Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Reset modemu? (SB4200) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/reset-modemu-sb4200-67108/)

DreamCrusher 20.08.2006 08:57

Reset modemu? (SB4200)

Mam modem Motoroli jak w temacie i problem - od jakiegosa czasu po kilkunastu godzinach pracy modem przestaje wysylac i odbierac dane z sieci,, wszystkie diody sie swieca oprocz activity ktora powinna mrugac.
Jedyne co moge zrobic to odlaczyc modem z sieci i podlaczyc - wtedy zaczyna dzialac (wylaczenie i wlaczenie przyciskiem nic nie daje)
Dlatego pytam czy znacie jakis sposob na reset modemu z poziomu windy (plus najlepiej jakis program ktory moglby to wykonywac co okreslona ilosc h)

Piterniel 20.08.2006 10:07

http://broadband.motorola.com/consum...HQL_driver.exe
Sciagnij te sterowniki, odinstaluj najpierw swoje, a pozniej zainstaluj te. Powinno zadzialac mimo, ze to nie sa dokladnie do tego modemu.

DreamCrusher 20.08.2006 10:33

Cytat:

Napisany przez Piterniel
http://broadband.motorola.com/consum...HQL_driver.exe
Sciagnij te sterowniki, odinstaluj najpierw swoje, a pozniej zainstaluj te. Powinno zadzialac mimo, ze to nie sa dokladnie do tego modemu.

dzieki
link co prawda nie dziala ale znalazlem w wersji 2.4.5 (v2.4.5_WHQL_Drivers.exe)
jesli nie pomoze bede pisal dalej :)

georg 20.08.2006 10:46

Też kiedyś miałem ten problem, rozwiązania są dwa:
Jeżeli masz ten modem podłączony przez usb, to rozwiązaniem problemu będzie zakup najtańszej karty sieciowej i podłączenie modemu za jej pomocą. Jeżeli masz już podłączony modem przez kartę to pomoże tylko telefon do dostawcy netu, bo masz za słaby sygnał i stąd te problemy. :)

DreamCrusher 20.08.2006 10:51

Cytat:

Napisany przez georg
Też kiedyś miałem ten problem, rozwiązania są dwa:
Jeżeli masz ten modem podłączony przez usb, to rozwiązaniem problemu będzie zakup najtańszej karty sieciowej i podłączenie modemu za jej pomocą. Jeżeli masz już podłączony modem przez kartę to pomoże tylko telefon do dostawcy netu, bo masz za słaby sygnał i stąd te problemy. :)

ten net mam juz 3 lata, na poczatku do karty sieciowej ale przesiadlem sie na usb i do niego mam podlaczony od jakis 2och lat do niedawna bylo ok; jesli z ta aktualizacja sterowanikow nie wypali to bede kombinowal

georg 20.08.2006 12:25

Cytat:

Napisany przez zuk4u
ten net mam juz 3 lata, na poczatku do karty sieciowej ale przesiadlem sie na usb i do niego mam podlaczony od jakis 2och lat do niedawna bylo ok; jesli z ta aktualizacja sterowanikow nie wypali to bede kombinowal

U mnie też na początku przez ok 3 lata było wszystko ok przez usb. :)
Zmiana sterowników raczej tu nie pomoże, bo problem leży po stronie usb, wystarczy zmiana konfiguracji sieci (np. dołączenie nowych użytkowników przez operatora) i usb wariuje bo nie potrafi prawidłowo odczytać przychodzących od operatora danych.
Zeby było śmieszniej to w momencie, gdy u Ciebie modem "wisi" to u operatora jest wszystko o.k. i pokazuje, że połączenie jest w porządku.
Jak znów się zawiesi to zawalcz z kartą. ||

Wojtek Toruń 21.08.2006 20:33

Jak jedziesz na USB to zobacz we w***322;a***347;ciwo***347;ciach USB czy nie masz zaznaczonej opcji : Zezwalaj na wy***322;***261;czenie w celu oszcz***281;dzania energii czy co***347; podobnie brzmi***261;ce.

