![]() |
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=...gle&lr=lang_pl
takie to skomplikowane ??? |
Ej nio:) Wyt***322;umaczcie mi :( Co to znaczy KADROWAC? ps dodam ze jak nacisne do po***322;owy to pojawia mi sie 1 lub kilka prostokacikow to to?? Wyjasnisz mi?? i jak najlepiej ustawic aparat na manualu zeby robic dobre zdjecia natury (widokow) chmury mi super wychodza lepiej niz tapeta z xp i jak ustawic manual na zdjecia w***322;***261;snie takie jak tam co siedze na barjerce A i jak robie zdjecia blokow np i zrobie rozmiar normalny to powstaja szumy ... jak ustawic manual zeby ich nie by***322;o jak napiszecie mi tylko jak ustawic manual do robienia w***322;***261;snie tych zdjec to bede baardzo wdziewczny powiedzmy ze pogoda jest s***322;oneczna lub lekko zachmurzona
|
Poczytaj instrukcj***281;, to na pocz***261;tek. :)
A co to "kadrowanie" ? --> google Ci opowie... :fiu: |
Co to znaczy KADROWAC? ps dodam ze jak nacisne do połowy to pojawia mi sie 1 lub kilka prostokacikow to to?? Wyjasnisz mi?? i jak najlepiej ustawic aparat na manualu zeby robic dobre zdjecia natury (widokow) chmury mi super wychodza lepiej niz tapeta z xp:) i jak ustawic manual na zdjecia wł±snie takie jak tam co siedze na barjerce A i jak robie zdjecia blokow np i zrobie rozmiar normalny to powstaja szumy ... jak ustawic manual zeby ich nie było jak napiszecie mi tylko jak ustawic manual do robienia wł±snie tych zdjec to bede baardzo wdziewczny powiedzmy ze pogoda jest słoneczna lub lekko zachmurzona
|
Ma sie rozumiec.
|
Cytat:
|
Cytat:
Ja jestem poczatkujacy dopiero i juz zauwazylem za na auto nie da sie czesto zrobic dobrego zdjecia - zmierzch i noc :) Wiec auto owszem ale niestey nie zawsze, a niestety dlatego ze osoby fotografowane czesto sie niecierpliwia :) |
EV opisal Reetou bardzo dobrze
co do oceny Twoich zdjec to widze tam tylko kilka w kazdym razie walisz w auto i niesety to sie msci np portrety na tle boiska sa niedoswietlone w pierwszym planie generalnie w takich przypadkach doswietla sie pierwszy plan lampa blyskowa (jesli w tle mamy cos jasnego) kazde zdejcie z innej parafii wiec ciezko cos napisac jesli chodzi o ostrosc to nie zalezy ona od czasu naswietlania aparat jakim pstrykasz ma AF czyli automatyczne ustawianie ostrosci blokujesz ostrosc na tym, co chcesz pstryknac, kadrujesz i pstryasz jesli chcesz miec wszystko ostre - dajesz wieksza liczbe przyslony jesli tylko glowny obiekt - mniejsza na poczatek nie uzywaj pelnego manuala, bo sie pogubisz najlatwiej nabrac prawidlowych nawykow uczas sie w trybie preselekcji przyslony - ty ustawiasz liczbe przyslony, aparat dobiera czas iso uzywaj jak najnizszago, chyba ze widzisz, ze czasy zaczynaja byc zbyt dlugie jesli widzisz ze aparat zdjecie robi za ciemne, daj ev na + i odwrotnie jesli uwazasz inaczej wszystko jest proste, tylko trzeba to zrozumiec i nabrac pewnych odruchow po jakims czasie zaczniesz miec ochote na manual... albo dasz se luzu i bedziesz nadal uzywal aparatu na auto - w koncy nie wazny jest sposob zrobienia zdjecia, a samo zdjecie :) i wspomnienia jakie ono niesie :) |
Ekspertem nie jestem, ale napisz***281; dwa s***322;owa, jak ja to widz***281; :D
