Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Zdjęcia i wideo (https://forum.cdrinfo.pl/f88/)
-   -   Tworzenie menu w Nero Vision (https://forum.cdrinfo.pl/f88/tworzenie-menu-nero-vision-67230/)

siwek 06.09.2006 12:20

Cytat:

Napisany przez BD
NV4 nie obsługuje (jeszcze) dodawania napisów. Rozwiązaniem jest instalacja ffdshow, odpowiednia konfiguracja i dzięki temu w NV4 można uzyskać napisy.

PS
Co do podziału na sceny to według mnie wszystko jest OK bo klasyczne filmy też mają tak rozwiązane sceny i dostęp do nich. Masz wiele małych klatek po których skaczesz...

Dzięki za odpowiedz, zdaję sobie sprawę że napisów nie zrobię. Co do menu to skakanie po scenach jest OK, chodiło mi oto że, tak jak w profesjonalnych wydaniach, po włożeniu płyty do odtwarzacza pojawia się Menu główne gdzie najpierw wybieramy opcje: start, ustawienia, wybór scen np. Nestępnie po wybraniu jednej z tych opcji pojawia się następna strona menu (kolejne menu) gdzie wybieramy język i np. skaczemy sobie po scenach. Nie jestem pewny czy posługuje się właściwym określeniem ale to się nazywa "sub-menu" czy jakoś tak, ale chyba wiesz już o co michodzi? Teraz próbuje zrobić to o co mi chodzi za pomocą DVDMaestro.

Ps. Swietne książki w przystępnej cenie, i tu widzę przewagę Nero. Można coś sobie poczytać o programie, co jest bardzo cenne dla takiego laika jak ja, a przy okazji nie zbankrutować. Coś tam zawsze przydałoby się dodać ale wtedy pewnie trzebaby podwoić objętość książki, coś za coś, c'est la vie. :spoko:

czechoj 04.09.2006 19:41

ciekawe, jak wi***281;c konfigurowa***263; ffdshow by dzia***322;a***322;y napisy na nv4? mnie do dzi***347; si***281; to nie uda***322;o

BD 04.09.2006 08:43

Cytat:

Napisany przez siwek
Następne pytanie które mi się nasuwa to napisy, nic jeszcze nie kombinowałem ale rodzi się we mnie podejżenie (m.in. po lekturze tematów na forum) że NV mi nie pomoże w tym temacie:taktak: . Przy pierwszym filmie o którym wspominałem, tego problemu nie było gdyż jest z lektorem. Gdzie w związku z tym odesłalibyście mnie po wskazówki jak załatwić sprawę napisów?

NV4 nie obsługuje (jeszcze) dodawania napisów. Rozwiązaniem jest instalacja ffdshow, odpowiednia konfiguracja i dzięki temu w NV4 można uzyskać napisy.

PS
Co do podziału na sceny to według mnie wszystko jest OK bo klasyczne filmy też mają tak rozwiązane sceny i dostęp do nich. Masz wiele małych klatek po których skaczesz...

BD 04.09.2006 08:40

Cytat:

Napisany przez mgit
do szukajki, kolejny zwolennik badziewnego programu NV4

Z łaski swojej podaruj sobie tego typu wypowiedzi bo nic one nie wnoszą do meritum sprawy.

Patrix 27.08.2006 22:54

Cytat:

Napisany przez mgit
kolejny zwolennik badziewnego programu NV4

badziew czy ale nie płytke dvd bez dłubaniny może zrobić ;)
niektórym taki soft wystarcza...

mgit 27.08.2006 22:05

do szukajki, kolejny zwolennik badziewnego programu NV4

siwek 27.08.2006 20:48

Tworzenie menu w Nero Vision

Spróbowałem dzisiaj, z powodzeniem, przerobić Divx-a na DVD za pomocą Nero Vision 4. Zachęcony sukcesem zabrałem się za drugi film. Tym razem zamiar był ambitniejszy, ponieważ film jest w dwóch kawałkach, które sobie połączyłem i postanowiłem dodać możliwość poruszania pomiędzy scenami. Film na poszczególne sceny podzieliłem bez problemu ale roszczarowało mnie menu które udało mi się stworzyć. Wyobraziłem sobie że menu będzie wyglądało tak iż najpierw będzie możliwość włączenia filmu lub przejścia do wyboru scen, następnie po wybraniu opcji "wybór scen" będzie można wybierać kolejne sceny. Niestety efekt jaki uzyskałem jest taki że w menu mam x scen gdzie pierwsza to początek filmu i kolejne tak jak je zdefiniowałem, wszystko razem. Próbowałem się zorientować czy jest jakoś opcia która pozwala tworzyć menu i podmenu ale nieznalazłem. Moje pytanie jest następujące czy da to się zrobić w NV4?
Następne pytanie które mi się nasuwa to napisy, nic jeszcze nie kombinowałem ale rodzi się we mnie podejżenie (m.in. po lekturze tematów na forum) że NV mi nie pomoże w tym temacie:taktak: . Przy pierwszym filmie o którym wspominałem, tego problemu nie było gdyż jest z lektorem. Gdzie w związku z tym odesłalibyście mnie po wskazówki jak załatwić sprawę napisów?

Pozdrawiam i czekam na rady.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:01.