik-dostawwca, bo notorycznie robili odboczki i kradli. Trudno jest zabezpieczyć kabel na klatce schodowej. Kodowanie obsługuje sprzęt, bez potrzeby naszej ingerencji.

Pozdrawiam

monmar1 21.06.2006 00:01

mam serwis packa 2.
Nie wiem Gomez za bardzo o czym ty m***243;wisz - wed***322;ug admina ja mam mie***263; ustawienia auto. Ja si***281; na tym za bardzo nie znam i nadal nie wiem co konkretnie zmieni***263; w ustawieniach.
Pomimo to dzi***281;ki.

monmar1 21.06.2006 00:04

to link do strony mojej telewizji kablowej: http://www.ltv.pl/
tam w***322;a***347;nie podaj***261; konfiguracj***281; ***322;***261;cza.

Gomez47 21.06.2006 00:10

Cytat:

Napisany przez monmar1
mam serwis packa 2.
Nie wiem Gomez za bardzo o czym ty mówisz - według admina ja mam mieć ustawienia auto. Ja się na tym za bardzo nie znam i nadal nie wiem co konkretnie zmienić w ustawieniach.
Pomimo to dzięki.

Piszę krótko: olej poradę admina. Otwórz konfigurację połączenia - we Właściwościach karty nic nie ruszaj, masz sieciówkę, poza sprawdzeniem czy masz aktywną opcję "100MBps", bo "10MBps' zrywa właśnie często pomimo że pozornie jest OK. Sunm kontrolnych, buforów itd. nie ruszaj.
Zaś w Konfiguracji połączenia wpisz na twardo te dane, które masz w Umowie (musisz ją mieć). Po kolei:
IP (NAT) 192.168.xxx.xxx
Subnet (Maska Podsieci): 255.255.255.0
Brama Domyślna: z formularza umowy - podałem najczęstszą wyżej
Zamknij Połączenia Sieciowe, powinien się pojawić "dymek" "Połączenie (nazwa karty) ustanowione" na chwilkę.
Potem już przy każdym starcie sieć będzie "wstawała" sama.
Musisz jedynie dalej się poduczyć: firewall (ICF to śmieć), itd.
Dojdziesz pewnie i do tego czym jest SP2 :)
Powolutku..
Najpierw skonfiguruj łącze.

Pozdrawiam

Gomez47 21.06.2006 00:20

http://www.ltv.pl/mac.html

Nie sugeruj się "przepisem" dla ME - to jest inna epoka. Faktycznie, możesz mieć "po MACu" - to jakaś stara sieć :(
Ale gdyby nawet - musi na "twardych" adresach pójść, tylko wpisz je bez błędu, cyfry, kropki itd. Bardzo uważnie.
Autokonfiguracja, czasem preferowana, to najlepsza recepta na problemy. Poproś, jeśli nie masz o stałe dane Twego łącza - obowiązkiem każdego providera jest Ci je dostarczyć. Tu "tajemnic" być nie może.
Edit: Jest faktem że może zakładajacy już adresów sami nie pamiętają w gąszczu puszek po klatkach i piwnicach. Niech sobie przypomną (lapek plus programiki), a nie zwalają czarną robotę na Ciebie. Przypomina mi to tepsę :(.

Pozdrawiam

monmar1 21.06.2006 00:23

dzi***281;ki Gomez - spr***243;buj***281;.

prometeusz 21.06.2006 00:26

jeszcze jedno:
czasami przy dhcp zdazaja sie problemy ze nie moze pobrac dobrego adresu.
Wtedy musisz wudac komend z okna ms-dos
Recznie odnawiasz adres IP:

ipconfig /renew
potem sama
ipconfig sprawdzisz czy pobral wlasciwy

Gomez47 21.06.2006 00:36

Aha, zapomniałem o DNS - to może być powód - jeśli masz także zewnętrzy adres (a chyba masz, czytam o tym kablu teraz) szuka Twojej nazwy. WINSy zostaw puste a w serwery DNS (dwa) wpisz to co masz w umowie, lub np. - powinny zadziałać, free:
----------
194.204.159.1
194.204.152.34
----------
albo (jako pierwszy)
80.50.50.50
----------
Ja za NATem jestem, DNS ma u mnie znaczenie tylko przy szukaniu "na zewnątrz". U Ciebie może być inaczej.

