![]() |
Memory Card Error ! - Problem z kartą SD :(
Witam,
Mam pewien problem z kartą Kingston 512 mb, po uruchomieniu aparatu na wyświetlaczu wyskakuje napis: "Memory Card Error !". Wszystko zaczeło się po sformatowaniu karty w komputerze, podłączyłem aparat poprzez kabel USB, przekopiowałem zdjęcia na dysk, zaraz po przekopiowaniu fotek sformatowałem karte SD. Uruchomiłem aparat ana wyświetlaczu pojawiło się "Memory Card Error !":( teraz aparat niechce wykrywać kart kingsotna:( Wiecie może jak to naprawić? Liczę na was! Pozdrawiam. |
karte nalezy formatowac w aparacie kozystajac z opcji w menu aparatu!
u mnie to nawet wytluscili w manualu ;) a co teraz zrobic... wyjmij karte i wloz - moze pomoze, jesli ja zobaczy to sformatuj z menu aparatu jak nie to sprobuj sformatowac raz jeszcze np w czytniku - pamietaj ze ma byc fat16 i PELNE formatowanie jesli nie amsz czytnika to poszukaj kumla z czytnikiem, slotem w laptopie albo aparatem na takie karty zaraz po sformatowaniu u kogos sformatuj ponownie w soim aparacie zeby uniknac problemow to, co pociesza - taka karta teraz jest warta okolo 60pln nowka, wiec jakby co strata niewielka |
Karte SD Kingston'a mozesz wymienic za darmo maj***261; wieczyst***261; gwarancje. Ostatnio w FOTO JOKER byla promocja i dawa***322;o sie star***261; walniet***261; karte pamieci, a oni wymieniali na now***261; o takiej samej pojemnosci. Nawet nie wazne by***322;o ze to nie u nich sie kupowa***322;o stara karte pamieci.
|
Czy ten aparat to canon? :hmm:
|
Cytat:
Może dzisiaj kupie czytnik kart pamięci i spróbuje sformatować karte. |
nie szkoda kasy? czytnik kosztuje tyle co ta karta :)
lepiej poszukaj kogos z aparatem na SD - czyli zdecydowana wiekszosc aparatow nie-lustrzanek np wiekszosc canonow, minolt, panasonikow i wiele wiele innych |
a w takim czytniku nie rady sformatować tej karty?
|
pewnie da rade, ale czy to cos da to tego nie gwarantuje
radze sprobowac u kogos - jak nie pomoze to wymienic karte na gwarancji lub kupic nowa |
ja mam aparat Nikon Coolpix 4600 i po zgrywaniu zdjec strzelam pelnego formata do systemu plikow FAT !!!!!!!! i wszystko jest OK po wlaczeniu aparatu, sprobuj jakos sformatowac te karte na FATA, moze gdzies u kumpla, kuzyna... na czytniku kart pamieci albo moze na innym aparacie
P. S. ja tez mam karte sd kingstona 512 mb |
Kupilem dzisiaj czytnik kart, sformatowalem do FAT (szybciej bylo FAT32) i dziala :) Problem rozwiązane. Dziękuje wszystkim za rady ;)
Pozdrawiam. |
awaria
hej!
No ja dziś miałem awarie. Robiłem zdjęcia i kiedy chciałem zrobić następne Canon A510 wywalił mi błąd karty :|. W domu sprawdziłem inną karte Canona którą miałem i działa, więc jutro ide na gwarancje oddać karte a jest to zwykły Kingston 512MB, formatowałem kiedyś karte w PC ale tylko w opcjach programu który obsługuje mojego Canona, ale to było daaawno i wszystko działało a tu nagle awarie. Będę chciał wymiany na nową, a jak się uda na wersje PRO-szybszą. |
Cytat:
a ja taką zgubiłem nad Atlantykiem....:'( czemu? :buu: :mruga: |
Cytat:
Pozdrawiam |
Cytat:
zobaczymy jak to działa? |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:32. |