![]() |
Potrzebna mala rada znajomemu ;) A610 vs. DMC-LX9
Tak jak w temacie... znajomy chce kupic cyfroweczke i zastanawia sie pomiedzy
Canon`em a Panasonikiem... Dajcie jakies za i przeciw zeby chlop sie ucieszyl ;p BTW. Ja wkoncu kupilem Canon`a S2 IS || |
Chlopaki i dziewczeta gdzie jakas rada? Juz ponad tydzien czekam :(
|
Ja dzisiaj odebralem swoj mozna powiedziec juz drugi cyfrowy aparat!!
Byl to wlasnie Canon A610 + 1GB SD. Jestem zachwycony jakoscia zarowno fotek jak i filmikow [szkoda ze malo sie miesci na tak duzej karcie, no ale coz... nie ma kompresji, a aparat to nie kamera]. Calkowicie polecam ten aparat. Nie wiem jeszcze jak z fotkami w pomieszczeniach i oswietleniu elektrycznym jak i zdjeciami nocnymi bo aparat mam 6 godzin;] Ale chyba beda rewelacyjne:) Zoom optyczny 4x wystarczajacy jak dla amatora. Mozna rowniez powiekszyc obraz zoomem cyfrowym do 16x ale wiaze sie to ze strata na jakosci zdjecia tak ze fotki wygladaja jak w rozdzialce 800x600 lub 640x480 [nie wiem dokladnie tak przypuszczam patrzac na jakosc fotki z takim zblizeniem]. Uzytkownicy maja problem z redukcja czerwonych oczu... i chyba z tym bedzie problem gdyz aparat nie robi "przedblysku" tylko ma taka smieszna lampke czerwona ktora swieci sie przed zrobieniem zdjecia. Jak zrobie jakies na wieczor fotki to zobacze doklanie, a tak to wszystko na goraco pisze:) Hmmm no co tu jeszcze... jak wspominalem aparat robi rewelacyjne filmiki z dzwiekiem. Mozna podlaczyc rowniez go do TV i krecic filmy badz cykac zdjecia na telewizorze. O przegladaniu filmikow i zdjec nawet nie mowie bo w aparatach za ta kwote to juz chyba standard... Co do wielkosci aparatu to nie jest wcale taki duzy... miesci sie akuracik w dloniach. Mialem do czynienia z mniejszym aparatem Nikon 4600 ale teraz uwazam ze wiekszy lepiej sie trzyma dloni. Akumulatorkow jeszcze nie mam;( Zalaczone baterie wytrzymaly juz ok. 100zdjec i kilkanascie minut filmow i jeszcze sie trzymaja. Jak masz jeszcze jakies pytania to pisz:) Co do drugiego aparatu to nie mialem go w rekach i dlugo chyba nie bede mial bo canonik bardzo przypadl mi do gustu:) oczywiscie jestem amatorem i dopiero zaglebiam sie w fotografie:D |
Potestowalem na wieczor aparacik w pomieszczeniach i na zewnatrz i stwierdzam ze fotki sa eleganckie... no moze poza ta redukcja czerwonych oczu... mogli sie postarac i zrobic przedblysk a nie kombinowac z jakas badziewna lampka ktora nic nie daje. Ale czerwone oczy mozna bardzo szybko usunac za pomoca dolaczonego do aparatu programu.
Jedynym mankamentem w obudowie aparatu jest klapka zaslaniajaca port USB i AV... zrobiona jest z gumy ktora po dluzszym uzytkowaniu podejrzewam ze sie urwie... dlatego polecam kupic czytnik kart co tez uczynie w najblizszym czasie. No i to by bylo na tyle:) Jeszcze nie rozgryzlem od czego sa te wszystkie funkcje w aparacie i wale narazie w trybie automatycznym i polautomatycznym. W pelnym manualu jeszcze sobie nie radze. Opcji jest mnostwo jak na aparat kompaktowy. Polecam osobom ktorym nie przeszkadza efekt czerwonych oczu i ktorzy beda mogli go wyeliminowac za pomoca softu:) |
Cytat:
u mnie to wogole do dupy sie domyka ta klapka, musze ja uklepac zeby sie ulozyla zgodnie z ksztaltem aparatu :| poza tym podpisuje sie pod pochwalami a600 ;), tego drugiego aparatu to ja nie znaju |
tutaj nie trzeba wiele pisać ponieważ wybór jest prosty - CANON
Optyka tych aparatów bije na głowę konkurencje. |
Ta zcerwona lampka moze byc wylaczone a jest do pomocy w ciemnych pomieszzceniach.
Co do tej gumy, to chyba jest popularne rozwiazanie bo najtansze. Pozatym jak bedziemy sie delikatnie obchodzic to powinno byc dobrze. |
Cytat:
i tak aparat nabyl dosc duzy mankament... (nie uwzgledniajac juz ze klapka "gryzie sie" ze smyczka zaczepiona nad nia :| ) |
Tak sobie myslalem i jakos nie potrafie sobie wyobrazic kolejnej metalowej klapki.
Baterie i karta to co innego. Mnie tam ta guma nie przeszkadza narazie :) Wazne zeby nie pekla. |
Cytat:
Nie mogłem się powstrzymać, przepraszam. ;p |
ludzie ten post nie dotyczy jakiejs gumy oslaniajacej wyjscia na kabel, tylko porownania dwoch roznych aparatow, dlatego prosilbym o obiektywne opinie na ich temat - ktory z nich byloby warto kupic!! czekam na dalsze odpowiedzi na post !!
|
Problem w tym ***380;e ta guma to jedyny mankament tego sprz***281;tu. S***322;owem : aparacik idea***322;.
|
Cytat:
Co do tematu to malo osob zna ten drugi aparat... poszukaj co pisza na innych forach... ale raczej bedzie polecany a610 |
Cytat:
Ale jeśli mogę doradzić, zdecydowanie lepiej jest wybrać produkt znany, o wyrobionej opinii - przez co uniknie się niespodzianek .. szczerze Ci powiem iz nie znalazłem wielu informacji o tym Panasonic'u. W zasadzie - proszę o poprawienie jeśli się mylę - ale zaryzykowałbym stwierdzenie iż nie istnieje DMC-LX9, tylko DMC-FX9, o którym możesz wszystkiego się dowiedzieć na http://www.dpreview.com/news/0507/05...asonic_fx9.asp ( mam nadzieję iz nie łamię regulaminu tym linkiem ). Pozdrawiam. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:16. |