![]() |
@max
widać że fan MGS-a:P a ja sie jeszcze spytam wie ktoś jak to jest z partycjami na dysku sata/sataII ?? czy robimy je dalej fdisk-iem ?? i czy jezeli posiadam win xp SP2 to czy wciąż musze podczas instalacji wkładać dyskietkie ze sterami ?? |
Ja podzielilem :
HDD1 - niedzielony, NTFS - SYSTEM + SWAP, 40 GB HDD2 - Partycja 1 - DANE, 53 GB ( w tym zainstalowane gry pospolite ) Partycja 2 - FILMY, 53 GB ( wiadomo ) Partycja 3 - MGS, 53 GB (wszystko co zwiazane z Metal Gear Solid - obrazy wersji na konsole stacjonarne i przenosne, zainstalowane wersje na PC, soundtracki, trailery i masa innych rzeczy). |
Cytat:
W moim komputerze jeszcze sie UDMA:nie: via USB włączyć nie udało - a nie jest on jedynym, o ile mi wiadomo. Jakiś ficzer w normach :(. Polską wersję tego o czym piszę znalazlem np. tu: http://www.pixmania.com/pl/pl/230300...fichetechnique Piszą tu że "UDMA/UDMA2 jest wspierane". Ale 120zł za.... $15. Dziwny przelicznik. Nie stać mnie na kupowanie w szalenie drogich polskich sklepach o ile nie muszę. Ich szefowie powinni obniżyć swe złodziejskie zapędy. |
pio-4 ma 16.7 MBps z tego co pamietam, to juz jest prehistoria.
Gdzie dyski teraz te najnowsze maja 133. Nie wiem dokladnie jak to wyglada bo sie nie interesowalem tymi kieszeniami. Ale z tego co tutaj jest napisane. To mniej wiecej tak to wyglada. |
@weron
sorry ale mam zdziebko okrojone info na temat pio-4 co to za zwierz, aż tak masakrycznie wolny ?? |
Z tymi partycjami to niektorzy przesadzaja. Pokroic dysk na gora trzy czesci i to wszystko. Po co robic po 5 partycji.
Przeciez rownie dobrze mozna sobie zrobic katalog muzyka czy tez film i bedzie dobrze. Co do tej kieszeni zewnetrznej to dla przecietnego uzytkownika jest to wydaje mi sie niepotrzebne i jeszzce na dodatek transfer danych pio-4 to kompletna dyskwalifikacja w obecnych czasach. |
Ja mam tak:
http://members.lycos.co.uk/rosol//KT...,_12_34_01.jpg C - system D - music E - documents, gsm programs, games, download F - films, images |
Cytat:
Nie podawałem marki, bo zwykle kupujemy to co jest. Podałem jak to nazwać po polsku. Są różne, mam podobne do tego: http://www.pcmicrostore.com/PartDeta...x?q=p:10501935 (z półki w Aldi`m spadło :)), znajomy takie pudełko jak kieszeń. Oba z zasilaczami. O ile wiem jest ogromna ilość typów, w tym i SATA już - bardzo popularny poza Polską zakup. U nas o tym ciszej, a jest to b. praktyczna rzecz. Dlatego wspomniałem. |
Cytat:
|
Witam Was,
Nie reklamuję tu żadnej marki, jest ich sporo, polecam szczerze pudeleczko podobne do zwyklej kieszeni na dysk z zasilacem. Zwie się to "interface ATA/ATAPI USB2" i oszczędza nam czas z rozkręcaniem peceta, podlączaniem szelki, wykrywaniem itd. związany. Wkładamy do tego pudełeczka co mamy (dysk PATA, CD-ROM, DVD), podłączamy i używamy. Niestety jedynie PIO4. Warte wydania ok. 100zł. Wiem że z tematem iąże się to luźno, ale... |
Ja proponuje 1 partycje na system 1 na dokumenty (lacznie z doc&settings) i 1 na reszte (sam uzywam takiej konfiguracji)- czemu? -
System na 1 partycji bez D&S ulatwia robienie formata (nie musi sie czlowiek o ustawienia itp martwic) Dokumenty na osobnej partycji ulatwiaja archywizacje. Gry filmy itp na trzeciej partycji ulatwiaja organizacje mediow. W moim przypadku na 80gb (74gb w rzeczywistosci) dysku :P wyglada to tak 7gb system 7gb dokumenty 60gb reszta |
Cytat:
A co do topicu to jeszcze zapomniałem o laptopie- Dysk 80GB -> 5GB (na początku na linuxa) 10GB na windows system reszta na śmieci;) (czyli kilka albumików ze stacjonarnego jak się znudzą to wy***ka i nowe. OT: do odtwarzania albumów w rar, zip itd. najlepszy jest foobar2000:D |
Witam !
Cytat:
Niedawno instalowałem Wujowi 40 G i podzieliłem go na 3 partycje - dwie po 10 i jedną 20. I chyba 3 - no max 4 partycje to optimum - przy wiekszej ilości wcale nie osiągniemy wiekszego porządku ;) Oczywiście to tylko moje skromne zdanie ... Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
|
http://img476.imageshack.us/img476/8655/dysk3ct.jpg
C - partycja systemowa (xp + sterowniki + office) D - reszta programow E - gry, obrazy gier F - muza, filmy, obrazy, dokumenty G - caly download + smieci ;) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:08. |