Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   HELP !! Jaka nagrywarke wybrac??? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/help-jaka-nagrywarke-wybrac-66522/)

alpin7 11.07.2006 19:51

HELP !! Jaka nagrywarke wybrac???

Witam !

Mam taki maly problem...Wlasciwie dwa.
Pierwszy to taki: Mam dwa laptopy w ktorych sa nagrywarki
pierwsza z nich to MATSHITA DVD-RAM UJ-841S - nie mam z nia zadnych problemow ,po za jednym dla mnie najwazniejszym...Audio nagrywa z takim efektem jakby byla porysowana plyta, wiec wole nie sluchac nagranych na niej plyt ,bo mam slabe nerwy...Probowalem juz kilkunastu roznych nosnikow i kilku programow do wypalania - efekt koncowy ten sam...
Druga nagrywarka to Philips CDRW/DVD CDD5263 ta juz lepiej sie sprawuje jezeli chodzi o audio.Tzn jezeli nie kasuje przerw miedzy utworami i nie mixuje ze soba sciezek jest ok.Jezeli chce zeby plyta nabrala bardziej profesjonalnego brzmienia zaczynaja sie problemy takie jak w przypadku MATSHITY... :sciana:
Zasiegalem juz opini wielu ekspertow, kazdy radzil kupic inny rodzaj nosnika, zmienic oprogramowanie do wypalania.slyszalem jeszcze opinie ,ze nagrywarki w laptopach takie sa mam sie cieszyc z tego co mam...
Sam nie wiem co mam myslec i co robic.Moze ktos zna jakies rozwiazanie mojego problemu?Prosze o pomoc :help:

Drugi z moich problemow zwiazanych z tym tematem to ,taki ze biore pod uwage zakup zewnetrznej nagrywarki ktora jest przeznaczona glownie do nagrywania plyt audio i obsluguje wszystkie bajery takie jak : brak przerw miedzy sciezkami ,plynne przechodzenie utworow itp.. Funkcje z nero 7 dostepne we wlasciwosciach sciezek audio (efekt poszerzonego stereo,redukcja syczenia itp...)Jaka nagrywarke powieniem wybrac i jakimi kryteriami powinienem sie kierowac przy wyborze, na co powinienem zwrocic uwage??? Jaka marke njlepiej wybrac?

Prosze o pomoc experta :help:

Z gory dziekuje i pozdrawiam!!

andy 11.07.2006 23:32

Po co kolejny temat o wyborze nagrywarki?

nimal 12.07.2006 00:13

niedawno byl temat o wyborze cdrw do nagrywania audio (moja propozycja - liteon - w cd byl swietny, w dvd beznadziejny...)
do tego albo kupujesz kieszen, albo same kabelki usb2-ide + zasilacz
oczywiscie wersja z kabelkami jest duzo tansza (chyba 30pln - zobacz na allegro) i ma orginalny wyglad :D

na przyszlosc - najpierw zobacz czy temat jaki zakladasz juz nie istnieje ;)

Prezesik 12.07.2006 00:20

Tak, tak. Szukajka to fajna zabawka i warto się nią bawić :taktak:

a poza tym: WITAMY NA FORUM :welcom:

alpin7 12.07.2006 17:45

Dzieki za sugestie..Nie pomyslalem o tym...Teraz bede wiedzial jak szukac :)

nimal 12.07.2006 18:17

alpin - jesli chcesz nagrywac tylko cd to najtaniej wyjdzie Cie zakup nagrywarki cd - i tu proponuje LiteOna, bo roznicy miedzy nim a Plexem nie uslyszysz
jesli chcesz miec mozliwosc nagrywania DVD to niech Cie reka Boska broni przed LitoOnem i raczej kup BenQa albo zajrzyj do tematu przyklejonego w dziale dvd na temat wyboru spawarki

alpin7 12.07.2006 18:46

chodzi mi o nagrywarke Cd ,chce na niej wypalac tylko i wylacznie plyty audio.DVD mam i dziala bez zarzutu ale z audio sobie nie radzi :(

andy 12.07.2006 19:41

No to bardzo dobrym wyj***347;ciem b***281;dzie zakup LiteONa 5238S.

nimal 12.07.2006 19:55

dwa razy napisalem "wiec kup LiteOna"
teraz @ndy napisal to samo
ile jeszcze osob ma to potwierdzic? :>

alpin7 12.07.2006 21:57

Wiesz , nie chodzi o to ze komus nie wierze i nie dlatego tak wnikliwie zadaje pytania.Tylko chodzi mi o to zeby dobrze wybrac, bo dwa haszple juz mam :)
I 3 nie chce bo powoli konczy mi sie miejsce w piwnicy...
Wiem ze moge byc nieco upierdliwy ale wybaczcie ,bardzo mi zalezy na waszej opini..
A gdyby,mial okazje np. taka :
http://www.allegro.pl/item114010802_...or_combo_.html

Co o tym myslicie?

alpin7 12.07.2006 22:05

jeszcze chcialem sie zapytac czy efekt tego "przeskakiwania i zacinania " na swiezo nagranej plycie audio moglby byc spowodowany np. brakiem jakiegos kodeka itp. bo moze maja nagrywarka jest ok???
Sam juz nie wiem.

nimal 13.07.2006 12:13

raczej jest spowodowany paleniem w trybie TrackAtOnce
poczytaj o paleniu Audio w dziale FAQ
pamietaj - predkosc 16x - do 32x (oczywisice u kazdego jest inaczej - ale na pewno palenie 8x ani 52x nie jest dobrym pomyslem)
tylko iw wylacznie tryb DAO
zamykaj PLYTE (nie tylko sesje - czyli nie jako multisesja a zawsze jako pojedyncza)
no i uzywaj dobrych plyt, np Verbatimow od Mitsubishi (plyta z napisem audio na opakowaniu nie iznacza dobrej plyty - lepiej kupic zwykle a firmowe!)

alpin7 13.07.2006 21:09

Klamka zapadla!! kupilem juz Plextora PX-320a
Czekam az przesylka dotrze.Efekty napewno opisze.
Mam jeszcze jedno pytanie zwiazane z tym zakupem.
Z racji tego ze jest to nagrywarka wewnetrzna ,a ma wspolpracowac z laptopem ,bede musial zastosowac przejsciowke na usb.Czy w zwiazku z tym moge cos stracic na jakosci nagranych plyt????

alpin7 13.07.2006 23:27

Cytat:

Napisany przez nimal
raczej jest spowodowany paleniem w trybie TrackAtOnce
poczytaj o paleniu Audio w dziale FAQ
pamietaj - predkosc 16x - do 32x (oczywisice u kazdego jest inaczej - ale na pewno palenie 8x ani 52x nie jest dobrym pomyslem)
tylko iw wylacznie tryb DAO
zamykaj PLYTE (nie tylko sesje - czyli nie jako multisesja a zawsze jako pojedyncza)
no i uzywaj dobrych plyt, np Verbatimow od Mitsubishi (plyta z napisem audio na opakowaniu nie iznacza dobrej plyty - lepiej kupic zwykle a firmowe!)

Probowalem juz wszystkich mozliwosci zapisu jak i predkosci i jest to samo.Zmarnowalem juz chyba ze 100 plyt roznych marek rowniez tych z najwyzszych polek... :(
Wiec jedyne co mi sie nasowa na mysl to kupno nowej nagrywarki...
Tak jak juz wyzej napisalem zobaczymy jakie beda efekty... :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:32.