![]() |
Windows nie bootuje się po instalacji :(?
Jak był taki temat to zbijcie mnie :szczerb:
Byłem ostatnio u kolegi i zrobiłem mu formata. Patrze, ma dwa dyski. Jeden to jakiś segate 20GB a drugi SAMSUNG(:spoko: ) 80GB. Wcześniej miał system postawiony na dysku 20GB. To ja mówie mu że zainstaluje na 80GB (szybszy) No to zrobiłem ładnie primary partition (10GB na system) a resztę podzieliłem wg jego uznania. Wkładam płytkę windows XP (o dziwo oryginał:D) i zaczynam instalacje. Wybieram dysk itd, wszystko ładnie sformatowało, przekopiowało pliki - dobiego do końca. Pokazał się ekran z czerwonym paskiem gdzie odliczna bodajże 15 sekun do restartu. Zrestartowało i potem zaczyna się big error :/ Komp nie widzi tego systemu na tym dysku, tzn nie może zabootować windy :( podłączyłem do kieszeni zew i do mojego laptopa i system jest zainstalowany na dysku:( może trzeba jakoś odpowiednio sformatować ten dysk żeby zaskoczyło? Może fdisk/mbr ? Co Wy na to? |
A ustawi***322;e***347; t***261; partycje jako aktywn***261;? :)
|
Cytat:
Z g***243;ry ju***380; zapytam, a je***380;eli to nie pomo***380;e? |
Moze jeden dysk byl master, drugi slave (musialyby byc, chyba ze na osobnych kanalach byly podlaczone) itd?
To znaczy sprobuj przelaczyc zworki odwrotnie master>slave, slave>master Albo ustaw w biosie bootowanie z HDD1 (zamiast HDD0, przynajmniej u mnie tak jest) |
Cytat:
|
PS je***380;eli nie pomo***380;e to od***322;***261;cz wszystko i zostaw tylko ten dysk na Pri Master ustaw bootowanie na hdd0 lub 1
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Ustawiłem i nic :( zrobiłem partycję aktywną i też nie pomogło. Zmiana zworek też nic nie pomogła. Zaraz podłączę sam dysk na Pri master bez napędów optycznych ale wydaje mi się że to też nic nie pomoże :/
Odłączyłem wszystko i zostawiłem tylko ten dysk i nic :( nie pomogło |
Zostaw tylko ten jeden dysk i sformatuj partycję jeszcze raz. Probowales?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Rozumiem, ***380;e botowanie masz w biosie odpowiednio ustawione?
|
No tak, jeden naped musi zostac, ale podlacz go na osobnym kanale.
|
Cytat:
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:07. |