![]() |
Esperanza 800MB widziana jako 702MB przez LiteOn24102B
Z opisu w Chip-ie wynika, że napęd powinien zapisywać płyty nawet 99-minutowe. A tu sobie wrzucam Esperanzę z nadrukiem 800MB (90min) i napęd widzi ją (całą paczkę 10 szt.) jako nośnik o pojemności 702MB. Sprawdziłem to zarówno w najnowszym Nero 5.5.7.8, jak i WinOnCD 5.0. Gdzie jest ten biedny pies pogrzebany? Czy w nierozgarniętym napędzie, czy w "lewym" nośniku, czy może w nierozgarniętym operatorze? Najlepiej, gdyby to był "lewy" nośnik, bo te kilkadziesiąt groszy na sztuce, to żadna strata w stosunku do strat moralnych.
Pozdrawiam, Kabat. |
No coż ja nagrywałem na esperazna 870 i naped plex 8/4/32 w infie płyty widział ją jako 703 lub 702 nie pamietam juz, ale spokojnie dawało sie nagrac duza wiecej w trybie dao + overburning wiec to nie wina płyt moim skromnym zdaniem
|
Heh...a caly temat zwiazany z overburningiem juz przerobiles? I zaliczyles? ;D Jesli nie, to: search -> overburning i jechane.......a bylo tego na forum od groma.
Co do nosnikow, to zrob w nero cd speed test na overburning plytek (albo w feurio), bo w przypadku esperanzy faktycznie niczego nie mozna byc pewnym. No i pomyslnego nadpalania. :) |
Cytat:
|
I własnie w ostatnim zdaniu się mylisz. Overburning polega na nagraniu więcej niz 702-703 MB na jakąkolwiek płytę.
Czy jest może jakaś płyta CDR lub RW, którą Twój napęd zidentyfikował samodzielnie jako więcej niż 702 MB. Jeśli nie to jednak przerób temat over... :) Cze PS. przecież Twoja płyta 800 nie jest większa niż 700. To jak myślisz - skąd się bierze dodatkowe 100 MB? I Cze |
proponuje przejrzec artykuł o overburningu na www.cdrinfo.pl ;) wszytkie 90 i 99 sa wykrywane jako 80. a ich wypalanie to poprostu overburning ;)
|
[quote]Pedros (11-03-2002 15:11):
I własnie w ostatnim zdaniu się mylisz. Overburning polega na nagraniu więcej niz 702-703 MB na jakąkolwiek płytę. Czy jest może jakaś płyta CDR lub RW, którą Twój napęd zidentyfikował samodzielnie jako więcej niż 702 MB. Jeśli nie to jednak przerób temat over... :) Cze Witaj Pedros! No cóż, wstyd mi za moje niedouczenie, lenistwo nie popłaca, człowiek musi uczyć się przez całe życie (a może i dłużej), nie można lekceważyć postępu. Naprowadziłeś moje pojęcie o overburning-u na proste tory i warto tę sprawę powtórzyć: - Nagrywarki "widzą" płyty 800/870MB jako zwykłe 700-ki, dlatego możemy nagrywać "duże" płyty wyłącznie z pomocą odpowiedniego oprogramowania. Musi ono posiadać możliwość dokonania overburning-u, czyli zapisywania większej ilości danych niż przewiduje pojemność deklarowana przez producenta płyty. Dzięki Ci serdeczne, Pedros, pozdrawiam i znikam z tego tematu - Kabat. |
Cytat:
|
Dziękuję wszystkim za pomoc w wyjaśnieniu problemu, pozdrawiam, Kabat.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:22. |