![]() |
Przeglądasz strony używając IE? Strzeż się Ctrl+C!
Używanie kombinacji klawiszy Ctrl+C do kopiowania określonych treści może być wyjątkowo niebezpieczne podczas surfowania w internecie gdy używa się przeglądarki Microsoftu.
Łatwo można się o tym przekonać, wykonując następujące czynności (w IE): 1. Zaznacz dowolny tekst i naciśnij Ctrl+C (można skorzystać także z opcji "Copy/Kopiuj" menu Edycja lub menu kontekstowego). 2. Kliknij na stronę www.friendlycanadian.com by zobaczyć co skopiowałeś/aś W ten sposób zadziwiająco łatwo jest wykraść istotne dane z naszego komputera. Wystarczy do tego jedna linijka kodu napisanego przy użyciu JavaScript i ASP (bądź PHP i CGI). Przedstawia się on tak: var content = clipboardData.getData("Text"); Jak zatem się przed tym uchronić? Oto, co należy zrobić: 1. W Internet Explorerze wejdź w Narzędzia -> Opcje internetowe -> Zabezpieczenia 2. Wybierz opcję Poziom niestandardowy i odznacz pozycję ***8222;Zezwól na operację wklejania przez skrypt***8221;. jak dla mnie to kpina w żywe oczy. ciekawe, co teraz powiedzą zatwardziali fani IE :D ps. w Operze 9 nie ma tego problemu :spoko: źródło |
a gdzie na tej stronie mam zobaczyć ten tekst, który skopiowałem ctrl+c bo jakoś nie widzę. :| IE mam ze wszystkimi aktualizacjami więc nie działa? :(
a może muszę go tam wkleić :idea: ^_^ |
hehe ja tez nic nie widze :)
|
no wlasnie, a moze mieliscmy linki sponsorowane poogladac:>
|
eee nie chce mi sie sprawdzac tego teraz pod IE, ale juz to kiedys widzialem i wtedy dzialalo, nie wiem jak teraz. Pozniej zrobie updata:)
|
Cytat:
:jezyk: |
Cytat:
No chyba, bo ja jakoś też nic nie widzę |
a u mnie jednak dziala :)
chociaz dopiero przy drugiej probie :) za pierwszym razem nie dzialalo http://img206.imageshack.us/img206/1...iala0mf.th.jpg |
Ja wykona***322;am kilka pr***243;b i nic, zatem IE chyba nie taki straszny a ja moge czu***263; si***281; w miar***281; bezpiecznie :P
|
wchodzi***322;em kilka razy wczesniej i teraz i nic.
mam w***322;***261;czone automatyczne aktualizacje i jaka***347; tam ***322;ata do ie niedawno si***281; pobra***322;a. |
Jest tylko drobny problem - nawet gdyby dzia***322;a***322;o (u mnie te***380; nie dzia***322;a), to nie pozwala to wykra***347;***263; danych. To tylko je wy***347;wietla na kompie, na kt***243;rym jest skrypt uruchamiany - dane nie s***261; wysy***322;ane poza kompa.
|
hmmmm ale co nam do tego :P
pokazcie mi IE usera, dawno nie widzialem :D |
Cytat:
|
Kiedy***347; ju***380; by***322;o co***347; podobnego. Linku nie pami***281;tam.
|
Cytat:
Nie ma wiec sie czego bac. @Predi - poprzegladaj temat "jak wyglada teraz wasz pulpit?" to i kilku IEuserow znajdziesz :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:38. |