Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Koszt kompletu opon letnich z wymianą (https://forum.cdrinfo.pl/f5/koszt-kompletu-opon-letnich-wymiana-66646/)

Air 21.07.2006 09:27

No to jakie to by***322;y opony. Chcia***322;em sprawdzi***263; czy mi google dzia***322;a i co***347; znalaz***322;em, ale potrzebuj***281; model opony.

AleX69 21.07.2006 02:09

Cytat:

Napisany przez Weron
... dostalem dzisiaj jedynke w szkole i jest mi smutno z tego powodu. Wiec musze sie jakos wyzalic.

:rotfl:

jedrus, koncz ... wstydu oszczedz :sciana:

ro29 21.07.2006 01:41

Witam !
Kiedyś tutaj widziałem dość atrakcyjne ceny ;)
http://opony.interia.pl/

Pozdrawiam
ro29

andrzejj9 20.07.2006 20:55

Cytat:

Napisany przez Weron
Nikt nie odpowiedzial Ci na to pytanie. Wiec ja Ci odpowiem. Bo nadal masz pewne watpliwosci do czego sluza fora dyskusyjne. Co prawda to czy sie zgodzisz lub czy tez nie, to w tym momencie kompletnie mnie nie interesuje. I nawet nie zadam sobie trudu aby odpowiadac dalej lub prowadzic na ten temat dyskusje. Malo tego jakby ktos w ten sposob, znaczy sie na podstawie mojej wypowiedzi chcialby przedstawic jakis argument, ze i ja w ten sposob sie nie zachowuje. To takze mnie w tym momencie nie interesuje. Daje tylko odpowiedz.

Fajne pisanie - mam w dupie, co mi odpowiesz i mam w dupie, co myślisz o tym, co piszę. W sumie nie głupie, a na pewno bardzo asekuracyjne :>

Cytat:

Otoz fora dyskusyjne i wszystkie grupy dyskusyjne sa po to aby rozwiazywac problemy, ktorych jeszcze nikt nie rozwiazal, a reszte odpowiedzi znajdziemy na google.
W takim razie przynajmniej 99% tematów na tym i innych forach należy zamknąć. Nie wierzysz - to wpisz w google ich tytuły i przeglądaj wszystkie strony z wynikami. Gwarantuję, że znajdziesz odpowiedź.

Aha.. zapomniałem - ty już tego nie czytasz. Ale w takim razie odpowiem sobie dla zasady - może i swojej, ale po prostu nie lubię pozostawiać dyskusji niezakończonej. Jakoś taki głupi szacunek dla rozmówcy mi na to nie pozwala..

Cytat:

P.S.
I nie truc mi dupy, ze jest cos takiego jak offtopic bo to calkiem inny swiat. Chodzi o konkretne sprawy, a nie bajery typu, ze dostalem dzisiaj jedynke w szkole i jest mi smutno z tego powodu. Wiec musze sie jakos wyzalic.
Truć ci już nie będę. Jeżeli rzeczywiście chcesz odreagować to ok, masz do tego prawo. Przynajmniej póki nie przeginasz.

pepperman 20.07.2006 20:02

700 za goodyeara 165/65/14 to tak sobie... w koncu to zwykle 14.

Weron 20.07.2006 19:38

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Jeszcze co do google - znajdziesz tam wszystko, jeśli dobrze poszukasz. W takim razie po co fora dyskusyjne? Odpowiedź na praktycznie każde pytanie jest już na internecie, po co dodatkowo 'zaśmiecać' go takimi miejscami jak to..?

Nikt nie odpowiedzial Ci na to pytanie. Wiec ja Ci odpowiem. Bo nadal masz pewne watpliwosci do czego sluza fora dyskusyjne. Co prawda to czy sie zgodzisz lub czy tez nie, to w tym momencie kompletnie mnie nie interesuje. I nawet nie zadam sobie trudu aby odpowiadac dalej lub prowadzic na ten temat dyskusje. Malo tego jakby ktos w ten sposob, znaczy sie na podstawie mojej wypowiedzi chcialby przedstawic jakis argument, ze i ja w ten sposob sie nie zachowuje. To takze mnie w tym momencie nie interesuje. Daje tylko odpowiedz.