Pozdrawiam

Bródka 21.06.2006 00:51

Sieci DHCP istnieja bo u mnie w katowicach nie jedna siec z tego kozysta i nie tylko w katowicach np w dobrowie gorniczej tez nazw nie bede wymienial, pytalem o SP2 bo w SP1 byl problem z zawieszajacym sie odnawianiem adresu IP

P.S. co do umowy to kolega monmar1 wcale nie musi miec podanej konfiguracji sieci w umowie czy gdziekolwiek indziej jesli admin ustawil automatyczne pobieranie adresu IP

Niech admin ci zresetuje lacze, a najlepiej niech zalorzy nowy IP wew. i sprawdz czy nie masz jakis smieci na kompie

Gomez47 21.06.2006 00:52

Cytat:

Napisany przez prometeusz
jeszcze jedno:
czasami przy dhcp zdazaja sie problemy ze nie moze pobrac dobrego adresu.

Cześć,

Myślisz, że bawiliby się (koszty) w kablu z DHCP? Przyjałem, że nie, na ich stronie nic nie znalazłem, zresztą wogóle są jacyś niezwykle oszczędni w informowaniu :(
Ale może i jest adres zewnętrzny. Wtedy masz zupełna rację.
Ja stawiam na błąd we wpisie albo na problemy z DNS (np. przereklamowany Energis - stale padający). Przy okazji wrzucam aktywne serwery DNS które znam (może się komuś przydadzą):
------------------------
80.50.50.10 ns-pl.tpnet.pl
80.50.50.50 ns.tpnet.pl
80.50.50.100 ns1.tpnet.pl
80.50.50.200 ns3.tpnet.pl
194.204.159.1 dns.tpsa.pl
194.204.152.34 dns2.tpsa.pl
212.191.132.126 dns4.tpsa.pl
193.59.201.29 szeloba.nask.waw.pl
212.51.192.5 oberek.man.lodz.pl
217.11.129.8 rokita.zigzag.pl
217.11.129.11 dnsmain.zigzag.pl
213.173.209.70 ns1.tele2.pl
217.98.63.164 dns.wanadoo.pl
213.218.113.81 cns2.energis.pl
------------------
Pozdrawiam

georg 21.06.2006 01:36

Ta sieć podobnie zresztą jak i moja działa na zasadzie automatycznego pobierania ip, no chyba że wykupiłeś dodatkowo stały adres ip.
Sprawdź we właściwościach połączenia/protokół internetowy(TCP/IP)/właściwości czy masz ustawione, jeżeli nie to zaznacz:
- uzyskaj adres ip na automatycznie
- uzyskaj adres serwera dns na utomatycznie
- automatyczny adres prywatny :)

Edit: Przed sprawdzenie odłącz na chwilę modem od sieci!!!

Gomez47 21.06.2006 01:47

Cytat:

Napisany przez georg
Ta sieć podobnie zresztą jak i moja działa na zasadzie automatycznego pobierania ip

Jeśli tak, to Przepraszam :(. Gdzie byłeś, gdy Cię tu nie było? :). Chciałem szybko pomóc. Moim zdaniem, tak na marginesie, sposoby konfiguracji j.w. są nie tylko niewygodne, ale i niebezpieczne. Zauważ jak proste jest np. "mojego" łącza pod Linuksem Live - (eth0) wpisuję a reszta sama "wyskakuje", i jak niewiele "wychodzi" na zewnątrz...
Mam spory wpływ na konfigurację sieci z której sam obecnie korzystam i poza "ucięciem natki", ale też na rzecz sztywnego przypisania zewnętrznego IP nie pakowałbym się w inne technologie..

Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:16.