Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Fundusze inwestycyjne (https://forum.cdrinfo.pl/f5/fundusze-inwestycyjne-66653/)

Patrix 06.01.2015 21:43

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1308905)
***8230;ale zeby dzisiaj rope kupowac :-P?

próbowałem na niskie wzloty... :>

tu aktualny stan:

Załącznik 68659

ale musiałbym być chory aby tak sobie obstawiać prawdziwymi $ bo sam proces nieciekawie wygląda... pół dnia na minusie ;)

M@X 06.01.2015 21:23

Nie mam juz "kont demo" ;-). Ale niezle, choc symulacja to jak granie w pokera bez obstawiania. Nie grasz tak jakbys gral naprawde, bo wiesz ze nic nie ryzykujesz.

***8230;ale zeby dzisiaj rope kupowac :-P?

Patrix 06.01.2015 18:05

Maxu może zrobimy zawody na kontach demo? ;)

Załącznik 68657

Patrix 05.01.2015 19:13

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1308687)
Masz nerwy ze stali, jaja z wolframu i rtec zamiast krwi?

Nie mam ;) Także na ciekawych symulacjach się skończy:taktak:

M@X 05.01.2015 19:06

Oczywiscie ze znam Forex. Kiedys nawet do tego podchodzilem, skonczylo sie na symulacjach. Mam dwoch znajomych w dlugach po forexach, jednego co stracil dom rodzinny na tym i jeszcze jednego juz nie mam, bo przez dlugi sie powiesil.

Masz nerwy ze stali, jaja z wolframu i rtec zamiast krwi? Prosze bardzo. Ja tak jak pisalem wyzej umiem ocenic ryzyko i... wysiadam ;-).

Patrix 05.01.2015 18:40

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1308612)
Pewnie. Najlepiej trzymac w skarpecie! :spoko:

Forex się bawiłeś? To jazda bez trzymanki... polecam wszelkie symulacje i dema,
tzn grasz wirtualną walutą po realnych kursach na żywo... można nieźle wdupić i nieźle zyskać, ale pod uwage trzeba brać, że 80% forexowiczów zostaje bankrutami, a średni czas życia konta forexowego w Polsce to 61 dni... co daje do myślenia :P

Tym nie mniej można się bawić w demonstracje, w niecałe dwa dni 473 PLN:

Załącznik 68648

Program jak poszukacie to znajdziecie... ale ta firma nie ma zgód w Polsce na grą realną walutą z tego co czytałem, oraz pieniędzy można więcej nie zobaczyć, przy prawdziwej grze byłby także problem z PITem, bo to gdzieś za granicą i z tego co czytałem PITa nie wysyłają ;) tak więc polecam tylko zabawę.

ed hunter 05.01.2015 09:34

Ci co wiedzieli kiedy kupić złoto, na skarpetach nieźle wyszli w swoim czasie. ;)

M@X 05.01.2015 00:07

Pewnie. Najlepiej trzymac w skarpecie! :spoko:

ed hunter 04.01.2015 17:45

Przychodzi staruszka do banku, podejmuje wszystkie pieniądze z konta.
Wychodzi. Po pięciu minutach wraca i znów wpłaca całą kwotę na swój
rachunek. Pracownik banku pyta ją po co to robiła, na co babcia:
- A, z wami to nic nie wiadomo! Przeliczyć musiałam...

M@X 04.01.2015 17:21

Nie mylisz sie - tak istotnie jest. Kto nie ryzykuje ten nie ma - takie zycie ;-). Jak juz pisalem - najistotniejsze jest zdac sobie sprawe ze bez ryzyka pieniedzy nie przybedzie, sztuka jest to ryzyko umiec ocenic i poniesc. Chyba nie sadzisz ze tak duzy gracz jak mBank S.A. w okresie Twojej inwestycji (raczej nie bedzie to 50 lat) nagle zniknie z rynku ;-)?

Patrix 04.01.2015 17:16

Max, to co piszesz pięknie brzmi i pięknie wygląda ale znowu pomijasz ryzyko ;)
Cytat:

6-miesięczna mPolisolokata z oprocentowaniem 4,50% - świadczenie z tytułu dożycia (czyli oprocentowanie) wypłacane posiadaczom mPolisolokaty zwolnione jest z podatku Belki, dlatego zysk z 6-miesięcznej mPolisolokaty porównywalny jest z zyskiem uzyskiwanym na tradycyjnej 6-miesięcznej lokacie bankowej oprocentowanej 5,55% w skali roku
Naturalnym jest, że baba przy okienku powie Ci tylko to co zacytowałem "Panie drogi dostaniesz 5,55% $$$$$"

Ale CHYBA z tego co wiem pieniądze gromadzone na takiej polisolokacie nie są chronione przez bankowy fundusz gwarancyjny, podlegają natomiast pod ubezpieczeniowy fundusz gwarancyjny (ponieważ jest produktem ubezpieczeniowym) do wysokości jedynie 50% zdeponowanej kwoty maksymalnie do 30 tyś euro.

mgit 04.01.2015 17:09

Myślę o tych funduszach inwestycyjnych o tej polisie też poczytam - mam na to około 7 miesięcy zanim lokaty mi się pokończą - więc zdążę się rozeznać w temacie ;)

M@X 04.01.2015 16:39

By uniknac belki wybierz dlugoterminowe lokaty w formie polisy ubezpieczeniowej - tam tylko 1% jest na ubezpieczenie a reszta jest inwestowana. Minus taki ze mrozimy stodki ale zysk wiekszy. W mBanku nazywa sie to mPolisolokata, nie wiem jak u innych.

mgit 04.01.2015 13:42

@Patrix
Miałem na myśli igo lokata z miesięczną kapitalizacją odsetek
Teraz faktycznie jest 2,25 - na szczęście mojej lokaty jeszcze to nie dotyczy, ciągle mam 3% :)

Jak zakładałem tą lokatę to było do wyboru 3% na 9 miesięcy i 3,25% jak na 12 miesięcy i nie trzeba było dawać 200 000 zł by mieć 3% ....

Jak mi się lokaty pokończą, trzeba będzie myśleć nad inną formą - bo na 2,25% to już całkiem się nie opłaca :(

Do tego ten nieszczęsny podatek belki :/

Poniżej screen jak nie tak dawno ta iglo lokata miała 3%, dla tego myślałem, że te warunki nadal obowiązują dla nowych użytkowników lokat

Patrix 04.01.2015 03:16

Ilość załączników: 3
Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1308462)
W Inteligo na stałej jest 3%

To masz na myśli? Trochę kiepsko na załapanie się na te 3% i to zmienne.

Załącznik 68628

Wersję ze stałym oprocentowaniem masz poniżeji jest tak jak pisałem, z grubsza w okolicach 2,5% (dokładnie to 2,25...).
Na 2 lata to trochę mało... znalazłem lepsze gdzie indziej i to roczne, ale ze zmiennym.

Załącznik 68627

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:13.