Otoz fora dyskusyjne i wszystkie grupy dyskusyjne sa po to aby rozwiazywac problemy, ktorych jeszcze nikt nie rozwiazal, a reszte odpowiedzi znajdziemy na google.

P.S.
I nie truc mi dupy, ze jest cos takiego jak offtopic bo to calkiem inny swiat. Chodzi o konkretne sprawy, a nie bajery typu, ze dostalem dzisiaj jedynke w szkole i jest mi smutno z tego powodu. Wiec musze sie jakos wyzalic.

andrzejj9 20.07.2006 17:24

Cytat:

Napisany przez Wawelski
Wyważa się mocując koło na odpowiedniej maszynie. Dobre maszyny robią to przy większych prędkościach obrotowych (opona lekko zmienia kształt pod wpływem siły odśrodkowej). Ale (zwłaszcza w szybkich autach) warto doważyć koła już na aucie (jak dotąd z takimi maszynkami spotkałem się tylko na Shellu). Doważając na ucie masz pewność, że kółka są doważone idealnie.

Co do przechowywania opon - też nie wolno ich tak rzucić w kąt. Jak leżą "niewygodnie" to po kilku miesiącach się odkształcają i nie da się ich wyważyć - w ekstremalnych przypadkach w ogóle nie nadają się do jazdy.

Jak przechowywać opony

Dzięki za link.

Z tych pierwszych 6 wytycznych spełniam wszystkie, a co do samej 'pozycji' przechowywania, to i tak raczej myślałem o pionowej, ale będę o tym pamiętał.

A i 40-100 za przechowanie przez kilka miesięcy nie wydaje się zawyżoną kwotą. Zapytam o to przy okazji.

Wawelski 20.07.2006 17:01

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Ale to się robi już na całym samochodzie po założeniu wszystkich kół, czy z każdym oddzielnie podczas wymiany?

Wyważa się mocując koło na odpowiedniej maszynie. Dobre maszyny robią to przy większych prędkościach obrotowych (opona lekko zmienia kształt pod wpływem siły odśrodkowej). Ale (zwłaszcza w szybkich autach) warto doważyć koła już na aucie (jak dotąd z takimi maszynkami spotkałem się tylko na Shellu). Doważając na ucie masz pewność, że kółka są doważone idealnie.

Co do przechowywania opon - też nie wolno ich tak rzucić w kąt. Jak leżą "niewygodnie" to po kilku miesiącach się odkształcają i nie da się ich wyważyć - w ekstremalnych przypadkach w ogóle nie nadają się do jazdy.

Jak przechowywać opony

andrzejj9 20.07.2006 14:46

Cytat:

Napisany przez epol
A gdzie tam różnica w wielkości? Przecież tu masz środek pusty, a w drugim przypadku jest felga, więc i tak bez różnicy.

Dlatego dopisałem w nawiasie, że niewielka. Ale dla mnie i tak jest - raz w ciężarze, a dwa mimo wszystko w tym 'środku', bo w piwnicy mam takie różne rzeczy, że opony 'puste' w środku będą mi mniej przeszkadzać ;)

epol 20.07.2006 14:43

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
A co do ca***322;ych k***243;***322;, to na razie dowiadywa***322; si***281; ojciec, ale za tak***261; cen***281; to prawie na pewno m***243;wimy o samych oponach. Zreszt***261; nawet tak wol***281;, bo ***322;atwiej mi dwa razy do roku pojecha***263; na kilka godzin do warsztatu, a w domu gdzie***347; upch***261;***263; same opony, ni***380; ca***322;e ko***322;a (niby niewielka r***243;***380;nica, ale jednak).

A gdzie tam r***243;***380;nica w wielko***347;ci? Przecie***380; tu masz ***347;rodek pusty, a w drugim przypadku jest felga, wi***281;c i tak bez r***243;***380;nicy.

andrzejj9 20.07.2006 14:40

Cytat:

Napisany przez Kristoferros
Pomyśl - ktoś łapie 'gumę'... No i co, ma jakiś specyficzny do tego sprzęt? Potem dopiero, jak opona jest lepiona, to powinna być wyważona.

Jak ktoś łapie 'gumę' to wymienia koło, a nie oponę. No chyba, że w rowerze..

Cytat:

Poza tym, jak masz takiego znajomego dobrego wulkanizatora, to chyba masz wiarygodne źródło informacji, nie sądzisz?
Nie napisałem, że to jest mój dobry znajomy, a tylko, że znamy od lat, więc jest właściwie jak znajomy.

