![]() |
Minolta Z3 - Problem
Witam
Mam minoltę z3 od kilku miesięcy. Zdarzało się od czasu do czasu, że po naciśnięciu na migawkę do połowy (żeby dostroić ostrość) LCD robił się czarny. Widać menu itd, wyglada to jakby obiektyw był zaslonięty dekielkiem. Pomaga wyłączenie i włączenie aparatu. Na początku myślałem, że po prostu auto sobie nie radzi, albo ja coś źle robię, bo to mój pierwszy aparat cyfrowy. O ile kiedyś było to bardzo rzadkie, teraz zdarza się częściej. Czy to wina aparatu, czy może oświetlenia/warunków w jakich jest robione zdjęcie? A może ja coś źle robię? Proszę o pomoc. Pozdrawiam |
eeeee to raczej jakaś wada urządzenia, potwierdza to coraz częścej powtarzanie sie tego "efektu", jeśli urządzenie kupiłes nowe to chyba nie zaszkodzi wizyta w serwise.
PS na migawkę to kolega niech raczej nie naciska (łatwo uszkodzić) do ustawiania ostrości służy przycisk wyzwalacza :> |
Pytanie czy t***281; minolt***281; zakupi***322; now***261;, bo to ju***380; starszy model, i czy ma jeszcze gwarancj***281;?
Faktycznie wygl***261;da to na co***347; z elektronik***261; i raczej bez serwisu si***281; nie obejdzie. |
Kupiłem nową i ma jeszcze gwarancję.
To jest trochę dziwne, bo w mieszkaniu zrobiłem ponad 100 zdjęć i ani razu LCD nie zrobił się czarny. W terenie zrobiłem ok. 50 i pojawił się ten "efekt". Najczęściej ( ale nie jest to regułą ) pojawia się to w trybie makro lub przy używaniu zooma. |
a moze to po prostu kontrast matrycy LCD w slo***324;cu daje taki efekt...... przypatrz sie dobrze bo mo***380;e to "z***322;udzene apteczne"
|
jako uzytkownik z3 musze przyznac ze u mnie to wystapilo ze 3 razy, moze 4
raz na deszczu (wysechl, dostal swierze aku i bylo ok) a pozostale na prawie pustych bateriach - znak ze trzeba wymienic z tym, ze to na przestrzeni 2 lat, od kiedy uzytkuje ta zabawke nie rozumie sformulowania "przy uzywaniu zooma" - czyzbys jednoczesnie chcial zmieniac ogniskowa i blokowac ostrosc? to nie mozliwe - najpierw ogniskowa, potem focus - aparat po zablokowaniu focusa owinien olac twoje proby zmiany ogniskowej do czasu puszczenia wyzwalacza |
Cytat:
Mam aparat od listopada zeszłego roku. Czy przyczyną może być oświetlenie i inne warunki w jakich robione jest zdjęcie? Wczoraj byłem w lesie, robiłem zdjęcia (w trybie makro także) na otwartej przestrzeni, tzn. "pod gołym niebem", około godziny 20, więc światło nienajlepsze. A jednak nie było problemów do czasu aż próbowałem zrobić zdjęcie w trybie makro, tyle, że na drodze wśród drzew, więc docierało mniej światła. Wtedy LCD zrobił się czarny, po włączeniu i wyłączeniu aparatu jednak udało się zrobić zdjęcie. Podobną sytuację miałem 2 dni wcześniej, również w bardziej zacienionym miejscu w lesie. Był pochmurny i deszczowy dzień, około godziny 17. Sytuacja z czarnym LCD powtarzała się, aż aparat się "zawiesił". Pomogło dopiero wyjęcie baterii, po zawieszeniu nie chciał się wyłączyć. Akumulatorki były już słabe, więc w tym wypadku prawdopodobnie to było przyczyną. Używam ładowarki GP Power Bank i akumulatorków Ni-MH 2100 oraz ładowarki Sanyo z akumulatorkami 2300. |
hm, jesli to zawsze sie dzieje przy koncowce baterii (albo przy temperaturach ujemnych - na jedno wychodzi) to nic dziwnego
ale wczoraj nie bylo zimy... :) wiec jesli sytuacja sie powtarza i dochodzi do zwiech to albo wgraj nowy soft, albo oddaj aparat do serwisu sam wybralbym druga ewentualnosc, choc to pare tygodni bez aparatu :( |
Niestety, czarny LCD robi się nie tylko przy końcówce baterii :( Nie miałem wcześniej czasu, ale teraz wezmę się za testowanie. Jeśli będzie się to powtarzać, oddam aparat do serwisu. :'(
|
Sytuacja się powtarza niestety... zawsze gdy na karcie zostaje do zrobienia 70-80 zdjęć (mieści się koło 120). Używam karty Kingston'a 256. Czy możliwe, żeby karta była przyczyną? ???
Tym razem włączenie i wyłączenie aparatu nie pomagało, LCD był nadal czarny. W każdym trybie oprócz video, filmik udało się nakręcić, zdjęć nie mogłem robić. To chyba wyklucza uszkodzenie karty? Może aparat się nagrzewa? Po przerwie około 30 min (Powrót do domu z terenu) wszystko jest OK. O serwisie czytałem niezbyt dobre opinie :( dlatego mam wątpliwości, czy ktoś miał z tym jakieś doświadczenie? |
kwestie karty zawsze mozesz sprawdzic - pozycz od kogos albo kup - teraz sa dosc tanie
nic nie jest niemozliwew przypadku elektroniki serwis polski ma faktycznie zla slawe, niemiecki juz dobra, wiec zalezy czy masz gwarancje polska (rok) czy europejska (dwa lata) |
Teraz zapełniłem całą kartę w mieszkaniu i żadnych problemów. :sciana:
Będę musiał znów wyruszyć w teren i dalej testować. Gwarancję mam polską :'( z pieczątką i podpisem, ale bez daty sprzedaży. Pewnie sprzedawca zapomniał dopisać. Kartę będę mógł pożyczyć po weekendzie. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:28. |