EV to wsp***243;***322;czynnik korekcji ekspozycji, to pewnie ju***380; wiesz. ***379;eby zdj***281;cie by***322;o odpowiednio na***347;wietlone konieczny jest dob***243;r trzech parametr***243;w: - wsp***243;lczynnika czu***322;o***347;ci ISO - czasu na***347;wietlania - wielko***347;ci przes***322;ony. Automatyka aparatu dokonuje pomiaru warunk***243;w o***347;wietlenia i na tej podstawie dobiera odpowiednie warto***347;ci w/w wsp***243;***322;czynnik***243;w. Ale po pierwsze automatyka nie jest nieomylna, a po drugie mo***380;e masz inn***261; wizj***281; wykonywanego zdj***281;cia - st***261;d mo***380;liwo***347;***263; regulacji wsp***243;***322;czynnika korekcji ekspozycji, czyli rozja***347;niania b***261;d***378; przyciemniania zdj***281;cia w stosunku do "optymalnych" warto***347;ci sugerowanych przez aparat. Kiedy mamy mo***380;liwo***347;***263; regulacji wsp***243;***322;czynnika? Tu mog***281; si***281; myli***263;, ale chyba tylko w trybach p***243;***322;automatycznych (preselekcji czasu lub przys***322;ony). Bo na full auto decydujemy si***281; na "m***261;dro***347;***263;" aparatu oceny warunk***243;w o***347;wietlenia. W pe***322;nym manualu uwa***380;amy si***281; za ekspert***243;w i sami dobieramy warto***347;ci tych trzech wsp***243;***322;czynnik***243;w - dlaczego wi***281;c wy***347;wietla Ci si***281; warto***347;***263; tego wsp***243;***322;czynnika w manualu? Wydaje mi si***281;, ***380;e automatyka aparatu sugeruje Ci w ten spos***243;b, ***380;e zdj***281;cie kt***243;re w***322;a***347;nie wykonujesz b***281;dzie niedo***347;wietlone lub prze***347;wietlone... W trybach p***243;***322;automatycznych mamy mo***380;liwo***347;***263; zmiany wsp***243;***322;czynnika, np. w trybie preselekcji przys***322;ony wybieramy sobie jej otwarcie, dla kt***243;rego automatyka aparatu, przy ustalonym ISO, dobiera odpowiedni czas otwarcia migawki. Ale my chcemy, ***380;eby zdj***281;cie (taki mamy kaprys ;) ) by***322;o bardziej do***347;wietlone. Mamy tu mo***380;liwo***347;***263; regulacji tego w***322;a***347;nie poprzez zwi***281;kszenie warto***347;ci wsp***243;***322;. korekcji ekspozycji. Chyba tak to si***281; robi... ;) |
Fotografia Poczatkujacy
hej witam wszystkich kupiłem sobie za kieszonkowe Canona A520 wiem ze to szmelc ale mam jedno bardzo wazne pytanie co to jest to EV do czego to słuzy z czym to sie je jak to kontrolowac?? np (-0.7EV) nie odsyłajcie mnie do innych stron bo przeczytałem z tysiac i nadal nie wiem co to jest :( Jak robie zdjecia na manualu w lewym gornym wyskakuje mi np czerwone -2 a czasem białe 1/2 :/ o co chodzi ? własnie i jezeli ktos by mnie podszkolił w robieniu zdjec na manualu był bym bardzo wdzieczny np głownie chodzi mi o (Dobre zdjecia w nocy oczywiscie mam statyw jak by co)... jezeli przesadziłem to chociaz powiedzcie mi co to jest ta expozycja EV mam aparat juz prawie rok a nadal nie dowiedziałem sie nic o tym EV no i np jak robie fotki na auto np bloki ustawia mi czas 1/1000 ale fotki sa takiej jakosci powiedział bym kiepskiej tzn nie sa całkiem wyraznie nie wiem czmu ten aparat tak ma? zobaczcie na www.mm.pl/~Dawid86 tam mam robione zdjecia aparatem w GALERIA powiedzcie czy to zdjecia ok jak na ten aparat no i to EV ;( i ten Manual z góry dziekuje wszystkim !! bede odpowiadał na kazda odp do tego tematu
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:48. |