![]() |
50 rocznica poznańskiego czerwca 1956 - pamiętamy o tamtym "czarnym czwartku" ...
***8222; (...) Rozstrzelano moje serce w Poznaniu.***8221;
Kazimiera Iłłakowiczówna Witam wszystkich. Tym fragmentem ***8211; a dokładniej ostatnim wersem wiersza Kazimiery Iłłakowiczówny ***8211; Czarny Czwartek ***8211; pragnę rozpocząć mój temat, w którym przypomnę ***8211; a może i niektórym kolegom dopiero uświadomię - znaczenie dzisiejszej daty - jakże ważnej dla każdego POLAKA ***8211; a zwłaszcza POZNANIAKA i WIELKOPOLANINA ***8211; obchodzonej dziś 50 rocznicy poznańskiego czerwca 1956 roku ***8211; zwanego też dziś Powstaniem poznańskim 1956 roku. Dokładnie 50 lat temu ***8211; poznańscy robotnicy ***8211; ale nie tylko oni ***8211; także młodzież, studenci, mieszkańcy i przyjezdni wówczas będący w Poznaniu ***8211; po raz pierwszy w PRL***8217;u upomnieli się o wolność, prawo i chleb ***8211; o godne życie, o poszanowanie uczuć religijnych i swobodę ich wyznawania ***8211; o godziwą zapłatę za ciężką pracę ... We wczesnych godzinach rannych, robotnicy zakładów im. Hipolita Cegielskiego (wówczas ZiSPO) wyszli na ulicę ***8211; a przyłączali się do nich następnie pracownicy kolejnych zakładów ***8211; ZNTK, Modemy, MPK itd. ***8211; oraz zwykli przechodnie. Tłum ten skierował się na Plac Adama Mickiewicza ***8211; wówczas J. Stalina ***8211; a liczył docierając na plac około 100 tysięcy osób ***8211; takich manifestacji strajkujących nie widziano wówczas ***8211; ani później nawet w czasach PRL***8217;u nigdy. Do około godziny 10 manifestacja ta miała charakter pokojowy ***8211; a już wówczas w Warszawie władze PRL***8217;u podjęły decyzję o siłowym jej stłumieniu ... Ze względu na plotki, które się pojawiły ***8211; oraz dołączenie do tłumu wielu młodych ludzi ***8211; wydarzenie po godzinie 10 zaczęło przeradzać się w zbrojny bunt ***8211; zdobyto więzienie na ulicy Młyńskiej, siedzibę UB na Kochanowskiego ***8211; początkowo nawet milicja nie stawiała oporu ... jednak do czasu ... wkrótce padły pierwsze strzały ***8211; jedną z pierwszych ofiar był 13-letni Romek Strzałkowski zastrzelony przez funkcjonariusza UB ... W godzinach popołudniowych rozpoczęły się walki w wielu miejscach Poznania ***8211; wiadomo było jednak, że protestujący i uczestnicy buntu byli skazani na porażkę ***8211; władze wysłały przeciw nim olbrzymie siły wojska ***8211; dwie dywizje pancerne wraz z czołgami w olbrzymiej liczbie ***8211; miasto zostało spacyfikowane ... Zginęło ***8211; według różnych danych ***8211; od 74 do ponad 100 osób ***8211; a ponad 1000 zostało rannych. Rozpoczeły się aresztowania, tzw. "ścieżki zdrowia", procesy ... Uczestnicy tych wydarzeń byli przez lata inwigilowani, zwalniani z pracy ***8211; a przede wszystkim ***8211; totalnie zasłonięto nad tymi wydarzeniami zasłonę milczenia ***8211; dopiero w 1981 roku przypomniano o tym wydarzeniu ***8211; i dzięki wielkiej ofiarności poznaniaków ***8211; zbudowano pomnik poznańskiego czerwca ***8211; poznańskie krzyże na placu Adama Mickiewicza. Niestety ***8211; po 1989 roku ***8211; patriotyzm przez wiele lat nie był ***8222;modny***8221; ***8211; i dopiero 50 rocznica będzie obchodzona w sposób godny ... Zapraszam wszystkich na strony poświęcone tym obchodom: www.city.poznan.pl/czerwiec56 www.poznanskiczerwiec.pl www.1956.pl www.ipn.gov.pl/aktual_czerwiec56.html ; Oraz polecam dzisiejsze transmisje z uroczystych obchodów tych uroczystości i wieczornych przedstawień artystycznych w TVP. A na koniec dodam tylko jedno ***8211; w tym 100-tysięcznym tłumie, który przybył wówczas na Plac Mickiewicza (ówczesny Stalina) był także mój śp. Dziadek ***8211; wówczas pracownik Zakładów Naprawczych Taboru Kolejowego .... ro29 |
Witam,
Mam w Poznaniu rodzin***281; (fakt, daleka) i bardzo szczeg***243;***322;owe relacje jak by***322;o. Ciotka nie mog***322;a przesta***263; opowiada***263;, jak pod gradem pocisk***243;w ze sw***261; siostra jad***322;y szynk***281;, wyrzucon***261; z gmachu UBP przez okno. By***322;a to ich pierwsza w ***380;yciu szynka, z ulicznego bruku podnoszona. Dzi***347; sklepy p***281;kaja od szynek.. Jedn***261; z ciotek nieomal trafila tak***380;e spadajaca zag***322;uszarka Wolnej Europy :o M***243;j ojciec niemal cale swe ***380;ycie przepracowa***322; w ZNTK, nie w Poznaniu, ale firma jest pozna***324;ska. Pracowali i walczyli aby***347;my my mieli lepiej. Ja pami***281;tam |
pamiętajmy, bo ostatnio modne staje się kłamstwo 'jak to dobrze było za komuny'
|
Ed to nie k***322;amstwo,to filofozia ***380;ycia typowego elektoratu spod budki z piwem.