nimal 21.08.2006 21:01

z tym USB to po czesci sciema
wina lezy prawdopodobnie po stronie operatora, ktory powinien zadbac o prawidlowa konfiguracje
u mnie problemy ze stabilnoscia, ktore wg operatora kablowki wynikaly z USB, ustaly w momencie, gdy zlozylem pisemna skarge na konkretna osobe do wlasciciela kablowki - nagle okazalo sie, ze moga to U SIEBIE skonfigurowac
oczywiscie nadal glupa rzneli ze to nie ich wina byla i nie wiedza co pomoglo
wpadli, gdyz mialem dokladne logi mojego systemu i zapisy rozmow z deb*em z obslugi klienta

DreamCrusher 24.08.2006 06:46

probowlem wszystkiego co napisaliscie lacznie z przelaczeniem na karte sieciowa (zintegrowana) i dalej to samo, wyslalem wczoraj 2 maile do admina, poki co 0 odpowiedzi

georg 24.08.2006 10:39

Cytat:

Napisany przez zuk4u
probowlem wszystkiego co napisaliscie lacznie z przelaczeniem na karte sieciowa (zintegrowana) i dalej to samo, wyslalem wczoraj 2 maile do admina, poki co 0 odpowiedzi

A podałeś operatorowi adres karty sieciowej aby zmienił u siebie?
Bo jeżeli nie podałeś, a net działał bez problemu po podłączeniu modemu do karty, to rzeczywiście jest coś nie tak z tym operatorem! ;)

DreamCrusher 24.08.2006 11:31

Cytat:

Napisany przez georg
A podałeś operatorowi adres karty sieciowej aby zmienił u siebie?
Bo jeżeli nie podałeś, a net działał bez problemu po podłączeniu modemu do karty, to rzeczywiście jest coś nie tak z tym operatorem! ;)

powinien mnie jakos zidentyfikowac po ip :) a jesli potrzebny mu mac to moglby odpisac len jeden

superrrmario 24.08.2006 11:54

Wojujesz z Toyą czy Multimediami ?

DreamCrusher 24.08.2006 12:01

Cytat:

Napisany przez superrrmario
Wojujesz z Toyą czy Multimediami ?

z innymi mendami ^^

georg 24.08.2006 13:23

Cytat:

Napisany przez zuk4u
powinien mnie jakos zidentyfikowac po ip :) a jesli potrzebny mu mac to moglby odpisac len jeden

Operator nie będzie przecież sprawdzał co chwilę czy komuś
zmieniła się konfiguracja sieci i raczej niemożliwe jest, aby po podłączeniu modemu do karty sieciowej sieć działała, no chyba że w Twoim przypadku jest to jakaś kilkuosobowa sieć osiedlowa. Jeżeli tak jest to po prostu zadzwoń do gościa, że masz za słaby sygnał i zanika.
Jeżeli nie będzie reakcji to może czas zmienić operatora?
P.S. Moja kablówka kilka dni temu zrobiła mi prezent zwiększając szybkośc z 2Mb do 3 Mb nie podnosząc ceny za usługę! :spoko:

DreamCrusher 24.08.2006 14:41

Cytat:

Napisany przez georg
Operator nie będzie przecież sprawdzał co chwilę czy komuś
zmieniła się konfiguracja sieci i raczej niemożliwe jest, aby po podłączeniu modemu do karty sieciowej sieć działała, no chyba że w Twoim przypadku jest to jakaś kilkuosobowa sieć osiedlowa. Jeżeli tak jest to po prostu zadzwoń do gościa, że masz za słaby sygnał i zanika.
Jeżeli nie będzie reakcji to może czas zmienić operatora?
P.S. Moja kablówka kilka dni temu zrobiła mi prezent zwiększając szybkośc z 2Mb do 3 Mb nie podnosząc ceny za usługę! :spoko:

tzn wczoraj sie przelaczylem na karte sieciowa i jak sie tak znowu zrobilo to powrocilem do usb
dlaczego mialoby nie dzialac po przelaczeniu nasieciowke? na osiedlu mam jakies 15000 mieszkan z czego sporo ma neta wiec nie tak malo :)
jak sie znowu ****ie to uzupelnie mail o adres mac :szczerb:

z tym telefonem bylby problem - w zeszlym roku dzwonilem do niego (numer podany w osiedlowej tg) i sie dowiedzialem ze koles juz tam nie pracuje od (uwaga uwaga) roku!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:12.