Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Film i Muzyka (https://forum.cdrinfo.pl/f26/)
-   -   Filmy, które można sobie darować... (https://forum.cdrinfo.pl/f26/filmy-ktore-mozna-sobie-darowac-67354/)

loki7777 17.02.2024 22:54

Co wam duzo dziadki bede pisal:

Synthwave

- Deckard - 17.02.2024 22:04

Ja mam wrażenie ,że taki Zimmer to nazwisko 'firma' i on nawet połowy swojego końcowego 'dzieła' nie dotyka. Tylko jego ekipa.

Mnie również coraz trudniej 'dogodzić; muzycznie w filmach , no cóż stary zgred jestem :rotfl:

No ale z drugiej strony jak i filmy coraz bardziej miałkie ,to czymś muszą zaistnieć.

Gdzie te czasy , powstawania scieżek do Łowcy androidów , 1492 , Indiany Jonesa itd... nawet scieżka z Vabank jest :spoko:

Z takich nowszych lubię ścieżki z Piatego elementu, a scanner darkly czy electric dreams ..

Jarson 17.02.2024 21:02

Trochę z innej beczki. Wiem, że muzyka w której występuje jakakolwiek namiastka linii melodycznej już się być może widzom osłuchała, ale dlaczego od kilku lat ulubionym efektem muzycznym w filmach jest wstawianie dźwięków nagranych w oborze, podczas kopulacji wołowatych?

Wiem, wiem, Zimmer coś takiego zaczął coś podobnego stosować w okolicach Incepcji, Intersterllara jeśli dobrze pamiętam, a już w Diunie lubował się w tym "nowym brzmieniu", co znaczy że trzeba iść za mistrzem, poza tym należy znajdować nowe sposoby stymulacji widzów podczas seansu (elektrowstrząsy może?), ale mi wystarczy trailer z takimi "efektami" dźwiękowymi, żeby przestało mi się chcieć taki film oglądać.

Rozumiem trudność, stworzyć coś co nie będzie powielało już dawno wykorzystanych motywów to coraz trudniejsze zadanie, ale to jeszcze nie powód żeby iść w tak durne rozwiązania. Chyba naprawdę doszedłem do tego momentu zgreda w średnim wieku, który zafikował się na muzyce lat 80-tych i 90-tych, czy filmach i serialach z okresu 1960-2010 :szczerb: A jednak raz na jakiś czas (coraz rzadziej, ale jednak) powstaje coś bardzo dobrego i tylko pozostaje mieć nadzieję, że stworzy to ktoś, kto ma alergię na "nowego Zimmera" - bo ja choroba mam...

joujoujou 30.12.2023 19:42

Rebel Moon cośtam cośtam na netfliksie. Fabuła: grupa wieśniaków których zbiory są zagrożone rabunkiem ze strony dużo silniejszych najeźdźców postanawia poszukać zabijaków do wynajęcia by chronić siebie i owe zbiory. Brzmi znajomo? Trudno żeby nie - Kurosawa wymyślił to prawie 70 lat temu.

Tyle że sceneria rodem z Gwiezdnych Wojen bardziej niż ze starożytnej Japonii.

Mały plusik za CGI.

Typowy odmóżdżacz, dobry dla zabicia czasu - wartość artystyczna bliska zeru.

Jarson 11.01.2023 02:17

Cytat:

Napisany przez loki7777 (Post 1457781)
To ktore seriale ostatnio ci sie podobaly?

Nie umiem udzielić odpowiedzi na to pytanie, bo te kilka, które mi się spodobały i tak mogę oceniać z perspektywy trzech pierwszych odcinków - wciąż czekają na kontynuację. Jeśli oglądam coś nowego, to lubię mieć na to chwilę, nie musieć robić miesięcznych przerw między odcinkami gdzie już nie bardzo pamiętam, na czym się skończył ostatni, a raczej uporać się z serią w kilka dni. Ta zima miała być okazją do nadrobienia braków, ale gdzie tam :P

Dwa ostatnie seriale, które obejrzałem kiedy były nowe i do końca (to znaczy - do końca dostępnych wówczas odcinków, bo w obu przypadkach powstały kolejne serie, których już nie obejrzałem) to polskie Wataha i Belfer - w obu przypadkach spodobały mi się na tyle, że spokojnie dotrwałem do końca. Poza tym poza regularnym oglądaniem serii a obecnie specialsów The Grand Tour oraz w miarę regularnym oglądaniem Last Week Tonight od pięciu lat nie obejrzałem ani jednego pełnego sezonu niczego nowszego niż 2015 rok :O

misiozol 10.01.2023 21:02

Jak szukacie czegos sensownego to polecam z seriali Tales from the loop na prime, warto, sklania do przemyslen aczkolwiek bywa momentami nudnawy.

loki7777 10.01.2023 15:52

To ktore seriale ostatnio ci sie podobaly?