Nie napisz***281; czyj to elektorat,bo wiadomo . Ja b***281;d***281; pamieta***263; i prawd***281; przeka***380;***281; dalszym pokoleniom. |
Cytat:
Ale dzi***281;ki za przypomnienie. Rzeczywi***347;cie, m***322;odsze pokolenie powinno zna***263; histori***281;. |
Cytat:
Słusznie też zauważył @nowygiena: Cytat:
|
Pamietajmy i nie zapominajmy tamtych dni, bo od tego wszystko się zaczęło.
|
Pamietam ale nie robie z tego tematu dnia. Nie bede was draznil swoim komentarzem na ten temat - powstrzymam sie. Dla dobra obecnego i przyszlego.
|
Witam !
Dziękuję wszystkim, którzy zabrali głos i pamiętają - a zwłaszcza koledze @Gomez47, który się podzielił także tym, co przeżyła jego rodzina podczas pamiętnego "czarnego czwartku" Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Polecam transmitowane właśnie widowisko artystyczne w TVP1 sprzed Poznańskich Krzyży z placu Adama Mickiewicza - zobaczymy czy mi się spodoba ;) (jakoś takie artystyczne wizje czasem do mnie nie przemawiają) Pozdrawiam ro29 |
@ro29 dziekuje i z rasowym pozdrowieniem Cie witam ;)
Jeden komentarz - zawsze ponosi sie konsekwencje swoich czynow, nawet bedac nieswiadomym wagi i znaczenia swoich czynow (vide Romek). @All koncze z polemikami dot. wyzszosci komunizmu nad innymi systemami - nie widze w tym wiekszego sensu i nie bede juz tym zameczal Was. Czerwone reputki bardziej sie mi podobaja - sa bardziej czerwono-cholotowe. |
Witam !
Cytat:
Cytat:
Niech przykładem okrucieństwa tamtego dnia będzie przykład jednej z ofiar - która zginęła strzałem z karabinu przyłożonego do głowy - co spowodowało praktyczne zniszczenie czaszki itd. - więc mówienie tutaj o odpowiedzialności za swoje czyny - chyba nie w tej sytuacji ... Ale może nie dyskutujmy - bo wczorajszy dzień miał nam przypomnieć dumę z tamtego wydarzenia, a nie otwierać nowe spory ... Cytat:
Oglądaliście/uczestniczyliście w przedstawieniu na placu Adama Mickiewicza ?? Jak na mój gust nawet fajne - co prawda za muzyką symfoniczną nie przepadam ;) - ale pozostała część była niezła ... Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
Za co mi dziękujesz? Za fakty? Dopiszę jeszcze że podobny bunt był w wielu miastach Polski wtedy, ale nigdzie tak silny jak w Poznaniu. Powodem był kontrast porażajacej wtedy nędzy poznaniaków z przepychem MTP. Obdarci musieli patrzeć na coś co było na zawsze poza ich życiowym zasięgiem. (polecam klimat z "Hey You" Pink Floyd The Wall) Moje Ciotki (cioteczna rodzina Mamy, dlatego napisalem "daleka") opowiadały wiecej ale ja mózgiem dziecka zapamiętałem te szynki, bo nie wiedziałem co to jest "szynka", oraz zagłuszarkę bo właśnie kleciłem swe pierwsze w życiu detektorowe radio a o części elektroniczne było w PRL bardzo trudno. Wybiórcza pamięć dziecka. Uważam że potrzebne jest ujawnienie prawdy o tamtych latach okupacji. przecież dla wielu ludzi było szokiem że w gabinetach tych samych który na wiecach wtedy gadali że: :"wszystkim nam jest ciężko" stały pudla wódek, najdroższych koniaków, szynki, balerony, itd. Dlatego polecialy na ulicę, obok papierów które nikogo nie dziwiły, bo już każdy wiedział co to jest UBP czyli polskie SS :(. Ujawniono po raz pierwszy oszczerstwa tamtego ustroju. Coś pękło.. |
Witam !
Cytat:
Bo niestety - dla większości dziś osób - i to nie tylko młodych - ale też w średnim wieku - a czasem i starszych - to historia i tyle - było, minęło - po co pamiętać ... A taka postawa jest po prostu smutna ... Cytat:
Mój Ojciec w tamtych czasach był dzieckiem/nastolatkiem - a jego Ojciec - mój Dziadek - pracownikiem ZNTK - jak już wspominałem. I wspomnienia mojego Ojca z tamtego okresu niestety wesołe nie są - bieda, zarobki marne i naprawdę sporej liczbie osób brakowało nie tylko do 1 miesiąca - ale czasem i do 15 ... :( To były niestety naprawdę ciężkie czasy w Polsce ... Ta rocznica, trochę nam o nich przypomniała - ujawniła wiele o tamtym okresie - ale nie wszystkim niestety. "Przywracanie pamięci" nie jest takie proste jak się wydaje ... Pozdrawiam ro29 |
zawsze trzeba pamiętać o przeszłości - szczególnei takich wydarzeniach!
Na przeszłości powstaje przyszłość. P.S. Kiedy zoabzcyłem temat od razu wiedziałem że ro29 musi być z Poznania ;) :P |
@All czytal ktos artykul z nowego Przegladu? str 36-38. Polecam.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:17. |