Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   GHOST partycji na CD-RW fabrycznie nowym a kasowanym CD-RW (https://forum.cdrinfo.pl/f2/ghost-partycji-cd-rw-fabrycznie-nowym-kasowanym-cd-rw-6737/)

Pab 13.03.2002 20:08

GHOST partycji na CD-RW fabrycznie nowym a kasowanym CD-RW

Bez problemu robię obraz partycji GHOSTEM 2002 na fabrycznie nowym CD-RW oraz na CD-R. Często, najczęściej od razu bootowalne, ale to bez znaczenia. Jednak jeżeli skasowałem CD-RW (PEŁNE!!! CloneCD lub Nero - bez różnicy) to przy takiej samej procedurze GHOST odmawia zapisu na CD-RW twierdząc:
Unable to write boot image or executable to CD-R. If this is CD-RW, a full erase is necessary.
Jak pisałem, robiłem pełne kasowanie CD-RW, sprawdzałem płytka była całkowicie czysta, jednak Ghost odmawiał zapisu. Kiedyś nawet podał mi komunikat, że nie zapisze obrazu, ponieważ CD jest... niesformatowany. Bzdura. Ale nawet tego spróbowałem - InCD i nic. Szkoda mi trochę CDR na każdy obraz, bo później jest do wyrzucenia, a CDRW - wiadomo. Z GHOSTA korzystam prosto: To Image, From Image, bez grzebania w Options (już z poziomu DOS-a), może tam trzeba?! Dlaczego ta ch... płytka CDRW nie chce się nagrać skoro fabrycznie nowa - bez problemu?!

Majonez 13.03.2002 21:10

GHOST partycji na CD-RW fabrycznie nowym a kasowanym CD-R

a jaka to rw moze jest sieknieta zobacz czy cos innego sie na nia nagrywa jesli bez problemu cos nagrasz skasujesz i nagrasz i jeszcze raz skasujesz to bedziesz miec pewnosc ze plyta jest ok a cos nie tak z ghostem lecz gdy sie nia da na nia nagrac to masz walniete rw

Majonez 13.03.2002 21:12

aha i moze sprobuj skasowac ja SuperBlank - do pobrania tutaj

Pab 13.03.2002 22:29

RW 2x-4x i 4x-10x (12 różnych płytek) Verbatim Hi-Speed DataLifePlus z różnych paczek więc to nie to. Nagrywam na nie co chcę - bez zająknięcia. Sformatowałem w InCD : zapis-kopiowanie-usuwanie-kopiowanie bez uwag. zamazywanie (PEŁNE) bez uwag, więc to nie wina nośnika. GHOSTek też raczej w porządku wszystkie pliki na FDD Gostka - sys i stery takie jak powinny być (robiłem w różnych opcjach i zawsze Wizard Ghostka ma takie same pliki na flopach. Nic nie pisałem o Nagrywarce: Teac W512EB 12x/10x/32x firmware jak z fabryki 2.0B (Na 2.0F nie kusiłem się ;-)) A swoją drogą coś za szybko RE pojawił się do 2.0F, choć przyznam miałem chętkę na nowszy firmware. Spróbuję skasować płytkę SuperBlank, choć ewidentnie jest przeznaczony do EasyCD Creator lub WinOnCD.
Dzięki Cze!

panda 14.03.2002 08:32

mam wrażenie że problemy z GHOSTEM na kasowanych płytach cd-rw wynikają z tego iż używając nowej płyty cdrw GHOST widzi ją jako zwykłą płytę cdr, natomiast jeśli taka płyta była już formatowana to ma ona wgrany specjalny system plików które mogą być czytane tylko pod windowsem i z programem który je rozpoznaje, tak więc w rzeczywistości czysta formatowana płyta cdrw nie jest w rzeczywistości całkowicie pusta.

panda

Pab 14.03.2002 23:48

[quote]panda (14-03-2002 08:32):
mam wrażenie że problemy z GHOSTEM na kasowanych płytach cd-rw wynikają z tego iż używając nowej płyty cdrw GHOST widzi ją jako zwykłą płytę cdr, natomiast jeśli taka płyta była już formatowana to ma ona wgrany specjalny system plików które mogą być czytane tylko pod windowsem i z programem który je rozpoznaje, tak więc w rzeczywistości czysta formatowana płyta cdrw nie jest w rzeczywistości całkowicie pusta.
Hmm, nie wiem czy mówimy o tym samym. Wspomniałem, że FORMATOWAŁEM płytkę CD-RW - CD-R kiedyś również z dobrym skutkiem ;-) - i próbowałem podsunąć ją GHOSTkowi. Robiłem to InCD. Oczywiście, że pozostały pliki na płytce, taki MBR-ek. Jednak pytanie co pozostaje przy pełnym KASOWANIU (zamazywaniu) też pliki? Jakie?! Przecież żaden z programów do kasowania ani NERO ani CloneCD nie proponuje by CD-RW przy kasowaniu "jakoś ochrzcić" - to nie HDD. Jakieś inne wnioski??

Pab 01.04.2002 16:32

Niestety SuperBlank 3.01 Nie poskutkował!. Kasuje płytki, ale tak samo pełne kasowanie wychodziło mi na Nero lub CloneCD.
- Nie wiem co można jeszcze wykombinować. GHOST za cholerę nie chce nagrywać obrazu bezpośrednio na kasowanych CD-RW. Widzi tylko CD-R lub CD-RW, ale tylko fabrycznie nowe. Nigdzie nie znalazłem rozwiązania.
Irytuje mnie to. Próbowałem podejrzeć coś w opcjach Ghostka, jak już odpalił się w DOS-ie, ale nic nie znalazłem. Może ktoś jeszcze będzie wiedział?!. Będę tu jeszcze zaglądał. - Dzięki za jakieś podpowiedzi.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:00.