Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Fotografia (https://forum.cdrinfo.pl/f42/)
-   -   Memory Card Error ! - Problem z kartą SD :( (https://forum.cdrinfo.pl/f42/memory-card-error-problem-karta-sd-66561/)

dwozny 14.07.2006 21:07

Memory Card Error ! - Problem z kartą SD :(

Witam,
Mam pewien problem z kartą Kingston 512 mb, po uruchomieniu aparatu na wyświetlaczu wyskakuje napis: "Memory Card Error !". Wszystko zaczeło się po sformatowaniu karty w komputerze, podłączyłem aparat poprzez kabel USB, przekopiowałem zdjęcia na dysk, zaraz po przekopiowaniu fotek sformatowałem karte SD. Uruchomiłem aparat ana wyświetlaczu pojawiło się "Memory Card Error !":( teraz aparat niechce wykrywać kart kingsotna:( Wiecie może jak to naprawić? Liczę na was!
Pozdrawiam.

nimal 14.07.2006 22:10

karte nalezy formatowac w aparacie kozystajac z opcji w menu aparatu!
u mnie to nawet wytluscili w manualu ;)
a co teraz zrobic... wyjmij karte i wloz - moze pomoze, jesli ja zobaczy to sformatuj z menu aparatu
jak nie to sprobuj sformatowac raz jeszcze np w czytniku - pamietaj ze ma byc fat16 i PELNE formatowanie
jesli nie amsz czytnika to poszukaj kumla z czytnikiem, slotem w laptopie albo aparatem na takie karty
zaraz po sformatowaniu u kogos sformatuj ponownie w soim aparacie zeby uniknac problemow

to, co pociesza - taka karta teraz jest warta okolo 60pln nowka, wiec jakby co strata niewielka

Skubi 14.07.2006 23:42

Karte SD Kingston'a mozesz wymienic za darmo maj***261; wieczyst***261; gwarancje. Ostatnio w FOTO JOKER byla promocja i dawa***322;o sie star***261; walniet***261; karte pamieci, a oni wymieniali na now***261; o takiej samej pojemnosci. Nawet nie wazne by***322;o ze to nie u nich sie kupowa***322;o stara karte pamieci.

joujoujou 15.07.2006 00:36

Czy ten aparat to canon? :hmm:

dwozny 15.07.2006 12:09

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Czy ten aparat to canon? :hmm:

nie, aparat to Panasonic DMC-TZ1.
Może dzisiaj kupie czytnik kart pamięci i spróbuje sformatować karte.

nimal 15.07.2006 12:23

nie szkoda kasy? czytnik kosztuje tyle co ta karta :)
lepiej poszukaj kogos z aparatem na SD - czyli zdecydowana wiekszosc aparatow nie-lustrzanek
np wiekszosc canonow, minolt, panasonikow i wiele wiele innych

dwozny 15.07.2006 14:39

a w takim czytniku nie rady sformatować tej karty?

nimal 15.07.2006 15:18

pewnie da rade, ale czy to cos da to tego nie gwarantuje
radze sprobowac u kogos - jak nie pomoze to wymienic karte na gwarancji lub kupic nowa

piterst 15.07.2006 20:28

ja mam aparat Nikon Coolpix 4600 i po zgrywaniu zdjec strzelam pelnego formata do systemu plikow FAT !!!!!!!! i wszystko jest OK po wlaczeniu aparatu, sprobuj jakos sformatowac te karte na FATA, moze gdzies u kumpla, kuzyna... na czytniku kart pamieci albo moze na innym aparacie

P. S. ja tez mam karte sd kingstona 512 mb

dwozny 20.07.2006 19:26

Kupilem dzisiaj czytnik kart, sformatowalem do FAT (szybciej bylo FAT32) i dziala :) Problem rozwiązane. Dziękuje wszystkim za rady ;)
Pozdrawiam.

CIAPEK 30.07.2006 22:12

awaria

hej!
No ja dziś miałem awarie. Robiłem zdjęcia i kiedy chciałem zrobić następne Canon A510 wywalił mi błąd karty :|. W domu sprawdziłem inną karte Canona którą miałem i działa, więc jutro ide na gwarancje oddać karte a jest to zwykły Kingston 512MB, formatowałem kiedyś karte w PC ale tylko w opcjach programu który obsługuje mojego Canona, ale to było daaawno i wszystko działało a tu nagle awarie.
Będę chciał wymiany na nową, a jak się uda na wersje PRO-szybszą.

ed hunter 30.07.2006 22:28

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
hej!
No ja dziś miałem awarie. Robiłem zdjęcia i kiedy chciałem zrobić następne Canon A510 wywalił mi błąd karty :|. W domu sprawdziłem inną karte Canona którą miałem i działa, więc jutro ide na gwarancje oddać karte a jest to zwykły Kingston 512MB, formatowałem kiedyś karte w PC ale tylko w opcjach programu który obsługuje mojego Canona, ale to było daaawno i wszystko działało a tu nagle awarie.
Będę chciał wymiany na nową, a jak się uda na wersje PRO-szybszą.

na szybszą to się raczej nie uda, bo 512 nadal są w sprzedaży w wersji standard.
a ja taką zgubiłem nad Atlantykiem....:'( czemu? :buu: :mruga:

Matefusz 30.07.2006 22:45

Cytat:

Napisany przez ed hunter
na szybszą to się raczej nie uda, bo 512 nadal są w sprzedaży w wersji standard.
a ja taką zgubiłem nad Atlantykiem....:'( czemu? :buu: :mruga:

Ed ja mam 512 kingstonea wersja PRO ;) czy jakąś tam szybszą :P kupiłem pare miesięcy temu :) jestem zadowolony. Żeby karta szybko nie padła od czasu do czasu zapełniam ją całą po brzegi zdjęciami albo unused disk space w eraserze ;)
Pozdrawiam

ed hunter 30.07.2006 22:49

Cytat:

Napisany przez Matefusz
Ed ja mam 512 kingstonea wersja PRO ;) czy jakąś tam szybszą :P kupiłem pare miesięcy temu :) jestem zadowolony. Żeby karta szybko nie padła od czasu do czasu zapełniam ją całą po brzegi zdjęciami albo unused disk space w eraserze ;)
Pozdrawiam

to się nie zrozumieliśmy. wiem, że są szybsze 512 Kingstona, ale na gwarancji dadzą to samo - czyli wolną. jak wolnych nie będzie już w sprzedaży to będą musieli dawać szybsze a nawet większe - dożywotnia gwarancja w końcu.

zobaczymy jak to działa?

Matefusz 30.07.2006 22:51

Cytat:

Napisany przez ed hunter
to się nie zrozumieliśmy. wiem, że są szybsze 512 Kingstona, ale na gwarancji dadzą to samo - czyli wolną. jak wolnych nie będzie już w sprzedaży to będą musieli dawać szybsze a nawet większe - dożywotnia gwarancja w końcu.

zobaczymy jak to działa?

A to sorki :respect:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:32.