Czarnego Adasia mozna sobie darowac, mimo ze DC lubie bardziej niz Marvela.

Jarson 10.01.2023 14:43

Ostatnio oglądałem jedynkę. Staram się nie być stronniczy i nie idealizować starszych filmów, im też można sporo zarzucić - ale Poszukiwacze zaginionej arki to po prostu dobry tytuł.

Każdy sequel dobrego filmu ma z jednej strony łatwiej, bo opiera się na pozytywnych skojarzeniach, może garściami korzystać z charakterystycznych cech poprzednika, a z drugiej trudniej - bo porównania, bo oczekiwania, bo pomysły się wyczerpują itd. Najczęściej do trylogii jest jeszcze jako tako, a potem zaczyna się robić mocno pod górkę. Akurat Indiana to bardzo dobry przykład takiej sytuacji :)

- Deckard - 10.01.2023 13:21

Trylogia Hobbita mimo ,że o wiele słabsza od LOTR to i tak nie wypada źle na tle dzisiejszych produkcji.

Dla mnie w Hobbicie odpychające jest to nazbyt komediowe ukazanie i zagranie niektórych scen, jakby ktoś na siłę chciał zrobić z tego kino familijne.

No cóż najbardziej obawiam się nadchodzącego Indiany Jonesa , czwarta część była już kiepska.. a teraz ..po co to komu .

Jarson 09.01.2023 21:56

Coś jest z tą zastarością. Dzisiejsze kino mnie nie zaskakuje (bo i czym?), wieczny *******nik z akcją w ogóle nie jara, generalnie nie może do siebie przyciągnąć.

Pierwszą poważną produkcją, która spotkała się z moją całkowitą moją obojętnością jest Hobbit. Kilka lat temu przerwałem w 1/3 oglądanie pierwszej części i nigdy już do tej pozycji nie wróciłem - a ekranizację trylogii uwielbiam. Wiele osób próbowało mnie przekonać, że niepotrzebnie się zraziłem, że poza pewną infantylnością ta pozycja jest w porządku, co mnie jednak nie przekonało. Wczoraj byłem u znajomego, kiedy akurat w tiwi leciała sobie końcówka Bitwy Pięciu Armii. Fakt, najgorzej jak mogło być, bo z dubbingiem (kto śmiał dać taki głos Legolasowi? :O), ale nawet pomijając to - ech... Utwierdziłem się tylko w przekonaniu, że błędu nie popełniłem.

Od kilku lat nie oglądam żadnych nowości z MCU. Od kilku lat odrzucam po pierwszych dwóch odcinkach 3/4 seriali, które zaczynam na próbę. Czy zatem widzę u siebie pierwsze oznaki demencji? Nie, po prostu za bardzo szanuję mój czas na te gówna. Zamiast tego oglądam stare produkcje w oryginale, z angielskimi napisami lub w ogóle bez (w zależności od trudności, wciąż w niektórych tytułach nie wszystkie niuanse rozumiem bez napisów), przynajmniej sobie język podszkalam :P

- Deckard - 09.01.2023 21:33

Venom,czarny Adaś ,jeden ...j kino dla 12latkow niestety..
Ja się ostatnio zmusilem do bulletrain też słabo.
Już chyba za stary i za zmierzyły jestem na kino dzisiejszych czasów .
W przerwie swiatecznej wpadł mi w łapy w dobrej jakości frantic, pomimo późnej pory i zmęczenia do ostatniej minuty z wykupionymi gałami patrzałem.

mgit 09.01.2023 21:26

Wiedźmin Rodowód Krwi - droga przez mękę... jeden z gorszych mini seriali, z mega zmarnowanym potencjałem.

loki7777 09.01.2023 15:21

Czekajac na Czarnego Adama obejrzalem Venom 2 - chcialem z lektorem ale wciaz tylko glupi dubbing(chociaz w sumie dla dzieci film(niestety);) to oberzalem z napisami - szkoda czasu i lacza.
Moze Czarny bedzie ciut ciekawszy a moze mi sie uda ogladnac inny film jak za dawnych dobrych czasow.

siwymariusz 03.01.2023 14:44

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1457650)
a na czym to leci ?

HBO Max , Player , Chili i Apple tv wg https://www.filmweb.pl/film/Black+Adam-2022-824945

misiozol 03.01.2023 12:29

a na czym to leci ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:23.