![]() |
"Ratowanie" zawarto¶ci p³yty
Trafi³o do mnie ostatnio kilka p³yt CD-R, g³ownie Datexy, Esperanze i Platinumy. Wiêkszo¶æ z koszmarnym stanie wizualnym, zarysowania jakby kto¶ próbowa³ je czytaæ w gramofonie sprzed trzydziestu lat, odciski palców io zabrudzenia na ca³ej powierzchni.
Wrzuci³em jedn± z nich (czarny Datex) do odtwarzacza i zapu¶ci³em test ScanDisc. Szedl w miarê szybko, na pocz±tku pojawi³y siê pojedyncze ¿ó³te sektory, potem d³ugo zielony ale na koñcu ju¿ roi³o siê od czerwonych... Wyj±³em p³ytê wi dok³±dnie przeczy¶ci³em spód, po tym zabiegu ScanDisc pokaza³ 100% dla ka¿dego pliku. Potem wykona³em test DiscQuality i na pocz±tku wyskoczy³o trochê C2m jednak w³a¶nie leci ten test po raz drugi i ju¿ ich nie ma w tym miejscu. :) Czy je¶li zawarto¶c p³yty skopiuje siê na dysk, moge uznaæ, ze to bezpieczna kopia, tzn. wszystko zgra³o siê, tak jak powinno, bez przek³amañ? |
Je¿eli uda siê skopiowaæ zawarto¶æ p³yty na twardziela, to bêdzie wszystko o.k.:spoko:
|
ale na wszelki wypadek lepiej dane nagra***263; na inn***261; p***322;yt***281;, bo nie wiadomo czy z tej zniszczonej drugi raz uda si***281; co***347; odczyta***263; ;)
|
Cytat:
Przecie¿, je¿eli zgra to na twardy dysk, to bêdzie móg³ sobie pó¼niej nagraæ nawet na 100 p³yt:spoko: |
Cytat:
ja tu chcê pomoc nie¶æ, a Ty siê czepiasz :haha: |
Takie rzeczy z ca***322;***261; pewno***347;ci***261; nie przysz***322;yby mi do g***322;owy, bo:
a) to jest Datex b) jest skopany :D c) i najwa***380;niejsze - p***322;yta nie jest moja :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Je¿eli pod Windowsem to OK. Total Commander natomiast potrafi przekopiowaæ pó³ zbioru i na tym zakoñczyæ bez podania b³êdu - dopiero odczyt ujawnia b³êdy ( taki zbiór ma te¿ mniejsz± wielko¶æ ). |
Pod Windowsem :)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:35. |