A co do wiarygodnego źródła informacji.. Ponieważ każdy chwali to, co ma, a w dzisiejszych czasach można się przejechać i na dobrych znajomych, wolę zasięgnąć infomacji także z innych źródeł. A najcenniejszym źródłem informacji są dla mnie doświadczenia innych osób.

Nie widzę tu nic, co by pozwoliło mi dowiedzieć się tego, co już dowiedziałem się w tym temacie.

Jeszcze co do google - znajdziesz tam wszystko, jeśli dobrze poszukasz. W takim razie po co fora dyskusyjne? Odpowiedź na praktycznie każde pytanie jest już na internecie, po co dodatkowo 'zaśmiecać' go takimi miejscami jak to..?

epol 20.07.2006 14:38

Cytat:

Napisany przez zene_k
A co tam chciałbyś sprawdzić??
Zdejmujesz koło, potem oponę, potem zakładasz nową, potem pompujesz do niej powietrze(trzeba przypilnować, aby było odpowiednie ciśnienie), potem wyważasz koło, potem przykręcasz do samochodu, potem robisz analogicznie z resztą kól, potem płacisz, potem wyjeżdżasz z warsztatu. Szerokiej drogi:spoko:

A potem "pachnie" pracownik zakładu ;)

Cytat:

Napisany przez icemac
jak całe koła (felgi z oponami) to lewarkiem na ulicy ;)

Raz na jakiś czas chyba trzeba je dać do wyważenia?

andrzejj9 20.07.2006 14:31

Ok, czyli podno***347;nik, ani nic takiego nie jest potrzebny. To dobrze :)

A co do ca***322;ych k***243;***322;, to na razie dowiadywa***322; si***281; ojciec, ale za tak***261; cen***281; to prawie na pewno m***243;wimy o samych oponach. Zreszt***261; nawet tak wol***281;, bo ***322;atwiej mi dwa razy do roku pojecha***263; na kilka godzin do warsztatu, a w domu gdzie***347; upch***261;***263; same opony, ni***380; ca***322;e ko***322;a (niby niewielka r***243;***380;nica, ale jednak).

Kris 20.07.2006 14:31

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Niby oczywiste, ale wolę zapytać, bo przyznaję, że na samochodach się nie znam :)

A cały czas chodzi mi o jedno - czy zmiana opon zimowych na letnie wymaga jakieś późniejszego sprawdzenia, które wymagałoby np. podniesienia samochodu na podnośniku. Chcę się upewnić, że można w samochodzie normalnie stojącym na ulicy (nawet nie na kanale) wymienić opony i wszystko będzie dobrze zrobione.

Pomyśl - ktoś łapie 'gumę'... No i co, ma jakiś specyficzny do tego sprzęt? Potem dopiero, jak opona jest lepiona, to powinna być wyważona.

Czasem warto 'pogooglować' albo przejrzeć grupy dyskusyjne, żeby się dokształcić, naprawdę, daje to satysfakcję, że człowiek sam coś znalazł i się nauczył, a nie walić ze wszystkimi pierdołami na forum...

Poza tym, jak masz takiego znajomego dobrego wulkanizatora, to chyba masz wiarygodne źródło informacji, nie sądzisz?

dla ułatwienia:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=...3%B3%C5%82&lr=

zene_k 20.07.2006 14:25

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Niby oczywiste, ale wolę zapytać, bo przyznaję, że na samochodach się nie znam :)

A cały czas chodzi mi o jedno - czy zmiana opon zimowych na letnie wymaga jakieś późniejszego sprawdzenia, które wymagałoby np. podniesienia samochodu na podnośniku. Chcę się upewnić, że można w samochodzie normalnie stojącym na ulicy (nawet nie na kanale) wymienić opony i wszystko będzie dobrze zrobione.

A co tam chciałbyś sprawdzić??
Zdejmujesz koło, potem oponę, potem zakładasz nową, potem pompujesz do niej powietrze(trzeba przypilnować, aby było odpowiednie ciśnienie), potem wyważasz koło, potem przykręcasz do samochodu, potem robisz analogicznie z resztą kól, potem płacisz, potem wyjeżdżasz z warsztatu. Szerokiej drogi:spoko:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:50.